Wednesday, April 21, 2010

Penyelesaian kpd masalah kulit berminyak dan berjerawat.

Dulu pernah sekali wat entry pasal my skin problem..kulit berminyak. Poyo2 carik petua camne nk kurangkan masalah kulit berminyak..Tapi haram satu pon x pernah cuba. dush..dush..dasar pemalas tapi nk kulit cantik..

Bagi saya yg ada penyakit M ni..terus mencari solution lain dgn ke kedai Guardian terdekat. Terus membeli pencuci muka yg baru..I tried this:


Pic from Himalaya herbs website


Mmg rasa skin bebas dari minyak..tapi lepas je cuci terus rasa kulit sedikit tegang..kalau lepas cuci terus apply toner and pelembab xde la. Kire ok le..sbb mmg kurang berminyak.


Selain masalah kulit berminyak..lately ada masalah jerawat le plak. B4 this biasa le ada jerawat sekali sekala lagi2 time nk red flag kan. Tapi lepas bersalin kan Qaseh..jerawat ni sentiasa ada. Especially kt area mulut/dagu & hidung. Tang tempat len xde. Then jenis kulit saya ni..jerawat mesti tinggal parut hitam. Parut lubang2 xde laa..dia hilang tapi mau makan berbulan2 baru nk hilang kot.

Sampai le 2 minggu lepas saya ke TESCO Station 18 utk beli barang skit. Pergi approach kedai yg jual2 mcm3 set kecantikan ni. Tujuan nk carik lotion halia mustajab dunia herbs tu. Lepas beli tu terus SA tu pancing suruh beli barangan Vida beauty pasal dia kata muka saya berjerawat. Mula dia explain this:


Pic from Vida Beauty blog

Sari Kunyit:
  • Mengecut dan mematikan jerawat
  • Menghilangkan parut dan cela di muka
  • Mencerah dan menyekatakan warna kulit wajah

Harga kecil : RM28.90
Harga besar : RM68.90

Lepas tu..dia explain plak this:


Pic from Vida Beauty blog

V cleansing foam:
  • Mengimbangi kandungan minyak di dalam kulit muka
  • Mengandungi Tea Tree oil yang bertindak mengecutkan & mematikan jerawat.
  • Membersihkan kotoran yang terdapat di dalam liang roma & permukaan kulit.

Harga : RM25


SA tu suggest 2 barang tu je dulu. Dia kata dalam 2 minggu akan menampakkan kesan. Disebabkan 2 barang tu baru Rm53.90 so terus decide beli. Ntah nape terbuka hati plak nk beli barangan2 tu. Sbb b4 this saya mmg susah nk percaya beli beauty set keluaran mcm tu sbb takut dgn kesan sampingan kan. Prefer gi carik kt WATSON/GUARDIAN je..more trusted.


So..2 minggu sudah berlalu..secara keseluruhan nye saya berpuas hati le. Sbb mmg mencapai 2 objektif saya

  1. Kulit kurang berminyak
  2. Cepat mengecut & mematikan jerawat.


Series mmg berkesan. SA tu x tipu le. Or maybe kulit saya serasi ngn product tersebut. Sbb from teenagers sampai le skarang most of the pimple gel saya dh try utk mematikan & mengecutkan jerawat eg: OXY, T3, Johnson&Johnson pimple gel, Garnier pimple gel pon pernah pakai. Tapi Sari kunyit + V cleansing foam lagi berkesan!!...


So hujung bulan ni decide nk try full set plak. Beli basic lu..cam toner and cream..tgk lu kalo ok..baru proceed ngn mask dll.

For more info tentang Vida Beauty products bleh lawat blog dorang di : http://vidabeautycare.blogspot.com/



p/s: x pasal2 Pn. ApasH wat entry mcm advertorial plak..hehehe..pasang angan2 kot2 nuffnang nk offer buat advertorial ke..dush!! perasan..

6 comments:

gina marna said...

betul laa mcm review produk punye entri yg ditaja nuffnang...hehe. mcm nk try gak tibe2 ade jerawat kat dagu...huhuhu

Bai said...

saya pun punyanye masalah yang sama. T zone! ;(

Huda said...

hehe..mcm bagus je kak produk ni..huda nye prob lak warna x sekata n kulit cam kusam sikit..

ApasH said...

gina :

itu le pasang angan2 je lu..try lu..beli saiz kecik lu. Tgk sesuai ke idak ngn kulit.

Bai:

awak T zone saya ni zone ape eh?? Dahi xde prob..sekitar mulut/dagu dan skit2 kt idung..

Huda:

Bab kulit x sekata tu akak x berani komen ape2..sbb akak sendiri x pasti hasilnye lagik. Baru nampak kesan utk kulit berminyak + jerawat je.

nzsa said...

salam..akak, still pakai produk ni lagi ke?ada effect lain tak? cadang cam nak try je..thanx

Puan ApasH said...

nzsa:

W'salam. Akak still guna cleansing foam je. Seba utk cream akak beralih ke Olay Total Effect sebab dah nk masuk 3series ni. huhuhu..

Tapi bab jerawat mmg kurang. Muka berminyak tu takde le hilang terus. Tapi boleh la.