Tuesday, November 9, 2010

Duka & cabaran ketika Mengandung

Kebiasaan nya orang share rasa excited, gembira & seronok ketika mengandung ni. Itu perasaan common bagi seorang ibu. So ape kata kali ini saya share pengalaman duka saya ketika mengandung. Even pregnancy skang baru je cecah 20 weeks tapi apa salahnya share setakat mana yang telah dilalui kan.




Pregnancy kali ni sakit kepala agak teruk berbanding 1st pregnancy. Boleh dikatakan setiap minggu mesti ade 2-3 hari sakit kepala. Selalunya saya elak makan panadol kecuali mmg dah tak tahan sangat. Yela makan ubat selalu time pregnant pon tak elok kan.

Even dh masuk 5bulan, tekak masih lagi loya lagi2 selepas makan. aiyaaa..bila mau hilang ini loya hah???

Saya tak suka pakai pants semasa mengandung. Tapi sebab tuntutan kerja perlu memakai pants dan en.hubby tak suka saya pakai maternity maxi so terpaksa lah juga pakai pants ni..





Hidung menjadi over sensitif dengan segala bau-bauan. Yang wangi sgt2 pon buat saya nak muntah lagi lah bau busuk. Tak suka bau toilet. Tapi kalau dah tiba nature call terpaksa juga masuk. Kadang2 sampai termuntah-muntah. Same case bila Qaseh poo poo..Dah anak sendiri kan. Kena le buat even ada masa tengah cuci montot dia saya muntah2..hehehe..



I hate pregnancy discharge...Waktu tak pregnant alhamdulillah takde masalah discharge ni. Tapi compare the 2 pregnancies, time Qaseh lagi teruk. Kena yeast infection. Tapi takde le sampai tahap kronik cuma discharge tu pekat dan ketul2 skit. Nasib baik xde kena gatal2 kat skins. Dah jumpe doctor private/government..doctor bagi ubat yang kena insert kat tut...tapi tak baik juga. So doctor cakap tak boleh buat apa sebab pregnant tak boleh bagi ubat makan. Tapi alhamdulillah lepas sahaja bersalin terus hilang. So kali ni tak teruk mana tapi still tak boleh kalau tak pakai pantyliner. Akan jadi tak selesa. Minta2 yg kali ni lepas bersalin ia akan sembuh seperti sedia kala.



For more info pasal Yeast infection boleh refer here.

Ada mommies out there yang pernah alami?? Boleh share some tips?? Saya dah try yogurt tapi takde memberi kesan yg besar.


p/s: all pictures were from www.google.com

4 comments:

Huda said...

uish dahsat gak akak..pening, bau2 sume xleh..huda so far alhamdulillah xde prob..discharge tu mmgla..tiap kali nak solat mmg kena tukar panties..isk3..

CuppyCakeMommy said...

huhuh..buat ku ngeri nak pregnant lagi neh..heheh..
tapi sabar ye..nanti bila dapat tgk muka baby mesti rasa semuanya worth itt

ApasH said...

Huda:

masih syukur baru setakat itu. Takde le sampai melepet atas katil je plak kan. Lagi teruk camtu..

ApasH said...

MommyMia:

itu sudah semestinya..lepas nampak muka anak cam terlupa apa yg terpaksa dilalui sepanjang tempoh mengandung tu..hehehe