Saturday, August 21, 2010

Khas utk 'Anonymous"

Click utk view lg besar


Sepanjang 2thn++ Pn. ApasH berblogging ni..semua indah2 belaka. hehehe..Apa saja rasa nak blog..saya blog. Tak kisah le rasa tak puas hati ape2 sampai le entry mengarut2 pon ada. Biasa le setiap entry yg kita buat, kalau dapat comment dari kawan2 dan readers sure buat kita senang hati.

Cuma kali ni je dpt 1 comment yg hentam saya balik. Terkejut gak..selama ni saya beruntung dapat readers yg baik2 belaka. Yela blog saya ni bukan fofular mana pon Unique Visitor (UV) hari2 kalau update pon plg tinggi 100++ je..kalau x update belas2 UV je pon..hehehe..

Berbalik kepada comment tersebut. Thanks to "Anonymous" sbb sudi baca gak blog saya yg x seberapa ni. Everybody ada opinion masing2. And I respect your opinion. Tapi kenapa nk selindung disebalik "Anonymous"..kenalkan diri anda. Ke kita dh kenal sebelum ni??? Kalau belum kenal..mana tau pas ni bleh start kawan ke??

Dari pemahaman saya le..Comment awak tu refer more to my hubby kan. Gara2 statement saya di entry Kad Merah Punyer Cerita, "En.hubby pon dah anti dgn government clinic/GH"...kesian en.hubby saya..dia bukan nye baca sgt blog bini dia ni..last2 dia yg kena hentam..hehehe.

Saya akan jawab comment awak ye, cik/puan/Encik/tuan/Dato/Datin "Anonymous"

"what wrong wit ur hubby? if he rili anty gov service so please please please stay away from them. Gov try their very hard for us malaysian. tp kalo ada org asyik complaint itu ini susah aar. Sampai pertikai kena layan u b4 house visit, this rili too much! kat rumah tu pon nyawa u pun nyawa! so don't ask too much..dah kaya sgt pi ja la private which i guess ur hubby akan puas ati sgt!"

kami tak kaya sgt..dan kami x kaya pon. Biasa2 saje..cukup utk makan minum pakai. Tu sebab kami tak mampu untuk tanggung all the expenses utk bersalin di private. Even kalau kena admitted pon kami x mampu ke private. Setakat hari ni kami tak afford utk amik insurance (medical benefit)..tu sebab kami terpaksa ke gov clinic/GH. Kalai kami mampu mungkin x kan pernah wujud pon entry "Kad Merah Punyer cerita" tu..

My hubby anti gov clinic/GH je..bukan semua gov service. Gov service tu macam2. Dia anti pon sbb dari pengalaman2 yang kami faced. Itu sebab saya mention yg kami ni kurang bernasib baik. dan itu mungkin dugaan kami. Orang lain deal dgn Gov clinic/GH xde masalah pon.

Dan mungkin saya left out 1 point..Gov services sebenarnya xde masalah. Cuma certain kakitangan awam yg "kurang effective" membuat org complaint dgn Gov services. Jgn salah paham ye. Kami bukan pihak pembangkang yg ANTI benor kat Gov. My parent, FIL, my sis, my bro, my BIL and SIL also a gov servant. Semasa bersalinkan anak yg pertama saya kena bermalam berhari2 di wad class 3 GH Ipoh. Saya dh lalui pertukaran shift nurse/doc tu ntah berapa kali. Dah naik cam muka2 nurse tu semua. Most of them semua bagus2 belaka. Cuma segelintir je la..Itu le sebab nila setitik..rosak susu sebelanga.

Ok bab house visit tu. Yup I agreed point u yg "kat rumah pun tu nyawa, u pun nyawa"..Ok..for ur info. Hari utk buat kad merah di klinik desa tu hanya pada hari Isnin & Selasa sahaja. Dan saya dh paham benor kena datang before lunch. Sbb lepas lunch dorang akan buat house visit. So masa utk buat kad merah adalah limited. Saya pon pernah merasa house visit. So secara kesimpulan dalam seminggu time utk wat kad merah tu 8 jam sahaja. 4 jam sehari. Tak termasuk dengan checkup utk org mengandung lg. Kalau orang yg di rumah tu agak kritikal buat ape nurse yg dtg baik panggil ambulans je bawak ke hospital.

