Monday, March 21, 2011

Baby Hannah & Jaundice



Kisah jaundice Hannah ni start hari Sabtu 12/3 lepas discharged dr Ar-Ridzuan. Bila dah kat umah baru perasan Hannah macam ada kuning skit. Esoknya dalam kol 11pg baru nurse dari KD bemban datang umah utk check up. Confirm katanya Hannah ada kuning. Kami diminta ke Hospital Batu Gajah untuk check darah Hannah secepat mungkin.



Ni kire 1st experience kami pasal jaundice. Sebab masa Qaseh dulu dia tak kena. Actually kami berkira2 nak ke Hospital B. Gajah sebab confirm le kena tunggu lama. Dah le kita ni baru kena belah perut. Lepas fikir2 baik kami ke Ar-Ridzuan. Nasib baik ada baki duit Bonus Mama tu. Cadang mahu simpan untuk Akikah Hannah. Tapi kesihatan Hannah lagi penting kan.

Alhamdulillah tak lama untuk dapat result SB (serum birilubin). Bacaan Hannah pada 13/3 11.2mg/l. Masih rendah tak perlu duduk bawah lampu biru. Esoknya kami kena datang lagi. Bacaan SB pada 14/3 11.4mg/l. So doktor suruh dtg 2 hari lagi on 16/3.

Pendekkan citer bacaan SB Hannah on 16/3 14.2mg/l. So terus admitted. Sebab Hannah breastfeed saya minta room in ngn Hannah. Senang le nk BF dia nanti.

Alhamdulillah lepas sehari semalam duduk bawah lampu biru tu SB reading Hannah turun 9.3mg/l dah Hannah dibenarkan balik.


Kos untuk check SB tu RM6.00 je. Takde le mahal mana. Berbaloi daripada kena tunggu berjam2 kat hospital batu gajah tu kan. Kalau tunggu pon selesa skit dalam air-cond. Cuma jauh le skit travel batu gajah - Ipoh. huhuhuhu..Then kalau admitted pasal jaundice 1 malam RM200. Treatment dan penginapan.

Alhamdulillah Hannah dah semakin sehat. Trace kuning tu makin hilang....

7 comments:

shafa30904 said...

bagus r apash hang pi private. hospital bt gajah tue treatment hampeh skit. last year mak aku sakit masuk wad 3rd class. pastu nak tukar pi 1st class punya lama tunggu nurse tu nak pi hantar ..mak aku bertambah sakit dgn bising and ramai org kat wad tue kan..dekat2 3-4 jam gak lah...aku lmbt spai masa tu...dan2 aku pi tanya kt kaunter yg ade byk nurse tu dan2 tu gak dia kata nak htr lah nie....hish geram giler aku masa tu...fasiliti kt situ pun terlalu out to date lah...pintu wad nyer ala2 pintu cowboy tue...ko bygkan aku dok teman mak aku mlm2..kot2 ade benda lalu nampak kaki jer tak nampak kapla..he..he..naya..

bonda dadif aka akish said...

muge hana baek2 saje...

=)

Lina said...

congrats on ur newborn Apash... get well soon ya hannah.. comeynye nama, ala2 hana tajima gitew...

Rizziela said...

siannyer dengan Hannah.....nasib baik dah discharges...lega dengar

Puan ApasH said...

shafa:

family hubby aku pon dah experience mcm tu kt spital bt gajah masa arwah bapa dia stay kt 2nd class 3minggu. tu yg tak berapa nk ke sana.

Puan ApasH said...

bonda dadif:

thanks eh


lina:

thanks lina. hhmmm hana tejima tu sape? sorry le tak tau


Rizziela:

itule alhamdulillah dah makin sehat..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam apash..
tahniah dah bersalin. baru baca ni..ehehe

okla kan kos bersalin c-zer n tido 3 malam tak sampai 4k..kat sini..SALAM dalam 6k..DEMC lak 8k..wuwuwu..

aritu rafiq pon ade kuning. tapi mak sy mandikan air ape ntah..pokok ape ntah nama dia..mandi 3 kali terus ilang..ehehe