Tuesday, March 9, 2010

Udang Goreng Mentega




Original recipe dari www.trymasak.my
Tgk cam "kacang" je nak masak. So, terus berkobar2 nk try masak. Pergi kedai terus beli udang. Sbb bahan2 len rasa macam sumer dah ada kt umah.

Bila time nak masak tu..baru sedar ade bahan yg takde rupenyer..tapi nak jugak masak sbb udang dh siap kopek kulit sume..So, Pn. Apash pon guna le otak ckit kan..hehehe

Resepi asal "Udang Goreng Mentega" dr www.trymasak.my"

1. Mentega xde..yg ada marjerin aje..so guna sajalah..Jadinya Udang Goreng Marjerin..huhuhu
2. Stok ayam...en.hubby x leh makan ayam..so x payah bubuh. Ganti ngn air biasa je.
3. Oat pon xde..so x yah guna..

Even hasil akhir Pn. Apash agak kering dari gambar resepi asal...tapi rasanya still sedap dan yg penting LICIN...Alhamdulillah..
Lepas ni bleh try lagik..

9 comments:

♥ Reen ♥ said...

nmpk sedap je....
udang goreng mjerin hihihih

Huda said...

sedapnye..erm leh try ni :) eh tp kene pantang lak mkn sifud2 nih..

ApasH said...

Reen : mmg sedap even pakai marjerin. blom masak guna mentega lagik..hahaha

ApasH said...

Huda: yup mmg sedap. kena dgn tekak akak. Nape kena pantang??

nsazwa said...

salam..
goreng guna mentega/marjerin mmg sedap..klu goreng nasi guna planta pun sedap tapi nani ada terbaca fakta mentega/marjerin ni teruk tau...bahan2 yg terdapat dalam tu tak sesuai dimakan...tapi lupa la nani baca kat mana...kuikuikui..

ApasH said...

nsazwa : Mmg saya pon ada terbaca pasal marjerin tu. Dia kurang 1 molekul apa ntah nk sama dgn plastik.
B4 this mmg jarang makan marjerin sbb my mum x ske..dia prefer guna butter. Tapi since dh duk ngn MIL..dorg dh biasan ngn planta..so nak wat cane kan..hehehe..

asmaa said...

wow...nampak amat menyelerakanlah. my hubby suka udang...nak try apash leh tak...hehehe

Syasya Creative said...

huiyoo..pn apash pon mau jd cikgu cikgi ek..xpe..insyaALLAH laen kali ade rezki...=)..cuba lagi...hihi

ApasH said...

kak asmaa: mmg menyelerakan..try je la. Saya pon ikut resepi org gak..huhuhu

azie: cuba carik keje yg kena dgn jiwa..hehehe