Friday, April 16, 2010

Setahun sudah berlalu...

Kesibukan mama lately menyebabkan mama lambat buat special post for Qaseh's milestone as she hit 1yo. Sorry ye sayang..


1. Biggest achievement semestinya dah boleh berjalan. Actually Qaseh mcm 'ada beban dibahu' untuk berjalan cepat sbb Papa nye dulu 9bulan dh mula berjalan. So, bila dia masuk 9bln, 10bln tapi xde tanda2 nak berjalan. Sure le kuar kata2 cam " Qaseh x cepat cam papa le"..cian Qaseh kan. Untuk sedapkan hati Mama selalu cakap " Ni mesti menurun Mama kot..mama jalan lmbat..setahun 2bln baru jalan".. Tapi masa 11bln 2weeks dia start mengorak langkah..she made everybody happy!!..Qaseh saje amik tgh2 antara Papa nye record and mama's record. So fair le..xde ikut sape2..hahaha..good gurl..


2. Suke sgt kacau org makan. Pantang ade sesapa yg makan sure dia ngaco n dia pon nk mkn gak..Bila dia minta something or nk bgtau yg dia nak mesti dia sebut "Annang" x pon.."Ann"..even jauh beza dgn "nak"..at least kami paham le maksud dia..hehehe..


3. She recognized her own photo. Kami mula perasan masa kami received bday bunting Qaseh day b4 her birthday. Saja gantung kejap nk bg sume tgk..Tiba2 Qaseh datang dekat ngn bunting tu sambil jari telunjuk dia pointed at her photo..sambil sengih2 "ceh..ceh"..muka excited gile.. Selain tu kalo kita on lappy..dh semestinya my wallpaper gambar dia kan. She will give the same expression everytime dia nmpk gambar dia. Clever girl..pasni mama nk test gambar Papa, Mama, Opah dll plak.


4. Since susu mama dah semakin merundum..B4 this Qaseh was 90% susu mama & 10% Enfalac A+...Now, about 70% susu mama & 30% Enfapro A+..Tapi kalo mama ada..she prefers susu mama lagi..sorry ye sayang..mama x dapat bagi susu mama sepenuhnya..


5. Dah senang bagi minum air masak. Tapi dia lebih ske minum direct dr botol mineral kecik tu. X men le letak dalam botol susu..or training cup..ikut mood dia..kdg2 je mau..


6. Cartoon fav still Upin & Ipin..tersengih sorang2 bila tgk Upin & Ipin ni..Mama pasang Playhouse Disney ada le dia tgk bape saat..then dia wat bo layan je..last2 mama yg tgk..Dibo ke..Pocoyo ke..x menarik minat dia pon.


7. On her last check up on 08/04/10..berat dah 9.1kg..tinggi baru 72cm..huhuhu..nurse pon ckp Qaseh ni "rendah" skit..kemetot je...Cucuk MMR sekali..Nurse to explain gak..after 1 week baru nk demam..kalo demam la..Sampai pagi tadi..dh seminggu berlalu..tapi Qaseh xde tanda2 nk demam..Moga2 le ye..amin...


8. Rotavirus dah setel..Pnuemococcal tinggal 1 dosage je lagik..probably in May..Alhamdulillah Qaseh setakat ni blom pernah kena diarrhea dan seangakatan nye..Mgkin sbb dh amik rotavirus..correct me if I'm wrong..=)..Moga2 xde le kena di masa hadapan..amin.


9. Qaseh dh pandai turun dari sofa & katil sendiri..tapi still x bleh percaya 100% lagik..mesti kena monitor gak..silap gaya mau benjol dahi lagik...Panjat sofa & katil blom lagik le kan..Kaki x sampai lagik..unless dia ada pijak something bagi tinggi skit baru bleh panjat..

10. Gigi still 4 btg. 2 atas 2 bawah. Belum tunjuk tanda2 nk tumbuh yg lain lagik. Even dgn 4 btg ni pon dia dh ske gigit org. X baik tau Qaseh...

11. She has started taking Scott's Emulsion since last week. Nak tergelak tgk expression muka dia masa 1st time makan. Ikut dosage 1 yo 2 sudu teh. Even buat muka x sedap..tapi bila sua 2nd sudu..dia nganga jugak..Good gurl..Now she's taking the original flavor. nanti2 kita tukar yg orange flavor plak..sedap skit..


Nasib baik Qaseh nganga gak..kalo x susah mama nk suapkan..



Tu sedikit sebanyak yg mama ingat waktu ni...hehehe..moga2 Qaseh membesar bagai JOHAN!!..menjadi anak yg solehah & barjaya..amin.

Qaseh Nur Shafiyyah sesungguhnya kamu lah permata Qaseh mama selama-lamanya..Mama loves you so muchhhhhh!!

4 comments:

lin said...

anak aku kasik scott langsung tak nak..dia cium bau je dah ketap mulut..dia tau tu bau ubat.huhu

ApasH said...

Lin:

anak aku yg baru seminggu makan Scott tu masih ok lagik. Bila sua sudu..dia nganga je..jgn dh besar skit akal dh byk..dah x moh..hehehe

Huda said...

waa..baru bace entry ni..pandai qaseh makan scott ye..hehe

ApasH said...

Huda:

itu yg syukur sgt2 tu. Mintak2 sampai besar xde prob nk mkn scott. Tapi kalo mkn ubat mmg prob..