Tuesday, August 3, 2010

Akhirnya nampak juga "dia"


Semalam gi followup checkup kt pantai putri. Sepatutnya harini..tapi smlm cam kurang morning sickness..so better pergi smlm. Maklumle gi drive sendiri. Kalau org antar xpe. Kang nk termuntah2..susah plak. Call tanya bleh dtg tak..doctor free je..so terus pergi.

Sampai2 dr. Mimin terus wat scan...masa dia tgh gerak2 mende scan tu kat bawah ttoottt...dia ternampak 'janin' tu. Tapi belum confirm kat mana. Godek2 punya godek..alhamdulillah dalam rahim. LEGA rasanya...

Kandungan saya beru berusia 6weeks 4 days. So x boleh guna tarikh last period. Seperti tertera..EDD 24/03/11. Qaseh dulu EDD 22/03/10. Cuma Qaseh lambat kuar..

Kalau korg tgk gambar scan tu..kantung tu kat tepi je. Selalunya doctor akan amik gambar scan tu and bagi view tgh2 kan. Kali ni senget ke tepi je plak kan.

Rasanya kalau saya x silap paham le..itu sebab rahim saya SENGET KE KANAN..dan kantung plak berada PALING KANAN sekali. Itu sbb susah nk nampak lagi2 masa tu kandungan still awal lagi. Lagi2 scan di buat dari bawah tooottt..

Lepas nampak tu..terus Dr. Mimin try detect heartbeat..alhamdulillah dah dpt dgr jantung dia. Dr. Mimin soh dtg another 2 weeks for abdominal scan plak.

Semasa scan Dr. Mimin repeat balik..mentioned pasal rahim saya senget. Tanya balik samada previous doktor xde bgtau ape2 ke. Mmg xde. Saya langsung x tau rahim saya senget.

kali ni saya banyak skit tanya pasal condition rahim senget ni. Dari penjelasan dr.mimin, rahim saya mmg semulajadi senget ke kanan. Selalunya condition tersebut membuatkan wanita susah nk hamil. Dalam kes saya..saya amat beruntung. Alhamdulillah...semua rezeki dari Allah.

Satu persoalan..bila eh nk buat buku merah. Dulu masa ngn Qaseh tunggu sampai masuk 3 bulan baru pergi. Tadi call KD Bemban dia kata skang pon boleh buat dah. hhhmmm...en.hubby kata tunggu 3bulan gak. Sbb bila dh 3 bulan tu kandungan dah kuat possibilities keguguran dh kurang..

11 comments:

Huda said...

alhamdulillah :) huda pun rase lega..erm, huda x de xperience wat buku merah..so x tau nk jawab ape..tggu je 3 bulan pun x pe kut kak..

imanmom said...

salam,nak dapat baby baru,tahniah...

Izzatul Iman said...

Alhamdulillah.... lega jugak sebab saya dah ikuti dari post lepas2 lagi...

memang rezeki dari Allah....

saya doakan semoga baby ni selamat sejahtera....

nieda said...

salam,
3 bulan tu better buat...takyah buat awal2 sgt

Sherry said...

yeah first 3 mths important need take care

fairuz said...

tahniah akak, excitednye nak tgk adik qaseh :)

Sha@Mama Tina said...

alhamdulillah akhirnya dia menampakkan diri jugak! Tahniah ye..

Nadira Nasarauddin said...

wah!!! congrats sis!! ;)

Lin said...

7weeks dh boleh buat buku.ikut saranan doc dr segi medically la..even keguguran pun still kene record.nanti bila kita hamil laie,semua history tu kena rekod dan semak semula..ikut petua orang²tua,mmgla cakap 3months.

II riEnAsHaM II said...

alhamdulillah... tahniah!!! welcome to da club...me baru je wat buku merah ahad ari tu...tu pon dah msk 4bln...sgt lewat.. :P

mamaAliff @ salmi said...

apash, setahu sy klinik gomen dia mention kena buat buku merah sblm 3 bln. sumtime dorang akan mrh klu buat buku tu lebih dr 3 bln preggy hihi..tp buat buku awal rasanye lg baik kot sbb dia akan catit all da history kita kn...

br tau apash preggy, anyway thniah yer..bestnye qaseh nk dpt adik.. :)