Friday, January 7, 2011

Fish Without Chips





*credit to google*



Semenjak2 en.hubby tak makan ayam daging ni. Saya selalu juga cari2 idea dan resepi2 berunsurkan "seafood" untuk ditry dan jamu en.hubby tersayang. Haritu tu masa bw ke blog Kak
Nani Rostam mak Hanis Zalikha tu. Entry dia pasal Fish n chips yang anak dia buat 'chef Imran'..

Mmg le senang kan. Terus dapat idea nak try buat utk en.hubby. Kebetulan 3 hari lepas kami ke TESCO ternampak Ikan Dory Fillet tu, terus tanya en.hubby nak tak. En.hubby sentiasa OK je bila bini dia nak masak2 ni.


Kat TESCO frozen Dory Fillet ni harga 1kg RM6 lebih. Dekat RM7 le.


Actually saya tak tau pon rupa sebenar ikan Dory tu. Bila dengar Dory terus terbayang Dory dalam Finding Nemo dan terus tersenyum..."Keep swimming..keep swimming".. Mmg ske watak Dory tu..mencuitkan hati.





Ok2 back to the topic. Balik kerja semalam terus perap Dory Fillet tu. Tapi simpan dalam petisejuk lu. Then after Maghrib bergegas ke rumah my mum. Bakal besan my mum nk bertandang. My mum jemput kami bagi memeriahkan suasana.


Balik dari umah mak dan pukul 11.30pm. Sebabkan dah perap ikan tu saya pon teruskan hajat buat Fish w/o chips. hahaha...sbb xde stock kentang goreng plak. Nak beli tak sempat semalam.

Siap masak suma dah jam 12 lebih. Qaseh pon dah ngantuk sangat. Dah ajak Mama tidur. Saya plak start pukul 12am tu nak kena pose sbb nak kena minum air gula the next morning (pagi tadi). Langsung le tak rasa ikan yang dh siap digoreng tu..

Pagi2 tadi tanya en.hubby camne sedap ke? En.hubby kata sedap. Bleh buat lagi. Alhamdulillah..Lain kali Yang buat proper complete dgn chips segala bagai, ye Bie. Abg Ipar en.hubby pon kata sedap. huhuhu..cuma biasa le frozen fillet tu sure dh lama tak se'fresh' ikan bel kat pasar.

Macam biasa gambar2 sume google jer. Takde camera...huhuhuh..

Ni resepi saya..improvised skit dari Kak Nani punyer resepi.

Bahan Perap: Lada sulah, perahan air limau nipis (sbb lemon xde) & garam.

Bahan Tepung : Tepung Gandum, Soda bikarbonat, Lada sulah, serbuk cili, telur & garam. Jgn lupe sedikit air. Bancuh sehingga likat.

Bread crumbs utk salut bahagian luar.

Cara-cara:

  1. Perap ikan dengan bahan perap.
  2. Celup ikan dalam bahan tepung kemudian golek2 atas bread crumbs.
  3. Goreng secara "deep fry"..Pastikan minyak cukup panas. Kalau tak ikan serap minyak plak.
  4. Goreng sehinggga perang keemasan. Angkat dan tos kan minyak.
  5. Siap untuk disajikan.

Takde sukatan2 ye puan2. Main agak2 je. Selamat mencuba

No comments: