Monday, August 3, 2009

Happy 4 months Qaseh!!

Today, Qaseh turn 4months..
Cepat btul mana berlalu..
dah makin besar anak mama nie..

This wednesday baru gi klinik utk timbang..
maybe berat Qaseh dlm 7kg++..
dukung dia makin rasa berat..huhuhu..

So, mama nk share milestone Qaseh as at now..

1. Dah makin galak menerap...ade masa2 tgh mood baik..dia akan golek2...sampai keluar dr tilam dia..ke lantai..dr menerap nk ke terlantang balik...slow je motion nyer..hati2 kot kalo x benjol kepala kena lantai..tapi nk nerap ke arah kanan dia blom pandai lagik..my MIL kata ade le br 2 kali dia buat..tapi mcm susah sgt..xpe Qaseh..pelan2 kayuh..nanti pandai laa..

2. for the past few days..she started making "merengek" sound..manja gile bunyi nyer..
xde ade chance record video dia merengek tu, nanti kalo ade mama akan share.

3. semakin active menghisap jari..ibu jari..jari telunjuk..kdg2 sampai termuntah..yela..asyik jolok mulut je..mana nye x muntah..

4. Dia skang dh mula cam org..meaning that kalo yg dia x bape kenal tu dia mcm xnak..kalo org yg dia x selalu jumpe dukung dia..dia akan nangis..Last saturday bwk Qaseh jumpe my mum..dpt jumpe sekali seminggu je..bila mak sy dukung dia..dia mula le cebik..pastu nangis..bila mama dukung dia..ok le plak..opah dia agah2..mau gelak..tapi jgn dukung dia je..dia x nak..even mlm tadi bwk jumpe moyang dia pon mcm tu gak mula2..dia bantai nye nangis..then lama skit baru nak kt moyang dia.

5. Qaseh dh bleh grab things..yg ringan2 je la..mcm kain..teether ...bila kita bg barang kt dia..dia akan amik..even masa nk nenen tu pandai nk selak baju mama..baru je letak atas riba..tapi diaa dulu tarik2 baju mama..dia tau nenen dia kt situ..hehehe..
even masa bagi susu dlm botol..dia mesti sibuk nk pegang gak..bleh le tahan few seconds..tapi kalo botol kecik 2oz tu lama gak dia leh pgg sendiri..

6. Since dh bleh nerap ni..tido makin lasak..dlm 1 mlm tu ntah bp kali mama ubah dia..kang x pasal2 penyek mama hempap..masa tu mama tido ngiring..sedar dia dh ade belakang mama..nasib baik sedar..kadang2 tido nerap terus..padahal dr lahir x pernah ajar tido nerap..dia sendiri yg tido camtu..

7. interest dia pada adult food makin menjadi2..dia sure stare kt kita bila nmpk sape2 makn..even stare at the food..sampai kita minum pon dia akan usya..mulut plak dok menguyah je...

8. Dah pandai gigit ni*p*e mama..tengah nyonyot..tiba2 je dia benti..then dia gigit..mcm geram je muka dia..alahai...sakit le mama..bila mama jerit sakit..dia bleh bantai sengih2..sabo je la..

9. Dia mcm tau bila org start keta..melonjak2..tau nk bwk jln..aritu Opah dukung Qaseh tgk Papa naik keta nk gi kedai..punye le seronok dia..padahal bukan nk bwk dia pon...even nampk mama dh siap pakai tudung terus nk kt mama sambil sengih2..mcm tau2 je nk gi jalan..

10. akhirnya, Qaseh dh x pakai barut waktu siang...tapi mlm still pakai lg..actually dh x bape nk muat dh..tapi sbb Qaseh ske kembung..selagi bleh pakai...pakai la..tapi lg seminggu dua mmg langsung x leh pakai dh kot..after mandi still tuam perut jugak..just precaution la..

11. Qaseh ske meragam b4 tido..mata ngantok tapi tahan..bila kita masukkan dlm buai..kena dodoi dia lu..kalo x melalak le..mama pernah try..tgh sdp dodoi..mama benti dia mula nk nangis..mama dodoi blk..dia senyap..
kdg2 dia siap ikut lg..mcm menyanyi laa..tapi bunyi mcm meneran..kalo tiba2 dia senyap je..maknanyer dh lena le tu..huhuhu..


Qaseh ngn Ucu Ghaz!!

6 comments:

Jiey^Mien said...

Cepatnya 4 bulan dah..
Happy four months Qaseh!!

Mama Qaseh said...

thanks anutie jiey..

suealeen said...

budak Qaseh ni ari tu baru je dok dalam perut rasanya..

Mama Qaseh said...

kak sue,

cepat tul masa berlalu kan..masa pregnant lu..rasa lmbt sgt..huhuu

puanrazma said...

Hepi 4 months...cayang
stiap hr dirimu akn menceriakan opah~maklong~paklong

Huda said...

hehe..same2 4 bulan dah kan..bnyk gak same ngan husna bile bab isap jari n tido lasak :)

bape tah berat husna..nnti nk p timbang..