Thursday, October 13, 2011

Hati sudah senang..lalalala


Walaupon tidur jam 3pagi tadi dan bangun jam 6pagi. Hati tetap senang..Dalam hati ada "Bakery Land"..hahaha..

Tidur 3pagi bagi menyiapkan kek yg dah lebih sebulan dok aim nak buat. Dan yg penting hasilnya NOT BAD. Dan cantik dah di mata saya. Tapi still ada room for improvements kan. Biasalah hidup ni akan sentiasa belajar. So, nanti saya practice lagi la.



Bila lama dah tak main dengan icing ni tangan jadi cam keras balik. Tu pasal kena juga bake sekali sekala kan. Kalau tak bila nak mahirkan teknik..



Untuk kek kali ni adalah Vanilla Swirl Cake. Actually pe2 jenis kek pon boleh. Cuma saya just nak try resepi kek dari blog asal yg buat swirl cake tu. Yang menarik hati nak buat sebab kek tu nampak cantik dan warna nya yg sangat saya ske. Sweet jer..



Glorious Treats blog buat Pink ombre..dari darkest to lightest color. Cake batter pon dia buat color scheme yg sama. Version saya pula nak senang skit sebab masa limited. Saya buat pink in 2 tones je. Cake batter pon 2 color gak. Tapi belum potong lagi kek tu. Sayang..hahaha..

Lgpon gambar2 yg dpt snap semalam guna HP cap ayam saya je. Nak suruh en.hubby shoot guna DSLR dulu. Kot2 gambar jadi lagi mengancam kan.



Eh..tetiba pula ada bunga kan. Letak bunga dah sesuai jadi kek hantaran ni. Tak pon wedding cake ke. Eceh terlebih sudah Pn. Apash ni. Bunga beli siap je kat kedai. Kek tu saiz 6inch je. Tapi tinggi skit.



Saya buat swirl cupcake skit. Ada lebih batter so buat cupcake le. Sweet & cute jer. Ceh puji diri sendiri. Layankan je la...



Saya on diet so makan satu dua boleh la. So yg lebih sapa mau????

1 aim dah capai..ada 1 lagi projek blom buat. Bila pula ye?? hhmmm....

7 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

apash,

sy pun tgk kat website yg awak inspired.

swirl kek ni la yang sy berkenan kan, tengok2 awak dah buat...hahaha

caM SAMA je taste tu...:))

Puan ApasH said...

Mummy miqhael:

Itu arr..sebab mmg cantik org tu buat. Sape saje bleh berkenan. Cadang nak buat mmg dah lama..cuma nak jumpa masa utk buat je susah.

So, awak buat le..kita tgk hasil tangan awak pula..

Ya ALya said...

cantik......

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

saye nak buat?....hahaha tak tau la bile...tgk la senang2 nanti....heheh

Dils said...

Lawa! Very nice wooo..

Fazira Aziz said...

apash bunge tu over do la.. . cari yg kecik sket sbb swirl tu besar2.. hehe just bg comment. ira ni bakar kek pun x pandai.. im bad at baking..

Puan ApasH said...

Dils:

Thanks

Ira:

Bunga tu 'eksyen' je. Saja letak sat nak tgk rupenya camne. Bunya tu standard size. Warna je len2. Kalau nak kecik kena buat sendiri. Aku tools utk fondant takde lagi. Tu pasal belum lg try anything with fondant yet. Takde bajet nak beli..hahaha