Wednesday, December 9, 2009

Qaseh 8 months Milestone

Baru dpt berblog arini..sbb dh submit sume report2..so xde le bz sgt..terkejar2 sana ke mari..

So arini le baru dapat update Qaseh nye development
3/12 aritu gi timbang..berat dia naik 300gram je dari last timbang masa 6bulan. Mmg kire skit le utk 2 bulan naik byk tu je kan. Tp biasa le budak2 bila dah lasak buas ni..Lagi Qaseh ni kuat berpeluh..asyik basah je pale nyer..kalo dh sampai ke petang mmg masyam le anak mama ni. Tinggi Qaseh plak 67cm..hehehe "kurang inchi" skit mcm mama eh..

Budak buas..dlm buaian pon x nak dok diam

Actually xde major achivement utk 8 bulan ni. x banyak beza ngn 7 bulan. Cuma dia semakin master all the skills laa..Semakin laju bila dalam walker..Semakin laju merangkak..semakin giat memanjat..semakin laju 'berjalan' sambil pgg sofa...


Yang paling obvious..dia AMAT le kurang tidur siang..kesian OPAH..nk wat keje umah pon susah skit..sbb Qaseh ni jenis yg x bleh tinggal...mula le melalak..bila dh kurang tido siang..dia masuk tidur malam awal le skit..selalu dl kol 10mlm baru tidur..skang kalo tidur pas maghrib tu terus tidur laa.. Tapi bila dh tidur awal..bangun pon awal le kan..Kol 5pg dh bangun..plg lewat kol 6.30am..kalo kol 6.30pg bangun xpe la..mmg dh time kita bangun nk subuh kan..ni kalo 5 pg..mata dok sedap nk tidur lg ni..

Biasa nye dia bangun awal2 pagi tu..sekali ngn poo poo ler..kdg2 belum azan subuh dia dah wat 'project'...hehehe...

Since dia dh bleh duduk ni...dia lagi enjoy her bath time..ske men air ni..tp dah x nak duduk diam..nk memanjat then berdiri..kdg2 bila kita angkat kuar dr bath tub dia..dia bleh bantai nangis..x puas men lagi le tu. Mana bleh mandi lama2..selsema kang..mandi plak ngn air pipe biasa..skang ni musim hujan..air pipe pon sejuk.

Dia skang dh pandai 'cium' pipi kita..bila kita suruh "sayang mama"..dia pon 'cium' le dgn cara dia..mulut nganga..pas cium sure pipi kita basah ngn air liur dia..tp dia ikut mood..kdg2 nk wat..kdg2 x nak..

Gaya "bye bye" pon dah semakin maju..dulu mcm nak x nak angkat tgn jer..skang ni tangan dah angkat..jari dok gerak2..nk ajuk cara kita byebye le tu..


Social skill dia masih kurang baik..dia x nak kt unfamiliar faces..cuma certain2 org je dia nak..bila tgk org ramai skit..mula le ketap bibir..AMBOI..jgn sombong Qaseh..x baik..org len agah2 pon dia usya je..senyum skit pon x..


Gigi...masih blom nampak bayang nk kuar pon..hehehe..tp skang sgt2 notti sbb ske geget nipple mama time bf.. Dia dh paham erti jeles..sbb papa ske usik dia..papa buat gaya cam nk nenen mama..cepat2 Qaseh pon nk nenen at the same side papa usik dia..padahal dia tgh nenen kat sebelah sini..Dia x bagi papa 'nenen' mama (ooppsss JANGAN fikir len plak eh)...sbb maybe bg dia..nenen tu dia yg punyer..hehehe..

Time 'ngempeng'..normally masa nk tidurkan Qaseh..dia ske 'skin contact' ngn mama..dia akan pgg my B yg sebelah lagi..x pon dia usap tangan..perut mama yg buncit ni..sampai le dia lena..


itu je la kot..kalo sape yg rasa cam bosan je baca x abih2 update pasal anak je..toksah le baca...ni kisah utk reference Mama & Qaseh in the future..


sekadar gambar hiasan

Sekian..

6 comments:

suealeen said...

aikk... ayat yang last tu cam len macam je? ada orang buat onarkah?

anyway, kejap sunggup masa berlalu kan... dulu masa first time baca blog ni, si Qaseh masih berada dalam kandungan. sekang ni dah jadi anak dara you....

ApasH said...

kak sue,

hehehe..xde ape2 le..saje je bg statement tu awal2..xde le sape2 nk buat onar kt saya..hehehe..lucky me setakat ni sume baik2 belaka..

itula mmg cepat tol masa berlalu..start active berblogging masa tgh pregnantkan Qaseh..

mamanoa said...

Apash>> anak bujang saya pun suker masa BF tgn sebelah dier kalu x menggentel nipple yg tengah diisap dia duk main perut saya..hmm siap mcm-mcm style isap nenen,tertonggeng-tonggeng isap B..tp my lil son mmg suker gentel i nyer nipple

Huda said...

hehe..bnyk same ni ngn husna :)

go go qaseh!

ApasH said...

mamanoa : mmg tabiat baby camtu kot..bukan saje gentel2..siap men tarik2 lg nipple..gaya bf usah ckp le..sume freestyle...hahahaha

Huda: dorg sebaya tu yg byk sama..

puanrazma said...

ish..ish..ish
muka budak nakal btui!!!!!