Saturday, July 10, 2010

Pot Pet Hari Sabtu Plak....



Ptg smlm lepas kol 5pm zass ke Wah Seng lagi. Nk beli supply utk order yg nak ahad & isnin ni..Nasib baik en.hubby cuti 1/2 day. So pergi ngn dia. Masyaallah..rasa cam jauh gile le dari Lahat nk sampai ke Pekan Ipoh tu. Jammed...Ipoh pon dh semakin jammed (tapi x seteruk bandar besar len)..

Mmg jarang sekali ke pekan Ipoh time balik keje ni..sbb semalam dh terpaksa juga pergi. Kedai tu tutup kol 6ptg. Sampai pon lagi 10min kol 6ptg...nasib sempat...

Cerita camne bermulanye saya start niaga kecik2 ni haritu masa dapat bonus. Ada duit lebih..so rasa cam ada duit lebih nk beli barang2..almaklum le start from zero kan. Itupon nasib baik oven & mixer x yah beli..Rasanye dah seribu spent duit utk semua tu. Di situ le bonus saya habis. Sehelai baju baru/shoes/handbag/pants pon xde beli tau...Setakat ni pulangan baru nk dapat 20% dr modal. Biasa le mula2 niaga kan.

Awal2 lu spent utk trial & error..tapi alhamdulillah dalam semua percubaan ia menjadi..kecuali 1 attempt nk buat cake..cake bantat uoollss...hahahaha..xpe2 nanti try lagik. Selain tu spent utk sendiri makan pon dh berapa. Utk sample pon dh berapa. Nak berjaya kita kena invest lu baru boleh dapat pulangan kan...

This week mmg sangat memenatkan..sebab x cukup tidur..tapi still managed pergi keje cam biasa..penat pon puas hati. Masih mampu tersenyum even mata susah betul nk bukak..=P

Satu lagi kan..bila dah start membeli supplies & stock..makin lama makin banyak..semua dalam plastik je then letak kat mana ada space. Jadi semak le kan. Semalam my SIL nk buat spring cleaning kat area dapur to make a space for my things.. Sebelum ni saya x berani nk buat ape2 sebab bukan umah saya =( ...takut plak nk memandai ubah sendiri. Thanks a lot kak wati.. to make my things feel more like home...hahaha..mcm ape plak kan..




Sudah berangan, bila dah maju (berangan sure mende yg best2kan)...mcm2 nak beli. Nak beli mixer yg mahal tu..then nak beli oven besar skit boleh bakar byk sekali. X cukup ngn tu nk beli peti sejuk utk letak barang supplies dan products sementara deliver to customer...waahhhh...bila lah tu kan. Better time tu dah ada rumah sendiri..so sure ada space nk letak semua barang2..hehehe..Berangan sungguh!!..berangan dengan ada usaha insyaallah..jgn nk angan2 mat jenin je kan..satu lagi nk gi amik course in bakery & cake decoration. Mahal youu..bukan seratus dua je tau..Ada juga saya survey..xpe2..pelan2 kumpul duit..


Korang jgn plak nk muntah hijau sbb dok baca kisah Pn. ApasH and her new passion in baking...Yela nama pon dh menjadi kegilaan..korang layan je la kan. Mcm org lain dok cerita pasal shoes..designers handbags..perfumes..travelling...ikut 'kegilaan' masing2..saya belum mampu lagi sampai ke tahap itu. So org lain boleh..saya pon boleh kan.

Boleh ke 'kegilaan' ini sampai ke tahap membuka sebuah bakery shop sendiri?? hhmmmmm..

Note: all pic credit to google.

2 comments:

fairuz said...

tahniah akak da start business.. sy teringin nk rase cupcakes akak tp jauh sgt la sy kt KL..hehe.. tgk gmbr mmg nmpk sedap :)

ApasH said...

fairuz:

thanks..kalau dekat boleh le order eh..hehehe..kalau2 terlanjur sampai Ipoh/Batu Gajah..inform le..kot2 dapat merasa/beli cupcakes akak...