Monday, January 17, 2011

My first traditional Kuih : Bengkang


Semalam try buat bengkang atas permintaan en.hubby. Dulu arwah abah en.hubby ske buat. Resepi pon tgk resepi MIL je. Kami buat skit je sbb bukan ramai yg nak makan.

Resepi MIL:

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan + air daun pandan
1 cawan gula
2 biji telur

Cara2:

-Campur semua dan blend sehingga halus dan sebati.
-Kemudian tapis.




Saya guna loyang 'old school' MIL. Jenis yang masak atas dapur gas tu je. Tapi MIL kata baik try bakar dalam oven. Lagi senang. Yela dulu2 mana nak ada oven kata MIL.

Bakar cantik je atas nya. Tapi bahagian bawah mcm tak garing sangat. Last2 tenggek atas dapur gas kejap. Bagi garing skit.

Overall dari segi rupa xde le cantik mana. Tapi rasa tetap sedap. Makan plak masa tgh suam2 kuku tu..Sedap wehh...

2 comments:

@LiYaNNuaR ツ said...

sedapnya tengokkk...

Puan ApasH said...

kak liya:

makan lagi sedap..huhuhuh