Monday, March 29, 2010

My 1st MTEST experiences

Cerita berikut adalah tentang MTEST lagik. Pada yg agak bosan dgn kisah ini sila click button "X" berwarna merah tersebut. =P

Actually saja nk note down my 1st experience with MTEST..mana tau xde rezeki kali ini..tahun depan nk apply lagik. Senang le nk refer kan...

My preparation selain study for MTEST ni adalah baca peraturan yg diberikan oleh KPM utk calon2 MTEST. So, kita jadi more prepared and ikut segala panduan yg telah dorang berikan. Impression itu penting jugak kan.

Dari Batu Gajah ke pusat ujian (IPG Hulu Kinta) agak jauh le jugak kan. So, kami gerak dr Bt. Gajah sebelum 7.30pg..sampai sana 8.10pg..carik dewan ujian sume..ngam2 masuk dewan kol 8.30pg. Seperti dlm peraturan "Sila berada 30min sebelum ujian"..Ujian mula kol 9pg.

Ade sorg calon tu dr KL..tiba kol 9.30pg..terus pengawas ujian x bagi masuk. Sbb dia dh lewat sgt kan. Agak2 dh di KL nape x apply pusat ujian kt KL je..kan senang..

B4 this saya ada share tips dari segi penampilan kan. Click SINI..Tapi masa test tu saya perhatikan...60% dari calon yg berada dalam satu dewan ngn saya tidak memakai kasut sarung. Ramai yg pakai sandals & high heels. bertali2 tu. Even dia x kata pakai kasut sarung..tapi bila dia dh mentioned " Selipar & sandals
TIDAK dibenarkan"...yg korang pakai gak nape?? Then High Heels bertali2 tu masuk kategori ape eh?? cam confused plak..

Then masa tgh2 kusyuk jawab ujian..terasa cam ada org dok perhati sy..toleh je kiri tersenyum sorang "PUAN" ni kt saya..Sambil memegang kertas dan pen..seperti sedang mencatat sesuatu. "PUAN" itu jugak dok bz tgk atas bawah setiap calon. Tapi sampai di meja saya..dia tolak kertas soklan saya yg menutupi NO MEJA saya "H28"..then terus tulis kt kertas dia tu.

WAAHHHH..terus gabra beb. Sbb my fren ada bgtau dorang ada "mata-mata" yg observe sume calon. "PUAN" tu kot yg jadi "Mata-mata"...terus fikir..apa yg aku buat salah ni??????

So, x pasti le dia amik NO. MEJA saya for a good purpose or bad purpose. Mintak2 yg elok2 aje le kan..amin...

Pasal kertas ujian pulak.. personally bg saya kertas ANALITIKAL yg plg SUSAH..x dapat jawab..huhuhuhu..sedey!!

Ape pon..terpulang pada rezeki jugak kan..kalo dah rezeki..dapat le..kalo idak kita cuba lagi nanti..


2 comments:

mamaAliff @ salmi said...

ape la PUAN tu nk buat ng no apash ekk..hihi..tp psl tmpt test tu kdg2 ada nasib dpt tmpt yg bukan kita request..mybe org HQ salah letak atau camne tu xtau..sbb sy pnh jd utk test ms lecturer nih sy dr kdh kena amik test di melaka tau..:) hihi..

nsazwa said...

salam...amik award kat blog sy yer...