Thursday, January 7, 2010

Kamus Dewan Online

Pic credit to google


Sekarang kita x perlu lagi mengusung dan membelek KAMUS DEWAN yg bagak (besar) tu bila nk carik maksud perkataan melayu.

Sekarang ni dah ade KAMUS DEWAN ONLINE. Senang keje teman. hahahaha...
Actually dh berkurun xde bukak kamus dewan ni. Maklum le dh lama tinggal zaman sekolah. Kalo ade bukak pon kamus BM-English.

Yg boleh terjumpe KAMUS DEWAN ONLINE ni pon sbb..sometimes last year..ofismate india tanya maksud 1 perkataan melayu dan nak perkataan lain yg sama erti. Anak dia yg nk tau..kerja sekolah katanya. Tapi dia tak tau. So dia rujuk pada saya yg konon2 pandai sbb ade degree ni

Lepas dia tanya..saya x bleh nk jawab. cam blank jer. Maksud tau le..bila nk bg yg sama erti..tiba2 otak beku. So..masa tu mmg tgh ngadap lappy..terus google..dan terjumpe link ni:

http://www.karyanet.com.my/knetbeta/index.php?tpf=DEWAN&sid=7374d1015782b1c1ee66709feb2c2c00

So, terselamat saya dr malu pada kawan kaum india. Yela...org melayu x tau bahasa melayu. Jatuh maruah beb!!...

So, by the time Qaseh dh masuk sekolah..agak2 malas nk belek KAMUS DEWAN..kita check online jer..senang keje mama nanti...hehehehe

2 comments:

Fazira Aziz said...

apash, other alternative.. leh pi www.dbp.gov.my

-)

ApasH said...

thanks for d info ira..