Friday, June 25, 2010

Omellete (Telur Angsa)

Masa jumpe Abah Ahad lepas. Abah ada offer telur angsa. Saya x nak..tapi en.hubby plak nak. Dia kata nak rasa sebab tak pernah makan. Saya plak yg jenis tak berapa ske cuba makanan yg luar biasa skit ni..hehehe..

Semalam baru berkesempatan..actually baru teringat kewujudan telur angsa tu..hahaha..so smlm decide buat telur dadar je la.



Untuk sesiapa yg x pernah tgk rupa telur angsa...yg warna putih tu le telur angsa. korang boleh tgk perbezaan saiz telur2 di atas.

Putih - Telur angsa
Light brown - telur ayam kampung
brown - telur ayam bandar..hahaha..




Ni plak..rupe bila dah di pecah kan. Sama je rupe ngn telur ayam biasa. Cuma kulit dia pon cam keras skit le & saiznye besar je la..Bleh nampak perbezaan egg yolk tu ngn garfu saiz biasa.

Letak bawang, cili padi + garam. Then goreng..inila hasilnya..




Rupe standard telur dadar..=)

Lepas masak..try makan...uuwwweekkkkk...saya x lalu nk makan...hanyor/hanyir je rasanya. Turned out en.hubby pon x lalu. hahahaha....SIL & her hubby je makan. X abih pon telur dadar tu. Last2 ke tong sampah juga...

Abah ada cerita yang dia pernah dengar yg orang Indon pernah offer RM50 utk sebiji telur angsa..betul ke?? Ade sesiapa yg pernah dengar x?? Awat mahal sgt..susah eh nk dpt telur angsa ni??



3 comments:

aidie said...

bosar nyeeee

MaDaM LiEzA said...

telur angsa tu mcm tak penah makan... tp aklau telur itik pun putih & besar gak.. kalau telur itik buat masak lemak cili api.. fuh meletops.....

ApasH said...

aidie: mmg besauuu


lieza: telur itik yg biasa org buat telur masin tu kan. Telur angsa ni besar skit dr telur itik tu...