Friday, January 7, 2011

Introducing Our Baby No.2

First gambar yang diambil. Time ni adik Qaseh tengah tidur. Sorok muka.




Adik Qaseh tengah syok hisap jari kaki. Dari dalam perut dah hisap jari kaki. Tak sabar nak ber "adik" ke??
*Pengsan*




Adik Qaseh nak tayang kaki dia sekali.




Nak tayang ketiak plak..huhuhu...syok "sidai ketiak"



Finally gambar muka penuh dari pandangan depan.




Di atas adalah gambar 3D scan adik Qaseh last monday. Qaseh pon dapat tengok live kat screen masa tgh scan tu. Tapi confirm dia tak paham apa2. Muka blurr maybe fikir "Nape Mama baring kat katil tu?" " Sape plak auntie yang usik2 perut Mama tu"..and etc...

Alhamdulillah kedudukan adik Qaseh dah normal balik. Takde melintang dah. Dr. Mimin cakap air ketuban saya banyak. (Bacaan = 13) . Tu sebab adik Qaseh freely nak pusing2 ikut suka dia. Dr. Mimin suggest cepat2 minum air gula tu utk check saya ada kencing manis ke idak. Even air ketuban still level normal tapi kire banyak. Kalau bacaan lebih 20 itu selalunya orang yg ada kencing manis.

Berat baby plak dah 1.2kg. Dr.Mimin kata kire besar juga. Normally dalam 1kg utk 28weeks. So satu lagi tanda2 kencing manis. Selain tu once again tgk gender. Another doktor kata konpem girl..=)

Progress adik Qaseh on track. Uri pon di kedudukan yg normal. Rasanya adik Qaseh ni tinggi skit dari Qaseh. Sbb femur length dia on track ikut week of pregnancy. Tak macam Qaseh yg dulu femur length dia sentiasa pendek setiap kali scan. Tu sebab Qaseh ni cam kurang inci skit. huhuhu..

Untuk 3D scan di Klinik Pakar Dr. Mimin ni RM80 je. Kire murah le juga. Maybe sbb tak detail sangat kot. Detail lagi masa kami scan kat Dr. Divakaran di Ipoh Specialist time preggy Qaseh dulu. Tapi Dr. Mimin ni banyak capture gambar muka baby la..

Updated:

This morning pergi minum air gula.

Bacaan gula dalam darah masa puasa = 4.7
Bacaan gula selepas 2jam minum air gula = 6.1

NORMAL!

Alhamdulillah...takde kencing manis. Moga2 sekali ni je la kena minum air gula. Tak lalu dah. Punyalah tahan nak muntah tadi. Siap balik umah gosok gigi lagi bagi hilang rasa manis dalam mulut. =P

So berat yang naik melampau2 itu adalah kerana???

Ntah..Dah mmg gemuk..huhuhu..

10 comments:

Izzatul Iman said...

selera naik mendadak...sebab tu la berat pun naik mendadak...

hari tu me kena minum air gula sebab berat naik mendadak...dekat 5kg dalam sebulan...

bestnye dah wa scan 3D. me lum lagi, but akan wat gak dalam 7-8 months nnt...skg baru 6 mths @ 24 weeks...

semoga selamat melahirkan baby tu...

ezan said...

wah bestnya tgk 3d scan adik qaseh.. dlm perut lg dah nmpk comel.. xsbr nk tgu adik lahir.. :)

m@y said...

jgn la panggil 'adik Qaseh' pash..cian kt adik awal2 lagi dh overshadowed dgn kakak dia..bg la nama lain ;p

bardboo said...

bestnyer tgok gmbr2 scan tu..

ApasH said...

Izzatul:

selera sama je rasanya. Cuma since preggy ni rajin masak..lagi2 buat kek. Orang kata bau masakan yg sedap2 pon bleh badan naik..hahahah..logic ke??? eh bukan nak puji diri sendiri masak sedap tau. =P

ApasH said...

ezan:

sume baby comel..huhuhu..lagi2 kalau dah anak sendiri kan..

ApasH said...

May:

Alamak..nak panggil pe?? Nama dia akan Qaseh gak kt depan nanti..huhuhu..

panggil baby no.2 le eh..

roshda said...

alhamdulillah seme normal.. ibu n baby pon sihat :D comelnye adik qaseh.. thn ni kita sama2 bakal menimang baby lagi.. t.care :)

Huda said...

tomeinye dia wlupun just scan :)

mamaAliff @ salmi said...

apash, thniah 4 2nd baby... bestnya... nk ikut jejak pasnih..heheh