Wednesday, March 3, 2010

11 months old Qaseh

Dah jadi rutin kan ibu2 blogger mengupdate milestone anak masing bila umur bertambah sebulan lagik. For me rasa best lagik sbb the same day sure ada member update kisah anak dia gak. Sbb anak kami lahir pd hari yg sama. Kan HUDA??

Cepat gila masa berlalu. Sebulan lagi dah nk masuk setahun. Most of mommies mesti dok bz wat preparation for 1st birthday bash utk si kecil. For Pn. ApasH plak..rileks jer nampak. Rileks sbb x wat birthday party utk Qaseh pon. Sbb kalo buat sape je la yg dtg. Qaseh xde member le. Sbb Qaseh Opah bela..kalo masuk taska mesti ramai kawan. Then Pn. ApasH sendiri x ramai kawan area dekat2. Semua jauh2 belaka.

Cadang nk wat family vacation sekali celebrate bday Qaseh. Tapi susah betol le nk dpt kata putus dr dorang. Dah inform awal..tapi decision x buat2 sampai skang.

Ok2 cukup kisah tu. Masuk cerita kisah Qaseh as at 11months ni..

  • She got her 3rd dose of pneumococcal jab on last Monday (01/03/10) so tinggal 4th & final dose another 6-8 weeks.
  • Kebanyakan perkara yg dia pandai buat last month..this month TAK MAHU buat dah. Ape ke pe'el si Qaseh ni. Macam2....Cth cam cium mama..skang soh buat..dia wat dek jer. sabo je la. Bila tanya nama Siapa nama Qaseh?? Langsung dah x nak angkat tgn. Suruh tunjuk gigi pon dh x nak gak..ish..ish...
  • On 22/22/10 lepas, Qaseh asyik berusaha utk bangun dgn sendiri tanpa pgg ape2 pon..Excited gila Mama & Papa tengok dia tgh kuat berusaha. From several attempts, ada le 2-3 kali berjaya. Tapi esok nya dan sampai hari ni..langsung dia x nak praktis dah. dunno why..maybe montot sakit kot asyik jatuh jer.
  • Gigi still maintain 3 btg. Tapi besar gile gigi atas dia. Gigi kapak kot.
  • Nasib baik masih mahu tepuk tgn bila disuruh. Trick baru yg pandai buat, menepuk tgn ke mulut sambil buat bunyi "waa...waa..waa..".
  • Still breastfeed. Another 1 month nk hit target for 1yr BF. Kalo ada rezeki lagik..insyaallah akan diteruskan BF.
  • Vocab dia dah makin improved. Mulut pot pet minah kecik ni. Rasa macam dia dh pandai panggil "Pah" for OPAH. Sbb dia akan merangkak ke bilik MIL then jerit2 "Pah"..Kalo tgk kt bilik Opah xde dia akan merangkak ke Jamban..hahahaha..Qaseh ingat Opah semedang je ke kencing/berak??? Panggil Papa pon mcm dh makin OK kot.
  • Panggil Mama??? HAMPEH..bila ajar dia sebut "Ma..Ma"..dia diam jer..x pon dia sebut mende lain. Cuma akan terdengar vocab 'Ma..ma..' bila dia menangis ngantuk + nak nenen Mama lambat attend baru kuar "Ma..Ma"...tak tau secara kebetulan atau mmg dia nangis panggey mama.
  • Selera makan for the past 2 weeks mmg menjadi2. Sure abih bubur nasi dia tu. Tapi nk suap makan kena ikut montot dia. Duduk dlm walker dh x nak. So mana dia pergi kita ikut then suap. Mesti ternganga je mulut nye. X kisah le PENAT kejar dia janji dia mau makan.

Note: Nak upload gambar n video tapi bz le..nanti2 le update. Korang baca je lu eh..

3 comments:

Huda said...

yup..betul tu :) mesti update..utk kenangan2..waa..ape kene qaseh disuruh xmo?ikut mood gak kut cam husna :) hepy 11 mnths birhday, qaseh!

ezan said...

happy 11 month old qaseh... ajak mama dtg kl tau nanti.. leh kawan2 ngan sarah...

ApasH said...

Huda: husna n Qaseh ni byk persamaan la..

ezan: bila le dapat peluang tu..huhuhu