Thursday, August 27, 2009

Mentor-Protege..Tunjuk ajar ku sifu!!

Entry smlm "Had to top up with FM"..telah mencetuskan..cewah..xde mencetus kan ape2..cuma telah mendapat perhatian "somebody". Beliau telah memberi comment dr opinion dia la.. Comment tu sedikit sebanyak merupakan ceramah pendek utk saya. Ibarat satu penampar sedas hinggap di pipi ku yg gebu ni..GEBU?? usah perasan la wei..gebu2 xde ek..kembang ade..huhuhu...

Penampar sedas tu telah menyedarkan sy..yang x berapa sedar sebenarnya sebelum ni..yelaa tuan punyer badan mmg x realized untill yesterday..huhuhu..Jom2 layan "ceramah pendek" yg amat bermakna utk sy tu.

"dear.. jz my opinion..k.e-caR dlu pun pnh melalui zaman pam-arinie-gune-esok.. mmg ms tu stock EBM smpi dh zero..tp, 1 jer bezanyer..k.e-caR x pnh letak/simpan FM kt umh..wlu mcm mane pun keadaannye, NO FM! act. otak kite akn take fr granted dgn wujudnye FM kt umh..otak akn start fikir, "ouh, xper klu x ckup susu..blh topup ngn FM"..hence, otak x dpt signal utk tmbhkn hormon prolaktin..dats y susu kite mkin kurang..ditmbh pula dgn pemikiran kite yg asyik duk risau susu x cukup larr..susu kurang lar.. bear in mind, BREASTFEEDING IS TOTALLY IN YOUR MIND!! hubungan minda yg +ve ini lar sbnrnye yg m'bantu pengeluaran hormon prolaktin (hormon susu).. mknan/mnuman pnmbh susu itu smua hnye lar sbg bonus provided kite kena b'fikiran +ve, kerapkn BF, kerapkn pumping.. dgn tajuk "Had to top up wif FM" ni pun dh bg wrong signal kt yr mind..blum ape2 dh t'pikir nk bg FM.. yr bby pun tahu ape yg the best utk dirinya..dats dia reject FM, kan.. ms k.e-caR m'alami saat susu merundum, k.e-caR slalu buat hyperstimulation technique, relaktasi etc..jz my 2 cents.. jgn menyerah kalah sblm abis b'juang! "

x ker macam text ceramah pendek yg sy dpt free..x perlu byr yuran penyertaan tau..sgt beruntung saya tau..

TAPI ape kena mengena ngn tajuk n3 tu...SaBar..sabar!! lek...lek...ade sambungan lg.. jom layan

"dik.. mmg kena rajin pump tgh mlm..coz time ni lar hormon prolaktin plg byk dihasilkn..kunci lar alarm clock..k.e-caR dlu pun dh mcm zombie gamaknye ngepam tgh2 mlm.. kkdg2 smpi t'tido trus pun ade.. sdr2 jer susu dh penuh dlm botol.. yg penting, Mama Qaseh nyer kena kuat semangat yerr..jgn mudah mnyerah kalah..seorang ibu yg baik snggup b'korban ape shj utk anaknye.. walau t'paksa serah nyawa sekali pun kan.. tak akn lar stkt nk bgun mlm ngepam pun kite xde daya kan.. well, AIS mmg TAK BAGUS utk BF-ibu.. k.e-caR sndiri pantang mnum ais smpi 2 thn++..skg ni jer bru brani mnum ais.. jd BF-ibu ni mmg byk bnda yg kite kena korbankn.. tp, apa lah sgt pngorbanan BF selama 2 thn jika nk dibndingkn dgn anak yg m'besar sihat+bijak dan sntiasa ade bonding yg kuat dgn ibu dia smpi dia besar (k.e-caR dpt rasa bnda ni coz i ws a BF-bby fr 4 yrs w/out any FM..smpi skg ade 6th sense yg kuat dgn mak).. p/s: blh jer nk jd mentor.. tnjuk ajar ku sifuuuuu..hehe.."

Sila tgk di situ..sy telah BOLD kan ayat tu..hahahaha...so confirm le MENTOR - K.e-caR & PROTEGE- saya ler..hehehe..

tgk bertapa bertuah nye saya..x perlu gi audition pe kejadah nyer..apply terus dapat maa...

Untuk membuktikan yg sy masih berjuang dlm BF nie..saya berjaya bangun tgh mlm utk mengepam..hmmm tgh malam ke?? teettt correction di situ okei...tgh pagi kot..huhuhu..hanya mampu utk bangun pada pukul 3pg..dgn berkobar2 amik gadget sume dan start le sessi mengepam..

pump punyer pump..dlm 20minit rasanyer..tgk2 dapat 0.5oz jer!!!!... sangat2 le tidak memberangsangkan hasil nyer..Note: x bleh guna ayat KECEWA..sbb sume psikologi kan..xpe2..mlm karang cuba lagik. bangun awal skit kol 1 ker..depends pada Qaseh gak le kol bape dia tidur..smlm dlm kol 10 dia tidur..patutnyer bleh le pump kol 12 or 1 kan..tapi dasar mama nye yg ngantuk gila malas nk bangun.

