Thursday, August 6, 2009

Bwk Qaseh gi klinik

Smlm bwk Qaseh gi klinik utk check up..
4bulan di klinik gomen xde jab..just timbang berat n ukur tinggi je..
Pergi dlm kol 8.30am camtu..basib baik kali ni x ramai org..selalunye ramai..
maybe sebab pagi tu ujan..so org pon lmbt skit dtg kot..


Qaseh on d way gi Klinik Desa Bemban

Berat Qaseh 7.1kg..naik 600gram je dr 3 bulan aritu..dari newborn sampai 3 bln dia naik 1kg sebulan...bulan ni je kurang..maybe sebab dia dh makin active..dh bergolek2..menyusur ke belakang..tidur siang pon dh makin kurang..alhamdulillah malam tido je ok je..
kalo x betambah teruk le dark circle eye mama ni..

NB weight : 2.8kg
1 bulan : 4.4kg
2 bulan : 5.5kg
3 bulan : 6.5kg
4 bulan : 7.1kg


Qaseh tgh tunggu turn

Qaseh rileks je masa kt clinic..ade Ah So tu agah2 dia pon..dia bantai gelak (tp xde sore le)..she well behave..mentang2 le x kena cucuk..xde le dia nk nangis2 kan..
Mama tgk ade 1 baby tu..kecik dr Qaseh la..maybe 2bln kot..masa pas bg polio vaccine tu dh start melalak..blom cucuk lg..hehehe..jenuh mak dia memujuk..

Then, masa nurse tu check2 Qaseh..mama ade tanya..nape Qaseh kdg2 bernafas bunyi cam ade kahak jer..
Nurse to kata "Maaf le nk ckp, baby dlm perut maybe dh telan air ketuban. and after deliver pihak spital x suck abih"..then mama tambah..inform yg Qaseh dh berak dlm perut..so lagik menguatkan teori dia..
Tapi kalo makin teruk cepat2 bwk gi spital utk suck lg..and maybe bleh dapat asma..
So, salah siapa?? pihak spital sbb x suck abih2 ke...and nurse tu siap kata "Maaf le nk ckp.." menunjukkan salah spital...
Then nurse tu tmbh lagik.."Kalo baby muak or muntah bagus jugak..sedikit sebanyak dia akan keluarkan lendir2 tu sendiri"

Mama x nak le Qaseh ade asma..cian dia..mintak2 dijauhkan la...

Skang mama tgh search klinik kanak2..meaning that nk carik paed utk Qaseh..bukan x nak ke Ipoh Specialist/pantai putri..tapi kalo ke sana kena ade referral letter dr panel clinic baru bleh claim ngn company..tapi kalo clinic biasa ni..bleh ajo claim..
Tapi kt mana eh klinik kanak2 yg ade kt Ipoh ni...x pernah nmpk plak..

Ade ke sape2 org Ipoh yg dok baca blog mama ni..
kot2 korg tau..inform le eh..

8 comments:

suealeen said...

berat Qaseh sama dengan Syafiah... arghh uwaaaa tension!

Mama Qaseh said...

kak sue,
sama ngn berat syafiah skang ke?? nape tension..rilek eh kak sue..

puanrazma said...

maintain ayu je qaseh..cuak yer!!!!
msti takut kna sound ngan nurse ye klu timbang berat naik..huhuhu
aku turut mengalami sindrom sbegitu..ahakkk

Mama Qaseh said...

Qaseh x naik banyak laa mak long..

puanrazma said...

sbb dh letih uat aksi reverse jer

Huda said...

hehe..dh naik ek? husna ni xtau la bape kilo dah naik..leh tahan gak beratnye...tp skang ni aktif cam qasehla..x suke tido siang, kena paksa baru tido. mlm sib bek ok. rase nye x g klinik this month,g next month je..timbang sendiri kat umah kut :)

Mommy Aqeel said...

Mama Qaseh, bb saya pon ada bunyik mcm Qaseh time nafas tu, boleh jadi asma ehh?

Mama Qaseh said...

Mommy Aqeel,
As what been told by nurse macam tu la..kena monitor pernafasan dia..