Friday, December 9, 2011

Kenali Oven Anda


Nak share down moments dalam buat Kek Karamel ni.

My 1st & 2nd attempts buat Kek Karamel turn out good. We love the taste. Tapi bila usya gambar2 hasil tangan orang lain saya tgk part Puding Karamel kat atas tu macam firm skit banding yg saya buat. So, pastu saya cuba increase time of baking. Result mmg dpt puding yg firm skit maksudnya tak fragile sangat. TAPI, I prefer kalau puding tu lembik2 skit berbanding puding yg firm tu.

Semalam saya bake 2 adunan orang order. Adunan pertama mmg cantik. Hasilnya pon cantik. Adunan kedua saya buat lewat skit. Semua ok..Tapi bila nak terbalikkan baru rasa cam alamak underbake ke. YUP..mmg underbake. Aiyaa..penatnya.

Tapi takde le mentah. Buat makan sendiri je la. So simpan dalam peti sejuk. Saya gi tidur. Dah kol 1pg time tu. Kang ptg kena buat lagi sbb customer nak dtg pick up before maghrib.

Dimana yg silap tak pasti. Tapi itule..Oven ni kadang2 menguji kesabaran juga. Takpe...usaha tangga kejayaan. huhuhu...Lain oven lain ragamnya.

Oven juga sebab nape saya stop try buat macaron. Dah 3x buat tak menjadi mcm give up. Tapi lately perasaan nak try buat dtg balik. Tapi masa tu takde...So, oven pls be nice to me....

2 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

apash gune oven ape? nita gune pensonic yg 20 lit tu... tula kengkadang oven ni mmg sgt2 uji kesabaran..selalu apash guna bape temp utk baking cake?

Puan ApasH said...

Mummy Miqhael:

Saya guna oven Cornell mcm dalam gambar tu. bp liter tak pasti pulak. huhuhu..oven saya kebanyakan untuk baking sesuai dalam 140C.

Masa awal2 mula baking dulu byk le incident kek hangus luar dalam tak masak. huhuhu