Friday, February 25, 2011

10/3?? 17/3??

Lupa plak nak share ape opinion Dr. Raoofah (Ar-Ridzuan) pasal waktu sesuai untuk czer. Opinion dia berdasarkan track record masa bersalinkan Qaseh dulu. Saya bersalinkan Qaseh post date 12 days. Maksudnya pada 40weeks + 12 days. Dah 41weeks++ le kan. Pada haritu saya sakit sendiri la bukan kena induce ke ape. Contraction datang every 10minit. Takde kasi can mild contraction dulu. Terus sakit kaw-kaw punye. Tapi dah tertulis Qaseh kuar kat tingkap juga akhirnya.

So berdasarkan itu, bertambah plak baby no.2 ni scan pon baby girl so potensinya akan agak sama dengan Qaseh. Dr. Raoofah kata baby kuar lambat ni mungkin paru2 dia tak cukup matang. So that's why dia suggest baby no.2 ni tunggu sampai 39weeks baru czer. Untuk elak sebarang masalah pernafasan. Tapi kalau b4 39weeks saya dah mula rasa contraction maknanya emergency czer le.

Saya ada juga bertanya pasal takpe ke saya dah sakit dulu baru nak czer. Dr. Raoofah kata takpe. Tapi x boleh tunggu2 le cepat ke hospital dan terus czer. Tapi mcm bercanggah dengan doktor yang explain kat saya pasal saya ada extended tear time lepas bersalinkan Qaseh dulu. Katanya bahaya contraction sbb boleh buat luka saya terbuka balik dan bleeding.

Hajat nak rujuk doktor pakar GH hari Rabu tu tak kesampaian. So tak dapat tanya opinion doktor pakar GH tu. So saya tanya je la opinion doktor pelatih yg saya jumpe tu. Kata dia by 38weeks paru-paru2 baby sudah matang. Dan takde masalah czer 38weeks.

Still tak berapa nak confident saya rujuk ke Mamanoa. Minta dia tanyakan suami dia. Menurut suami Mamanoa mmg 38weeks paru2 baby dah matang. Tapi nak tunggu 39weeks pon takpe. Ikut preference doktor yang nak buat.

Kalau ikut selfish diri sendiri mmg lagi cepat lagi bagus. Tambah2 plak mcm tak sabar nk jumpe baby no.2 ni Tapi bila fikir bab "masalah pernafasan" baby tu jadi cam takut juga. Tak nak le sebab saya tak mau tunggu anak jadi mangsa. Lagi satu hal bab luka kat rahim saya tu. Takde conclusion yg menenangkan jiwa raga. Betul ke takkan ada masalah. En.hubby concern juga takut bleeding plak kalau contraction awal b4 date czer tu.

Itule sape suruh tak jadi doktor dulu. Kalau tak kan senang nk rujuk teman2 doktor lain. huhuhuhu..=P

GH czer date 10/3 dan Ar-Ridzuan czer date 17/3. Dok fikir2 ni..terus terfikir apa kata kita pilih date 14/3. Tengah2 kan dan lagipon itu anniversary perkahwinan kitaorang. huhuhuhu...

Apa pandangan korang? Kalau korang di situasi saya apa keputusan korang???Berkongsi le dengan saya ye.

Lagi satu Dr. Raoofah personally inform saya yg Ar-Ridzuan akan berpindah ke bangunan baru next week. Even dia dah kasi her personal HP no kat saya untuk call dulu b4 datang next appointment utk confirm dorang dah pindah ke belum. So insyaallah ada rezeki bersalin di bangunan baru & facilities pon baru. Moga2 le kan. Amin...

6 comments:

Rizziela said...

Buat yg terbaik..ikut pilihan Dr....yg penting ibu & anak selamat

Puan ApasH said...

Rizziela:

Tarikh tu mmg doktor yg bagi. 10/3 doktor GH. 17/3 doktor kat Ar-Ridzuan. So camne??

mama_alifsarah said...

moga semuanya selamat.. same happen kat i masa nak bersalin baby sofea dulu.. bukan sama pasal czer ke apa, cuma sama pasal spital nak pindah building baru gak.. last2 deliver awal dari duedate n pagi nak bersalin tu depa baru start operasi kat building baru.. so baby sofea jadi baby ke3 yg lahir kat spital baru... everiting baru... wad n labor room pun bau bilik baru :)

kalau i jadi u, then baby pun ok, best jer pilih date aniverseri tu kan? :D

. i . n . a . z . said...

afundi 14Mac. boleh??? syok sket birthdate baby sama ngan anniversary.

semoga tercapai hasrat nak bersalin kat hospital baru.

Noreen Syafira said...

saat yg ditunggu2...
smoga sgalanyer selamat yea kak.....kalo 14/3 besh aniversy akk tp kalo 17/3ok gak besday ank bujng reen hihihi

Huda said...

11 mac bzday huda :) 14 mac anniversary kawin akak dan huda kan :) hehehe..ape2 pun kak..rasenye 39wks dah ok kan baby tu :)