Tuesday, October 5, 2010

Menu Nasi Tomato Special untuk Dia..


Salah satu specialties my mum adalah masak nasi tomato. Kalau sanak sedare pon mmg tau le..lagi2 time raya. Sume dok tanya bila nk masak nasi tomato.

Selalunya my mum akan masak kalau my bro balik Ipoh..special utk anak laki sorang. Tapi last friday my mum & Along yg akan ke Putrajaya, umah Angah. So, my mum pon masak siap2 bawak bekal ke Putrajaya.

Bila dh tau my mum masak nasi tomato..lunch hari jumaat tu ape lagi..terus memecut ke umah along. Pekena nasi tomato dulu. Padahal plan asal nk makan lasagna @ Pizza Hut. Terus cancel!!

Bukan setakat makan je tau. Siap tapau bawak balik nasi tomato sbb en.hubby request. Lauk pauk x tapau. Sbb mak masak ayam sume. Bukan en.hubby bleh makan pon. Nasi pon jadi la kata en.hubby.

Malam tu masa dinner kt umah, en.hubby sound "Bila Yang nk masak nasi tomato plak? Asyik mak je yg masak" kan dh kena sedas. hahahaha..

Dipendek kan cerita hari ahad tu berjaya juga beb masak nasi tomato setelah menanya cara2 masak dr my mum. Even ade terskip few steps..tapi still menjadi. Nasi ngam2 je..x keras x lembek..mmg mantap la utk 1st timer cam saya ni.



Selain tu menu lauk pauk utk nasi tomato adalah:


Ikan Bawal masak sweet sour


Kari (tanpa santan) Udang

Jelatah

Semua saya masak kecuali MIL tolong buat jelatah. Selalu lauk yg sesuai ngn nasi tomato ayam masak merah. So bagi org yg x makan ayam, terpaksa le masak lauk ikan & seafood je la kan.

Bukan Papa Qaseh je makan banyak...Qaseh pon makan banyak. Makan nasi tomato sampai x terusik bubur nasi dia tu. Makan nasi saje pon dia hentam. So makna nye terbukti kan Mama masak sedap. Hahahaha..puji diri sendiri.!!


Sorry le gambar agak gelap. Perut dh kebulur sgt..malas nk bawak kuar dslr..snap cepat2 guna HP cokia saya je. Sampai nk served ngn pinggan lawa2 pon dah x kuasa. Makan sendiri je pon...

1 comment:

Huda said...

nampak sedap sgt..huda pun x reti masak nasi tomato ni :)