Tuesday, July 27, 2010

2nd Appointment @ Pantai Putri



Went to Pantai Putri this morning for another checkup. With no period yet, Dr. Mimin nk repeat transvaginal ultrasound scan (TVS). Same as last week. NOTHING!!..still x nampak ape2 lagi.

Pas dia godek2 kat bawah tooottt...dia cakap dia still x detect apa2 kat luar rahim. So, Dr. x boleh confirm ape2 pon. Dr. Mimin also ada mentioned yg saya mcm nk period. Maybe dr ape yg dia nampak tang rahim saya tu. Time tu dh ada sedikit kecewa. Tapi dr ectopic pregnancy baik le period kan. Next month cuba lagik.

Then..

Dr. Mimin : Doktor sebelum ni ada bgtau apa2 tak tentang rahim awak?
Me : Takde doktor. Kenapa? (Risau dah ingatkan rahim saya jatuh ke ape)
Dr. Mimin : Rahim awak senget ke kanan.
Me : Itu yg rahim retrovert ke doktor? (wahh..Pn. ApasH ckp medical term)
Dr. Mimin : A ah.

Then doktor tak eloborate pjg2. Saya plak takde tanya pjg2. Sbb yg concern skang saya pregnant ke tak.

Lepas x nampak apa2..doktor suruh repeat UPT. Mmg saya tahan kencing..x mau jadi cam aritu. urine saya jernih gila UPT pon blurr je. Pendek citer. UPT positive. Doktor pon kata "Awak pregnant"


Cutekan UPT dia..pink kaler lagik. I like!!

TAPI.............

Sekali kalagi doktor terang possibilities kenapa buat TVS still x nampak apa2.

  • Supposed ikut tarikh last period (09/06/10) saya dah 7weeks. Ikutkan boleh nampak dah. Tapi still x nampak. So probably saya bukan 7weeks. Maybe awal lagi 4weeks / 5 weeks.
  • Possibilities ectopic pregnancy. Tapi scan mcam x nampak apa2 even luar rahim.

Then doctor tanya symptoms ectopic pregnancy kat saya:

  1. Bleeding - nope
  2. abdominal pain - nope

Last2 dia suggest datang lagi next week. Repeat TVS (bape kali le kena buat TVS ni)..if still x nampak. Kena buat blood test. For me yg 1st time experience ni sure byk bertanya. Yela nk tau juga camne dr blood test tu boleh tau my real condition.

Penerangan Dr. Mimin:

"If say reading dari blood test tu 1000. After 48hours repeat the test. Reading dia doubled cth 2000 maknanya U have a healthy pregnancy. If the reading is higher tapi x sampai doubled maknanya itu ectopic pregnancy. Kalau reading semakin berkurangan maksudnya pregnancy x jadi le"

Pesan Dr. Mimin lagi:

Kalau dalam masa seminggu ni saya bleeding cepat2 pergi emergency room. Then saya yg blurr pon tanya

" Camner saya nk differentiate between bleeding or tiba2 saya period?"

Jawapan Dr. Mimin,

"Awak dh sah pregnant kan. So xkan period. kalau ada kesan darah je maknanya bleeding le tu"

terasa cam bodoh pon ada. hahahaha...x kisah le. dah tak tau baik tanya. Malu bertanya sesat jalan kang. =)


So, kawan2..Dr Mimin kata saya pregnant!!..TAPI...itu le. Byk possibilities tu yg mcm potong skit. Selagi x nampak selagi tu concern skit. Nak happy ala2 celebrate dgn 2nd pregnancy pon cam terbantut kan.

Plss pray for me that it is a healthy pregnancy. BUKAN ectopic pregnancy. amin......

............

14 comments:

ezan said...

tahniah apash.. insyaALLAH everything will be ok.. a healthy & normal pregnancy.. amin...

ctnurkhijah said...

harap tak dak apa2..
moga healthy pregnancy...

take care yer

Nad @ MamaZakwan said...

tahniah!
harap yg baik2 aje..

dulu saya pun doktor suspect ectopic,lepas dh operation, baru perasan kat dlm rahim, huhu..!
check btul2!! :)

tk pasal2 perut 'berlubang' hehe..

ApasH said...

ezan: thanks dear

ctnurkhijah: moga2. Thanks

Nad: Lepas operate tu..pregnancy tu survived ke idak???

jua said...

congrats apash. harap2 berita baik, mungkin sebab baby dan rahim malu2 nak tunjuk diri. just take care ok.

Lin said...

tahniah lagi..taktau bape kali wish daa..hahaha..
insyaallah takde pape lah tu..dont worry k. :)

Nad @ MamaZakwan said...

alhamdulillah apash.. :)
dah nak masuk 2thn dah superhero saya ni :)

doakan yg terbaik shj ye.. :)

.::Ge3bJiB::. said...

pray for u :)

Sha@Mama Tina said...

alhamdulillah, yg penting bukan etopic pregnancy kan..

Just like my case recently tapi saya tak lah sampai buat scan kat 'toot' tu. Cuma bukan rezeki..akhirnya disahkan gugur pada 11 weeks..

hopefully tak jadi mcm saya ye..insya'allah semuanya akan elok2 je..kami doakan

nuraarin-life said...

Saya doakan yang terbaik buat sis...

Huda said...

tahniah kak apash! yeay! sukanya..mudah2 an healthy pregnancy..amin :)

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

tahniah,
semoga baik2 semua..:)

yana penah jadi mcmni dulu.. kalo ikutkan dah 2 bulan tapi janin sangt la mengecil.. tgk2 lepas tu bleeding dan yana tau tu mmg takda rezeki..

azzey said...

mudah2an sumenye baik2 je.bykkan rehat, dan doa pada-Nya okay. Sy doakan awak sihat dan x de mslh ape2!

::Me.Myself.I:: said...

seronok baca ur blog.i baru2 nih jd kes camtuh gak.scan tp x nmpk..bile blood test,BHCG drop.means,bb x menjadi.sedih..:(