Friday, June 18, 2010

Misi Percubaan Membuat Cupcakes..



Actually its a MINI CUPCAKES. Gara-Gara x mau beli kt TESCO sbb CUP x cantik. Assumed kt kedai runcit di Batu Gajah ada yg lagi cantik. Mmg cantik..tapi xde CUP BESAR. Cup kecik je yg ada..X pasal2 jadi Mini Cupcakes.

Saya belajar buat cupcakes dari tenet je. Carik resepi..tgk video2 kt youtube..dalam masa beberapa jam je menalaah..Lepas maghrib smlm, terus melaksanakan misi cupcakes ni.


Terima Kasih pada Along sbb bagi pinjam Oven. Nanti cukup duit acik beli oven sendiri. hehehehe...



Cooling process..


Process membuat icing. First time dalam hidup saya buat icing. hehehe


Hasilnya..aren't they cute??


Sorry gambar blurr..bawak gi ofis bagi kawan2 rasa..sbb byk sgt sape nak makan kt umah..


Even memenatkan tapi saya PUAS. Rasa nak buat lagi..hehehe..bahan2 ada lagi..weekend ni bleh buat le kot. Cuma perlu beli CUP besar je. hehehe

Korang jgn gelak plak tgk decoration cupcakes tu..1st time buat woo..xde gi kelas ape2..pakai hentam je. Tangan pon dok keras jer. Tools & essentials pon x cukup. Tak beli lagi piping beg..guna kertas minyak je smlm..Nasib baik smlm ada terjumpe video tunjuk cara2 nak lipat kertas minyak tu dgn cara yg betul..

Banyak mende yg saya dapat belajar smlm..and a lot of things to improve..

  1. Amount yg perlu letak dlm cup utk dapat tinggi cupcake yg kita mahu. Ada yg terkurang..ada yang terlebih..hehehe
  2. Baking time..dalam resepi kata 10minit..terlupa plak saya buat MINI cupcakes..so masa dia sure lagi singkat kan.
  3. Cara2 nak buat icing yg lebih baik. Smlm dah lama pukul pon x jadi putih mana. Kenapa eh..ape yg x kena..hhmmmm
  4. Nak beli color dye yg cantik2..saya xde color blue..nak kena carik ni.
  5. Nak beli piping bag & bermacam2 tips..

4 comments:

ezan said...

wah bagusnya.. lepas ni leh ambik tempahan.. ezan nk jd customer ni... nampak cam sedap je...:)

ApasH said...

Ezan:

amik tempahan?? nk kena asah skill decorating lu kot. Rasa semalam mmg sedap. Kire resepi yang saya try tu menjadi laa...

Kalau kita dok dekat lama dah antar skit umah ezan bagi rasa..hehehe

mummyar said...

wah pandai gak buat ye...x kisah la jadi mcm mana pun...ye tak...coz percubaan pertama kan...heheh..ai x pnah buat la...nk gak try...tp takut x jadi plk nnt...hihi

salam kenal ye

ApasH said...

mummyar:

xde le pandai sangat..itu le percubaan pertama..hehehe..

try le buat..x cantik pon xpe..janji sedap..buat makan2 utk family pon dh orite..