Wednesday, January 19, 2011

Moist Orange Mocha Brownies


Blogwalking ke Curlybabe's Satisfaction, blog kak Ayu (Singapore) membawa saya ke resepi Moist Orange Mocha Brownies. Resepi ni menarik bagi saya utk dicuba kerana ia simple, senang untuk dibuat dan bahan2 pon senang nak dapat. Lagi satu rasa kena juga dengan tekak.



Kebetulan semalam Qaseh ke Ipoh dengan MIL & SIL. So, tiada gangguan untuk bake brownies tu. Saya tiba di rumah sekitar jam 6ptg. Terus masak Ayam masak kicap. Sambil2 tunggu ayam masak prepare bahan2 cake. Sampai time maghrib brownies pon dah siap. Cepat je kan. Siap bakar je la.

Lepas isyak baru saya start buat topping and decorate brownies tu. waktu ni Qaseh dah ada so banyak skit gangguan jadi lambat skit siapnye.

Jom usya resepinya..

(Saya just copy paste je resepinya. Terima kasih kepada tuan asal punye resepi. Sumber kak ayu pon macam Yatie & Maz. Tak pasti kakak ke lebih muda dr saya. Belum sempat mengenali mereka lagi sebab baru baca blog mereka. Terima kasih)

Bahan A :
  • 1 cawan butter cair / minyak masak (saya guna minyak daisy je)
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas (nescafe takde saya ganti dgn indocafe)
  • 2 - 3 sudu besar sunquick orange
Bahan B : (kacau rata) - guna whisk
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara - cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit. (Oven saya sesuai 140'C je)
  2. Kacau bahan A supaya sebati.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
  4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
  5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
  6. Bakar selama 45 - 50 minit. - (Oven saya 30min dah siap masak)
  7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
Chocolate Topping
  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair- (Saya guna 4 sudu besar)
Cara-cara untuk topping :
  1. Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
  2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
  3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
  4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.


Tangkap gambar guna HP je. En.hubby ada urusan di luar. Nak tunggu dia balik soh tangkap dgn slr cam malas nak tunggu. Lagipon Qaseh dah start cranky nk tidur.




Packing untuk bagi kat orang. Saje bagi rasa sorang skit.

9 comments:

Huda said...

bestnye kak..nampak sedap sgt :) terror akak wat :)

MaryaYusof said...

mmm...tgk pun da tau sedap...tp sy mmg xpernah buat kuih apelagi kek seumur hidup ni..nnt la, nak belajar jgk ni...hehehee

Puan ApasH said...

Huda:

Boleh tahan sedap. Moist saje. Terer?? Biasa2 je. Resepinya senang..

Puan ApasH said...

Marya:

Bagi saya kena ada minat dan kelapangan. Dan of course tools..kalau takde camne nk buat kan. Kek tak jadi, kek tak sedap, kek hangit tu biasa la masa awal2 buat kek. Tapi jgn mengalah. Kita asah skill dulu.

MamaBatrice said...

sedappp nyerrr
kalau ada oven kat rumah
boleh gark try coklat brownies nie...

isabelle said...

hntr 1 pack kat sini....

hihihi. mcm sedap tul nmpknya.hmm..godaan betul

Puan ApasH said...

MamaBatrice:

Beli le oven. Berbaloi tau macam2 resepi boleh try.

Puan ApasH said...

Isabelle:

U dalam pantang bleh makan kek ke? Heaven nye..

Kalau umah u dekat konpem hantar 1 pack punyer..Saya rajin buat tapi seisi rumah tak berapa nak makan..Mungkin dh selalu sgt saya buat kek. Dorang pon tak larat nk makan byk2..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

salam iklan tu tak de effect nuffnang pun leh baca kat entry ni
http://damiaqish.blogspot.com/2011/01/heartbeat-hasilnya-memberangsangkan-jom.html

http://damiaqish.blogspot.com/2011/01/sape-nak-tambah-side-income-meh.html