Saturday, February 5, 2011

CNY: Family Gathering


Time2 cuti le baru dapat peluang nak berkumpul adik beradik sume. Sempena semua dah ada kami decide nk bakar ikan untuk makan lunch that day. Pagi tu baru gi pasar carik ikan. Tapi dah CNY kan ramai yang tak berniaga. Dari pasar Gunung Rapat kami terjah pula Pasar Besar Ipoh pon situasi yang sama.


Acara menghidupkan api utk sessi bakar2. Yang cekak pinggang tu adalah mandor. Sebab failed hidupkan api. hahahaha

Angan2 nk makan ikan terubuk bakar tinggal angan2 je la. Saya tak kisah janji ikan keli ada. Malas nk makan ikan terubuk. Last2 pergi TESCO my bro beli sekor ikan siakap. Jadi lah kan. Dari takde langsung.


Oh suamiku yang amat tekun sekali membakar ikan. Tak cukup asap bakar ikan tetap mesti top up ngan asap rokok..ish..ish..ish..


Tugas membakar diserahkan bulat2 pada kaum lelaki. Yang pomp2 ni kerja nya cuci2 ikan, masak pajeri, masak nasi dengan buat air asam je. Pajeri tu atas permintaan saya. Saya tak pandang pon air asam untuk makan ngn ikan. Cukup dengan pajeri. Marvelous...



Ikan keli yang siap dibakar oleh en. hubby..I like!!


Tapi sebabkan start buat api pon lambat. End up makan kol 3pm. Lapor gile!!!Lapor gile pon bukan bleh makan bertambah perut cepat sengkak beb. Rugi!!


Menu lunch kami. Ikan bakar: Ikan siakap, keli & kembung. Udang bakar, chicken wing bakar, sosej, air asam, pajeri dan petai. Tapi pilihan saya hanyalah pajeri & ikan keli saje. Lain saya tak usik. huhuhuhu


Tapi yang paling best sebab dapat berkumpul ramai2..priceless...

Muka budak comot yang baru bangun tidur. Nasib baik tidur dapat mama masak. Kalau tak jangan harap le.


P/s: Gambar sume dari FB Along. TQ

4 comments:

Ya ALya said...

kalau menu pilihan ya,ya cuma nak ikan keli n petai n air asam....

tapi pajeri tu sedap kan....ya suka pajeri terung...

KELI OH KELI said...

Wah..ada entry tentang ikan keli ya di sini...jom tengok pulak blog khas untuk si ikan keli..macam2 tentang ikan keli ada di sini... ")

Puan ApasH said...

Ya Alya:

teman tak makan petai..hehehe..pejeri terung mmg marvelous. Janji cukup lembut. Kalau masak terung dok keras je..potong selera...

Puan ApasH said...

Keli oh Keli:

Waahh..saya ske makan je ikan keli..hahaha..nk cuci ikan keli pon cam geli2 skit sbb dia licin2 dan berlendir..hahaha..