Tuesday, July 20, 2010

FALSE POSITIVE


Dah seminggu berlalu dari pertama kali saya wat UPT dan saya dapat double line. Total saya buat test di rumah adalah 4x. 3 dari tu saya buat awal subuh dan double line amat le jelas.

14/07/10
Malam tu pergi ke Klinik Ong Batu Gajah to confirm whether saya pregnant or not. Explain pasal period lambat then terus2 Doctor nk scan. Turned out "kosong"..x nampak apa2. So, check urine plak. Double line tapi blurr skit. So, doktor cakap maybe early pregnancy. Dan datang lagi 2 weeks to scan. Next appointment 27.07.10.


19/07/10
petang jam 2.30pm kami ade appointment dgn Doctor Mimin @ Pantai Putri. Scan pon x nampak apa2. Then Dr. Mimin kata try buat vaginal scan.
PON X NAMPAK apa2. Then check urine..double line tapi sgt2 blurr. Padahal subuh tadi saya wat test kat umah sgt jelas double line tu. So, Dr. Mimin cakap dia x boleh confirmkan saya pregnant. Dia soh dtg balik next week 26.07.10.

Penjelasan Dr. Mimin:
  1. Maybe dalam urine saya ade protein yg memberi effect sama seperti HCG tu dan memberi FALSE POSITIVE utk UPT.
  2. If next week saya still x period and test UPT positive. Then scan still x nampak ape2 dlm rahim. Dr. Mimin kata takut "Ectopic Pregnancy".

Utk play safe saya terus makan folic acid dan minum susu ANMUM Materna. X rugi pe2 pon kalau makan kan.


Actually masa sebelum pregnantkan Qaseh, 3 bulan lepas kawin situasi yg lebih kurang mcm skang. UPT double line tapi blurr..Semakin hari semakin blurr last2 saya period. Lepas lewat 13hari saya pon period.

Hari ni saya dah 14 hari lewat. So just wait and see guys..ada rezeki ada la..

14 comments:

.:sanDORA:. said...

kalau awal pregnancy.. dia lambat sket br leh scan.. paling awal pun 8 minggu... tp pregnant test tu leh terrace awal drpd tu....

it's +ve.. insyaALLAH..

ezan said...

yeah good news. insyaALLAH ada tu rezeki. cousin ezan pun camni gak. last2 scan baru ada. doa byk2 & take care. kena treat cam pregnant gak walaupun belum confirm k. bestnya....

Anna Da Lady said...

Berdebarnya nak tunggu keputusan rasmi...

CuppyCakeMommy said...

phuh kanan..phuh kiri..janganlah apash period..qaseh nak adikk..heheh..good luck babe

Sherry said...

can't wait see next update :D

mamanoa said...

uikss..hehehe..kiter serupa nmpk..insyaAllah..ada tu..
saya pun x check-up doktor lagi, kalu x nk pi smlm, tp hubby ckp awal sgt, kalu awal diorg buat vaginal scan(saya terus seriau,tingat diorg buat dulu, & check VE sume..tobat xnk) i sanggup tggu 8minggu baru gi buat check-up..ni br 6 minggu da stat mild mornin sickness:(

nikki said...

same goes to me...mase g scan semlm, dr. tak nmpk pe2..but my doc said still new tats y xnmpk so my next appt. on next month...same2 laa kite wait n see..if ade rezeki kite ber2..nnt beranak pon tarikh nyer lebey kurang jer..best!

azzey said...

if u x mkn apa2 ubat (means planning pill)...may be u pregnant la tu....lain kali kalu u mmg merancang utk x pregnant...

ApasH said...

sandora:

mmg doc ada explain pon. Tapi selalunya kalau buat vaginal scan lagi senang nampak.

ezan :

mmg saya tetap mkn folic acid tu. Just in case kn..

ApasH said...

Anna:

awak berdebar..saya apatah lagi =P


Mommy Mia:

amin...thanks babe..


sherry:

It definitely will be next update whether its +ve or -ve.

ApasH said...

mamanoa:

mmg seriau. Ngilu je 1 hari pas wat vaginal scan tu. Ada rezeki kita bersalin sama2..hehehe


nikki:

lagi geng bersalin sama2..kalau ada rezeki la..

ApasH said...

azzey:

mmg xde amik ape2 birth control. sendiri planning je..=)

Farah . 5577 said...

hehee.. :D
insyaAllah ada tu, selalu gerak hati n naluri ibu tu betul..

;) farah pun mcm ada tanda2 tapi tak check lg.. sbb awal2 ni kekdg tak nampak lg kan..

Noreen said...

insyallah de rezeki x kn kmane kn akk...x sabo nk tunggu nie...hrp de la rezeki=)))amin