Wednesday, February 3, 2010

Happy 10th Months Bday Qaseh!!

Hari ni genap Qaseh 10bulan. Mama doakan Qaseh di kurniakan kesihatan yg baik dan moga2 keselamatan Qaseh sentiasa dipelihara.

Biggest development Qaseh this month ialah "sudah ada 3 btg gigi".. Yeaahhh....2 bawah dan 1 atas. Dalam sebulan 3 btg terus. Tapi teramat le susah nk tgkap gambar gigi si minah tecik ni. Tapi dia paham..bila org kata "Gigi mana?" or "Tunjuk gigi" dia akan nganga mulut luas2 sampai anak tekak pon nampak. Tapi gigi bawah je la nampak.

Bila kita suruh tepuk tangan dia akan tepuk. kdg2 siap ada bunyik lg. Even cakap "Pok amai2" pon dia paham. Ade satu kali tu..tgh nk tidurkan dia sambil menyusu..saje ckp2 ngn dia " Qaseh tidur ye..mama tepuk2(montot) Qaseh tidur tau" terus dia benti nyusu..then tepuk tangan. Ni mesti kes dengar mama sebut "tepuk" hahaha..clever gurl!!

Satu lagi yg dia paham bila kami tanya " Siapa nama Qaseh Nur Shafiyyah angkat tangan" terus2 dia angkat tangan. Kdg2 siap angkat dua2 tangan lagik. Mmg dia paham agaknye.

Qaseh still x bleh jalan. Dulu expect dia cepat jalan cos b4 this len2 development sume cepat. Mcm meniarap terus angkat kepala masa 3 bulan. Merangkak masa 6 bulan. Tapi dh 10 bulan ni still x berjalan lagi. Yela..setiap baby ni development dia berbeza kan. Yg penting sehat. Tapi si Qaseh ni kalo kita ajar bertatih or dia jalan sambil pegang2 sofa tu mesti berjengkek. Ala2 penari baller jer. Bila dia belajar berdiri lepas tangan..kejap je lepas tu tumbang sbb dia nk jengkek..ish..ish...

Qaseh semakin pandai cium org. Especially mama & opah. Sebut je "Sayang Mama" mesti dia cium pipi dgn mulut ternganga abih basah pipi kita ngn air liur dia. Kdg2 siap nk gigit..mentang2 le gigi dah ada. Kadang2 tu bila bangun tidur tanpa disuruh dia akan kiss pipi mama. Bagi morning kiss kot. Sgt heaven tau!!..

Rasanye itu jer kot untuk bulan ni. Tak sabar nk tunggu Qaseh bleh jalan..hehehe..

So another 2 months Qaseh will turn 1year..bergiat tgh planning for her birthday vacation with family. Tunggu besar skit baru nk wat birthday bash kot..

6 comments:

Huda said...

happy, happy birthday yg ke 10 bulan qaseh! :)

suke jengket gak ek cam husna..tu yg same2 lambat jalan (org2 tuala kata) hehe..xper..kite practice lg ek..

ezan said...

happy 10 month old Qaseh... wah dah 3 ek gigi qaseh... sukanya kalo tgk baby dah tumbuh gigi ni.. lebih cute dr biasa.. :P

clever girl la Qaseh... pandai tepuk tangan & kenal nama sendiri.. sarah belum berjaya lagi.. kena giatkan usaha ni.. hahahah...

CuppyCakeMommy said...

2 more month...hehe..
mia tak nk tepuk tgn or bye bye lg..

ApasH said...

Huda: itu le asyik nk jengket jer..maybe sbb dia rasa dia rendah kot. Nak tinggi skit tu yg dia jengket.

ezan: a ah mmg tmbah cute bila ada gigi ni. Tapikan since dah 9bulan aritu..dia lagi cepat absorb ape yg kita ajar. cepat je dh dapat..so mari kita tingkatkan usaha..

cuppycakemommy : yup another 2 months je..cepat tol mana berlalu..Qaseh pon dulu may bye bye..skang dh tak mau le plak..mcm2 ragam..

wina said...

happy 10 months old Qaseh!

cayalah dh ade 3 batang gg..Kira baru 2 batang je hehe

ApasH said...

Wina : Thanks..itu le tumbuh agak lambat..tapi sekali keluar 2btg terus..