Malas dh nk pin point lg. Kesimpulannya, semua orang bebas utk suarakan pendapat. Mmg x salah. Cuma cara kita suarakan tu yg penting. Awak tak tahu ape yg telah kami lalui dan kami x tau ape yg telah awak alami sampai bleh menghentam saya/en.hubby mcm tu sekali. Apa salahnya kita berbudi bahasa. Tegur dgn cara yang baik. Kan lagi bagus..

Ape pon kepada "Anonymous"..sempena bulan baik ni..xyah le ada sengketa. Saya minta maaf le kalau entry saya mengganggu awak. Kalau x suka x yah le jenguk blog saya yg tidak seberapa ni.


10 comments:

m@y said...

dia memang tgh tunggu ko wat entry khas untuk dia ni pash muahahah..konfem dia bangga sampai kembang sume.biarlah apa org nk kata pash..sabar byk2..

azzey said...

beselah manusia kan...x pnh puas ati dgn apa org ckp....bior kan dia....klu dia berani, mesti dia knlkan diri....elok jg reply terbuka cam gini....bior dia fhm apa awak rasa...

Lin said...

pedulikan pengecut tu apash. dia tak tau ko penah ada bad experience sampai rahim terkoyak dek kerana 'kakitangan gov yg wat keja halai balai'. kalau dia memahami, dia takkan cakap camtu. kita ada hak utk bersuara. sabar k...aku pun penah kena hentam macam ni jugak. pedulikan...

mama zharfan said...

wah..mcm2hal..ada jugak komen2 mcm ni yer..sabar ajerlahh yer..

me pun tak delah anti..cuma sbb me ada peluang + so far personally me mampu even kalau me amik insurans sendiri pun(tp me syukur me dpt company/my empoyer punya insurans) me memang tak guna govt hosp punya service..and me & family mempunyai pengalaman yg sgt pahit dgn govt hosp (satu hospital ajer tau) masa ayah me koma sblm dia passed away last year...and me & family memang serik dh dgn govt hospital yg tu..

ApasH said...

may:

itu le..x pasal2 aku mengglamerkan dia kan. ahakss..tapi kalau diam je x syok juga kan..hehehe

ApasH said...

azzey:

itule..'kurang berani" skit kot. hehehe..kot2 dia antara readers yg mmg saya dh kenal kot..

ApasH said...

Lin:

tu le pasal. Bukan saje nk anti. Org x anti le kalau xde sebab. Mmg sepatutnya x baik anti2 ni..tapi fikir le mesti ade sebab kan.

ApasH said...

mama zharfan:

itu le..kami company mmg x tanggung kes maternity ni. So xde le nk gi bersalin ke private. No choice kan. Kalau kaya saving ribu riban no hal punyer kuar duit sendiri.

En.hubby saya pon ada bad experience ngn hospital Bt Gajah..semasa arwah bapa dia kena transfer dr GH Ipoh ke bt Gajah. Dgn kes saya lagik. Tu pasal dia naik anti. Bukan x bersebab tiba2 nk anti saje..

Sari said...

salam..
ksari pun ader bad experienced kat gomen hospital masa bersalin anak sulung..pastu itu ler fisrt n last..w/pun kena kuar duit tapi berbaloi-baloi..Ipoh Specialist Hospital still the best..

=*NuRo0L* = said...

kak,bolayan je org mcm tu.. uninvited reader yg immature..kalau tak open minded,xpyh la blog walking ke blog org lain.. sy dah lame follow blog akak,and xpenh plak sy tgk akak guna rude word..masing2 ad pendapat masing2 kn..so sebagai reader kna open la skit minda tu..pndang segala hal dari banyak aspek..
isu hospital tu,sy dah penah masuk dua2 hospital, and sy blh banding.. private hospital lg better dr gov. sy pon bkn ber'wang' sgt..nasib ad insuran..
to the anonymous reader yg bg comment tu: kalau tak suka,jgn singgah blog tu lagi..membazir je.. meh tinggal link blog kamu,kami nk tgk skit blog kamu tu bagus sgt ke.?kalo skema sgt,kami xminat la..baik kami bace reader's digest.. baca personal blog ni,untuk pertingkatkn pengalaman hidup..bkn keje nak condemn orang je..
**emo sy bace comment si anonymous tu..