Thursday, February 24, 2011

4jam lebih di GH Ipoh


Semalam hari dating saya & en.hubby. 4 jam kami berdating di GH Ipoh. Selalunya bab2 pergi check up pregnancy ni saya pergi sendiri je. Takde nyusahkan en.hubby. Yela jenis kerja dia bukan senang nk keluar kejap2 ni. Kalau keluar kena potong OT. Baik tak payah kan.

Tapi kali ni utk appointment di GH Ipoh saya insists dia amik cuti untuk teman saya jugak. Sebabnye:

  1. Dekat GH sah2 le susah nak dapat parking. So kalau parking jauh sekalipon en.hubby just bleh drop saya dulu. So xde le nak kena 'menapak' jauh2.
  2. Dah boleh expect mesti lama gile kena tunggu jumpe doktor kan. So kalau ada teman xde le boring sangat. Boleh sembang2. Then ada bahu untuk tumpang lentok bila rasa ngantuk or penat menunggu. hahahaha..

Mula2 surat rujukan tu stated appointment kol 9pg. Saya tiba di Klinik Pakar O&G tu dalam jam 8.15pg. Punya le dah ramai orang. Kalau saya tiba kol 9pg..lagi la lambat balik.

Ingatkan just jumpe doktor Pakar untuk dptkan date cesarean jer. Rupe2nye cam check up biasa. Kena kencing, check HB, timbang berat & check BP. Setel sume tu duduk le tunggu turn jumpe doktor. Turn saya jam 11pg lebih. Tapi jumpe doktor pelatih je dulu. Then kena tunggu lagi sbb doktor pakar ada kes kena pergi OT kejap. So menunggu le lagi. Last2 tak jumpe pon doktor pakar. Doktor pelatih tu dah siap2 discuss ngn doktor pakar sendiri dan dapatkan date cesarean tu. Tak dapat nk tanya pasal opinion Dr. Raoofah pasal better tunggu 39weeks baru potong perut.

GH punyer date mcm yg saya expect. Masuk wad 09/03/11 then operate esoknye. Itu dorang kata le. Jangan jadi cam kes Qaseh lu..asyik kena hold je dulu. Duduk berhari2 dalam wad.



Tapi masa tengah tunggu turn tu ada 1 session pasal Penyusuan Ibu. Ada staff nurse bagi short briefing pasal breastfeeding. Kire orait juga sebab dapat mengisi masa bosan menunggu. Even apa yang dia brief tu saya dah tahu. Sebab sume basic je pon. Sebab dah ada experience BF Qaseh dulu. Treat it as a refresher utk saya. huhuhu..


Pamphlet untuk semua ibu2 mengandung


Lepas setel hal di GH terus gi lunch date ngn en.hubby. Perut mmg dah dok berkeroncong je. Lepas lunch kami teruskan operasi 'shopping'!! Ala beli barang2 baby skit yg mana belum beli, beli set bersalin saya dan lebih nye borong baju bajan si Qaseh. Sebab mostly baju dia dah sendat2 especially part perut buncit dia tu. hahaha..

Masa pilih2 baju Qaseh tu baru sedar Qaseh dah besar rupanye. Carik baju pon dah kat section len. huhuhu..carik baju saiz 2-3 tahun punyer. huhuhu..cepat betul masa berlalu kan.

Jam 5ptg cepat2 kami gerak balik batu gajah. Rasa rindu benor kat Qaseh. Nampak budak je teringatkan Qaseh. Almaklum le kami jarang keluar berdua tanpa Qaseh. En.hubby pon kata cam kosong je bila berjalan. Kalau tak sure dia kena tolak stroller ke trolley ke tak pon dukung Qaseh kan.

Anyway puas hati dapat shopping time weekdays ni. Takde le semak kepala dengan orang ramai. Even weekdays parking yg berbumbung pon penuh gak. huhuhu..

7 comments:

Huda said...

wah lamenye kak..4 jam gitu :)
erm, huda g ish sabtu ni sbb esok doc adlan bz, if x plan nk g esok..hari ni lak hubby huda bz miting sume..

Sherry said...

about going to hospital bring my son see doc also waited for hours. its not in govnement but private hosp pula.

Sherry said...

I miss ipoh, I stay in ipoh before.

Ibu Ilyanie(s) said...

org ipoh ke? sy juga...deliver kat gh ipoh... ada g klinik O&G tu sbb bb breech ari tu. btw, nape kena potong?

p/s:jemput ke blog sy ye....puterihannan.blogspot.com. penah join SGM tak?

Puan ApasH said...

Huda:

Adat le hospital kerajaan mesti ramai gile orang. Shopping eh pas check up. Jgn lupe bawak bag sendiri. Saturday kan takde plastik bag.

Puan ApasH said...

Sherry:

Yes sometimes kat private pon we have to wait. Tapi service tip top so ok le.

Puan ApasH said...

Ibu Ilyanie(s):

Asal orang ipoh. Tapi tinggal di batu gajah dgn MIL. Anak 1st dulu bersalin di GH. Tapi kali ni insyaallah try private pula. Pergi GH just utk standby bagi ade record. Kalau ade ape2 senang le nanti.

Kali ni kena operate juga sbb masa anak 1st haritu rahim ada extended tear 3cm. So if go for normal ade kemungkinan luka terbuka & bleeding. So kena le operate.