Tuesday, February 15, 2011

Qaseh & Pelikan Mini Series


Pelikan Mini Series ni purchased dari Lina. Berbaloi berabih RM50 + RM20(postage). Untuk kebaikan anak juga kan. Dalam series ni ada 5 benda. Color Pencil, Wax Crayon, Magic Color, Water Color & Finger Paint kalau tak silap. Nama betul setiap benda tu bleh rujuk blog Lina ye.


Dah adat manusia kalau dengan benda baru sure cam excited kan. Tak ketinggalan si kenit Mama ni.


Sampai hari ni baru berkesempatan try 2 benda je ngan Qaseh. Magic Color dan pencil color je. Ni gambar2 dari sessi guna Magic color aritu.

Actually kat situ stated 3+ tahun ke atas. Tapi sbb color dia tak toksid and food based so selamat digunakan utk Qaseh tapi with supervision le. Jangan le biar dia hisap or masuk mulut. Tapi dah besar ni jarang masukkan mende2 dalam mulut.


Bagi Qaseh conteng2 kat drawing blok je dulu. Buku yg ada dalam set tu simpan dulu la. Sayang je dia conteng2 je kan. Dah makin pandai nanti Mama kasi guna. Qaseh panggil segala pencil, pen dan seangkatannya sebagai "TULISH"..





Untuk Magic Color ni selain ajar conteng2..Saya ajar Qaseh utk tutup balik magic color tu selepas guna. Takde le dia men campak merata je. Sayang weh..mende mahal. Dulu Mama tak merasa tau magic color mahal2.




Inilah hasil seni Qaseh yang tak seberapa. Actually dah dekat penuh drawing blok tu. Nanti nk kena beli lain le utk Qaseh. Overall bagi saya warna Pelikan Mini Series ni terang dan menarik. Takde le malap je kan. Tu yg tak menarik.




Ini juga 'hasil' tangan Qaseh. Abih tangan dia conteng2. Ni sebab gara2 Mama ajar pasang balik penutup magic color tu. Tapi jangan risau ye puan-puan. Warnanye senang tanggal ye. Basuh je dengan sabun. Gosok2 skit mesti tanggal.

Untuk water color & Finger painting tu nanti2 le kot. Perut Mama asyik tak selesa je. Susah nak concentrate nk supervise Qaseh. Lagi2 kalau duduk bawah. Berat betul montot besar ni nak bergerak.

6 comments:

ezan said...

sama ngan marea. panggil pen & senagkatan dgnnya tulish.. :)

anum shukri said...

Amboi...abstrak betul conteng2 qaseh ya...

. i . n . a . z . said...

i pun belikan zara kaler pelikan. tatau kenapa tapi memang suuuuuuka betul dengan pelikan rather than brand lain, even luna yang femes tuh

CuppyCakeMommy said...

best kan..try finger paint lah..mesti qaseh suka..sampai nangis2 takmo simpan balik..wakaka

btw babe..i ada buat promotion puzzle sets for qaseh..jom terjah

Puan ApasH said...

Ezan:

Sebab bila bagi dia color pencil mesti suruh dia tulis..so dia paham mende tu "Tulish" la..hehehe

Anum:

Abstrak?? hehehe..jadi la. Kalau suruh tulis A..itu juga rupenye..B pon sama. Hahaha

Puan ApasH said...

i.n.a.z:

Actually before this mmg pernah beli color jenis lain. Tapi tak menarik. Pelikan ni color dia terang & cantik. I like!!

Mommy Mia:

Belum kesempatan lagi nk try. Takut dia gi color tempat lain kantoi. Mengamuk MIL nanti. Kena buat session luar rumah kot nanti. kat porch ke..