Wednesday, September 9, 2009

Qaseh 5th months

Hari ni dh 9hb baru berkesempatan nk update progress Qaseh yg dh 5bulan 3hb lepas. Mama nyer extremely bz sampai xde masa nk wat update pasal Qaseh. Masa 3hb tu Qaseh demam..poor baby..demam on ur 5th month's bday..terlalu occupied ngn Qaseh so x dapat (read: malas) nk hapdet blog.

(Gambar sekadar hiasan) Qaseh terlena time kitaorg shopping kt TESCO last weekend



Following are the progress and achivements (cewaahhh)
  1. Yg paling obvious she experiencing the stranger anxiety. Akan menangis or buat muka cebik bila org yg dia x familiar dukung dia..Meaning that dia dh kenal faces of people yg selalu ngn dia..Mama, Papa, Opah, Mak long, Pak long...Tapi kadang2 even not familiar..dia x kisah pon. Ade selected people je kot..misteri!!
  2. She start to cry when no one in the same room with her. Kalo dpt time dia clingy ngn mama dia when I leave the room she will start to cry untill I pick her up.
  3. She will raise her arm when she wants to be picked up. Kdg2 pak long nye lalu je pon tapi dia dh mengelejat angkat2 tgn mcm nk angkat dia..
  4. Qaseh dh pandai meaning "gi jalan"..when she sees Mama/Opah/Mak long siap pakai tudung..she knows that we will go for "jalan2"..for example Opah dukung dia dan memakai tudung. Mama hulur tgn nk amik dia..Qaseh mesti paling muka..indication x nak le tu..sbb mama x pakai tudung..so mama x gi jalan2..Clever gurl..
  5. Selalunya bila kita start engine kereta kt porch and Qaseh is nearby she will gets super excited sbb perasab kita akan bawak dia naik keta jalan2..Opah kata Qaseh kaki 'nyongket' (kuat jalan)..mana tak nyer..mama & papa mmg kaki 'nyongket' pon..hahaha
  6. Sepanjang bulan puasa ni Qaseh kurang minum susu at Day..selalunye she will consumed 5bottlesx3oz from 8am to 5pm. Tapi skang minum 4 botol je. Maybe dia paham susu mama dia kurang time bulan pose n x nak mama dia stress susu x cukup..hehehe pandai2 je mama.. and maybe sbb dia dh semakin aktif dan lasak. More interested to play than minum susu..huhuhu..
  7. She still actively guling2 and enjoys her tummy time. tapi sometimes we can see her in crawling position for a few second before dia jatuhkan balik lutut dia..its ok dear practise makes perfect.
  8. Dia x suke bersandar..kalo kita baringkan kt atas riba mesti dia cuba bangunkan badan dia ke posisi duduk..bila kita duduk kan sambil sandarkan pada badan kita, dia akan menunduk badan dia ke depan..x sabar2 nk duduk ke Qaseh oii!!
  9. I think she's now knows that I'm her mother...especially when she want to nurse..before this dia mcm biasa2 jer..bila Opah/papa dukung tapi she's still merengek2..once she sees me she will start crying and sometimes she will raised her arm towards me..tanda2 soh amik dia la.. Indeed when I pick her up she will stop crying. And merengek2 manja nk nenen..huhu
  10. Besides that, when I hole her under the arm pit and while I'm sitting..she will "main2" my B and usya x ingat punye..sat tgk my B sat tgk my face..tu tanda2 nk nenen le tu..hahahaha..
  11. Time nenen plak skang dh ade habit baru..Qaseh akan nenen then lepas utk isap jari dia..pastu dia akan nenen balik..over and over again..kdg2 sampai dia tertido..alahai anak oii..sedap benor ke jari tu dr nenen mama??? my MIL cerita time bagi botol pon camtu gak..kejap isap botol kejap isap jari..ish..ish..ish..
Itu je la kot..kalo citer pasal anak ni sampai esok pon x abih..huhuhu


Qaseh & Papa b4 gerak gi TESCO last weekend

5 comments:

Huda said...

aah alhamdulillah husna xde demam :)
erm, qaseh nye achievements ade gak yg same ngan husna :) tp skang ni tido mlm lmbt sgt, dia pikir nak main je dari tido..

MeL said...

sonoknye baca progress qaseh ni..time2 ni mcm2 dia tgh belajar. sat lg da start duduk, pastu merangkak. mesti excited time tu ;)

Mama Qaseh said...

Huda: Qaseh dr dulu mmg pesen tido lambat..average time dia tido kol 10pm..kalo tido kol 8 tu sure dia akan bgn blk dlm kol 9-10pm..then lg lambt le dia tido balik.

MeL: mmg mama dia tgh excited nie..hahaha..x sabo2 nk beli walker..hahaha

azieaz said...

kejap je kan masa berlalu..sonok tgk perkembangan anak sendiri!!..makin bam bam Qaseh ni..

puanrazma said...

muka2 excited nk gi jalan
dh pndai sgt..pntang tgok org bersiap lawa2..mula ler xnk duk diam