Wednesday, September 2, 2009

Pada umur berapa patut ajar anak berpuasa??

Panjang gak title n3 kali ni eh..hehehe..balun je la x terfikir tajuk yg lebih pendek..

Hmmm..anak baru masuk 5bln dh fikir nk ajar anak puasa ker?? ish..ish..bukan..bukan..idea ni trigger bila tgk budak2 zaman skang yg len skit dr saya zaman budak2..huhuhu..

Korang sume start belajar puasa umur bape eh?? jom share experiences nak..

Saya mula2 belajar puasa seawal umur 6tahun..tapi puasa 1/2 day jer..ingat keje je ade 1/2 day..hahaha...ok2 berbalik pd tajuk..Seingat saya time tu my Abah dh suruh puasa..tapi setakat mana yg mampu laa..tapi hari2 mesti pose..hari2 jugak kena bangun sahur..

Bila di tadika lagi2 time rehat/waktu makan..sy cuma tgk budak len mkn je la. sbb mmg mak sy x bekalkan ape2 pon air pon tarak. kata puasa kan..mana bleh bwk bekal..Saya masih ingat cikgu tadika sy masa tu Arwah cikgu Rosila mesti tanya sy nape tak mkn. dgn bangga nye bgtau "Saya puasa cikgu"..tapi dok telan air liur tgk kwn2 makan..Mula2 cikgu x percaya siap offer mkn lagi. tapi sy tetap dgn pendirian bahawa saya sedang berpuasa. cuba lihat betapa patuh nye saya dgn ckp abah saya. padahal kalo mkn kt tadika bukan abah mak tau..hahaha..

Tadika dlm kol 12 camtu dh sampai umah kan..dulu sy balik tadika tumpang kawan..naik moto ngn father dia. turun je moto terus berlari masuk umah "Mak, acik nk makan!!"...hahaha..hanya setakat itu yg mampu tahan lapar dan dahaga.

tapi sy tgk ade setengah budak2 skang dh tadika pon ramai yg tak puasa. Mcm zaman sy tadika gak lu. Sesetengah parents rasa 6thn tu kecik lagi utk berpuasa. Betul mmg x larat nk pose penuh sehari. dapat 1/2 ari pon jadi la sbb dpt ajar anak2 berpuasa. Tapi itu pandangn n pengalaman saya dulu.

Korang plak cane??

5 comments:

neverletmego said...

puasa masa umur sebulan ble..hehe.:)
nadia rasa mula2 kena ajar dulu puasa half day,n then cerita la dapat pahala.banyak sgt..
then baru perlhan puasa penuh..
maybe can try 6 yrs old puasa half day..:???tak itu mmoommy qaseh

Cikpid said...

my sis ajar anak die puasa awal tau..dlm 3-4 thn..tapi x paksa laa setakat mana diorang tahan laa..

so..ms diorang 5-6 thn dh puasa penuh..kalo ponteng pon 1-2 ari

puanrazma said...

actually x ingt lgsung bla start puasa..kena rujuk mum ni utk cmfirmation

mama_alifsarah said...

Salam kenalan Mama Qaseh..
I ajar my son 4yrs berpuasa tahun ni...Alhamdullillah dapat bertahan setengah hari.. tapi tak lah tiap2 hari.. maybe next year boleh puasa penuh kot..yang penting kena latih slow2.. betol tak?

Mama Qaseh said...

neverletmego : betul2 sgt bersetuju..tapi rasa nye improvise skit..masa umur 5thn bleh ajar dh pose tapi maybe bukan ari2..

cikpid: uish..awal nye dh ajar..bagus2..kalo anak bleh terima no hal punyer. Kalo anak sehat walafiat ape salahnye kan.

puanrazma: aiseh mana bleh lupe ni..xpe2 confirm lu..

mama_alifsarah: Ya betul!! amat bersetuju. Janji kita ajar dr awal. xde le dh besar 'liat' nk pose..