Smlm jugak after berbuka start concumed pil ASI..mudah-mudahan ia dapat membantu milk supply sy ni..Air longan pon x dilupakan..kurma..usah ckp le dlm 10biji dh sy telan..dh nk abih dh sekotak tu. nk kena beli lagik tmbah stok.



Smlm gak Qaseh tlh memberi kerjasama dgn tidak meminta lebih susu..4botol x 3oz tu cukup sampai sy balik kerja smlm. so dia xde consumed FM. Anak mama so clever!!..hahaha..sorry yer sayang..mama x berjaya lagik bg susu yg cukup bulan pose ni. Tapi mama tgh cuba sedaya upaya ni...

Tapi dia byk nenen di tgh malam..bunyi je "ek" makna nye nk nenen le tu..x terkira bape kali sy sua nenen ke mulut dia mlm tadi..padahal mata nye tutup rapat je..ngantuk tp perut lapor kot..itu pasal kot pump2 dpt skit jer..ke salah interpretation lagik..MENTOR sila verify kot2 anak buah silap mindset lagik..hehehe..

Wahh..sudah sgt panjang ini n3..stop lu kang org muntah lak baca n3 pjg2 ni..


Updated:
Sepanjang Qaseh berumur 4bln++ ni hanya pernah membeli 2 kotak Enfalac A+ jer itupon time dlm pantang. Skang yg ade pon balance dulu. Nekad itu last time sy ade FM dirumah..huhuhu..semoga hasrat murni Mama nk bg Qaseh hanya BM dimakbulkan..amin!!



4 comments:

lin said...

aku ckp ni bukan nk riak tau..jgn slh sangka..tapi aku tak penah lagi beli susu tin utk sara start dr dia lahir sampai skrg umur dia dh setahun ni..menjenguk area susu2 tin pn aku tak penah klu p shopping..1st and last aku beli susu tin pn masa aku memula pregnant..sbb tergoda nk minum anmum tu.itupn seksa nk abiskan 1 tin sampai abis preggy still ada lagi..last2 ujg preggy aku minum susu soya milelia..beli dr mlo gakla..even skrg pn aku tak minum susu tin/tepung.aku minum soya organik tu/milo/horlicsk atau air2 lain..sbb aku sendiri tak suka susu tepung.hehe
so far, alhamdulillah susu aku yg ada ni msih ckp utk dia.. =)

yg penting,jgn cpt mudah putus asa k..anything nk tny/ngadu, just ym/sms aku ok..friend :)

Mama Qaseh said...

lin: okeh..any doubt sure aku tanya ko punyer..thanks my fren..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam..
tu diaaa..dh bukak new entry psl Mentor-Protege erk..hehe..

fyi, bby yg kurang mnum EBM ms siang, then balas dendam nenen ms mlm dipnggil "reverse-cycling".. mmg ade bby yg camtue..mybe Qaseh ade 6th sense..dia taw susu Mama dia ade byk mane utk stock aritue.. (well, bby mmg paham taw.. klu Mama dia bgtau or x bgtau pun dia paham)..tetibe k.e-caR t'ingt dlu ms stock EBM dh tnggal nyawa-nyawa-susu, k.e-caR slalu ckp kt Eiymann b4 pi keja "ni rezeki Eiymann utk hari nie.. Eiymann sabar yerr smpi ibu blk keja"..dan Alhamdulillah, mmg cukup jer stock EBM utk aritue.. tp bile dh jmpe ibu, Eiymann balas dendam nenen x hengat..mcm 8 thn x jmpe..

cube amalkn b4 & after pumping/BF, mnum segelas air suam dlu..pstu urut2 breast dlm 5 mins..smbil pam tgk muka anak or gmbr anak..nie utk meransang susu kluar.. make sure BF/pump smpi breast kosong.. bile breast kosong, bru lar otak dpt signal susu baru perlu dihasilkan.. jika breast tak kosong, perkara yg sebaliknye berlaku..itu konsep BF yg perlu kite paham..

p/s: dlu ade gaks sorang protege k.e-caR yg ade simpan FM kt umh.. katanye utk kecemasan shj..then, k.e-caR nasihat mcm yg k.e-caR bgtau Mama Qaseh gaks..pstu k.e-caR suh dia buang FM tu..lps dh buang tu bru dia b'jaya jd BF-ibu smpi skg wpun dia pnh melalui saat anak refused to BF.. alhamdulillah stock dia pun dh byk skg..siap beli deep freezer lg..

nota kaki: diawl kelahiran Eiymann dlu, Eiymann pnh disound oleh ibunya sndiri "Eiymann, walau ape pun t'jadi awk xde pilihan lain melainkn SUSU IBU shj!"

Mama Qaseh said...

K.e-caR : n3 appreciation tu..mmg bercita-cita2 nk byk stok dlm freezer tu. moga2 dapat le terlaksana satu ari nanti..
Selalunyer mmg minum b4&after cuma bulan pose ni kan. Urut tu plak mmg urut tapi xsampai 5min..kena cuba ni..