Thursday, October 8, 2009

Qaseh dh 6 bulan!!

Syukur alhamdulillah dapat lihat anak yg dikandung lebih 9 bulan ni membesar dengan sihat...Mama doakan Qaseh panjang umur dan dimurahkan rezeki. Moga2 Qaseh menjadi anak yg solehah..amin.

Dan 6bulan jugak Mama telah berjaya memberi SI utk anak kesayangan mama ni. Walaupon gagal utk exclusively BF Qaseh..tapi mama tetap semangat utk meneruskan perjuangan BF Qaseh nie. Syukur kepada rezeki yg Allah kurniakan utk Qaseh ni..

Smlm bwk Qaseh gi klinik utk ukur berat dan checkup biasa je. Xde cucuk kali ni sbb dosage ke-3 hepatitis B dh amik ms 5bulan. Ni first time Papa teman ke klinik..selama ni mama n Qaseh ditemani Opah jer..

Perkembangan Qaseh alhamdulillah sume on track..

Berat : 8kg
Panjang : 65cm

So, jumpe lagi 2 bulan..kata nurse tu..

Even, dh makin lasak n kurang minum susu..tapi maybe sbb dh start mamam..berat Qaseh naik byk gak la..dh 8 kilo uoollsss..patut le lenguh tgn dukung dia. Kalo Pak su ade ni sure dh panggey "Qaseh gendut" ni..

Qaseh skang amat2 le lasak nyer..and kuat sgt main..tidor pon dh makin kurang..smlm bleh dia tahan mata dia sbb nk main2 lu. Dh kol 11mlm baru nk tido. Itupon punye le payah nk tidurkan dia..last2 bg fresh EBM utk stok esok tu..bg dia minum 2oz..punyer isap sampai licin..terus lena...Pe'el dia ni..bila dia tgh ngamuk..bg nenen..lagi marah..kan nenen flow slow skit..sbb waktu siang dh biasa ngn botol kan..sedap le laju je isap botol tu. Mintak2 jgn pulak dia reject terus direct feeding sudah.

Progress dia utk merangkak dh nmpk improvement. Tgh nk master coordination skill between hand and legs. Ade le nampak sekali sekala tgn ngn lutut tu menapak ke depan..baru je 2 tapak..she's back on her tummy..Menjulur ke depan pon dh laju. Syok tgk kalo dia tgk men ngn botol air..bila botol tu golek ke depan..dia pon julur depan nk capai botol tu..bleh satu carpet tu dia buat 1 round..hahaha..last2 bila dh fedup x dpt botol tu dia melalak..protes le tu..

Yg menguji kesabaran mama ni ialah time nk pakaikan pampers n baju..bukannyer dia nk baring telentang..asyik nk ngirin x pon menerap..kalo mama byk duit..mau je pakai drypants je selalu..sarung je..bila nk pakai baju bleh menangis2..sabo je la wahai anak..

Solid food progress..dari 1st time dia rasa solid food..alhamdulillah xde masalah..sua je sudu terus nganga mulut nyer..cume bleh noticed muka dia berkerut2 je..confius skit "awat rasa len ni"..bagi 2 sudu kecik tu x cukup..nangis nk lagik..hahaha..pantang tgk org makan..mulut dia dh siap2 mcm tgh menguyah..skang Qaseh mkn 2x sehari..dlm kol 10pg ngn 5ptg..

Mulut Qaseh makin riuh..kdg2 dengar cam org meneran, mcm org sergah, kdg2 bunyi cam kucing bgaduh pon ade..kdg2 tgh nenen pon dia bleh make sounds..ish..ish..and we can noticed her curiousity about her surroundings..org tgh bersembang..sure dia tgk je..usya tgkp maut punye le..kalo kt public pon..nmpk budak2 berlari2 main2 dia pon sibuk.. Even tgh nenen dia bleh stop kalo dia dgr org sembang2 dekat ngn dia..Alahai anak..jgn besar jadi bzbodi jaga tepi kain org sudah...Even 1 incident in baby's room at JJ Ipoh..masa tu dia dh nangis nk nenen..kita pon kelam kambut ke baby's room..sampai nk bagi nenen..dia bleh benti sbb dia nampak ade baby gurl yg same age as her..siap buat sound mcm "tegur" member..mmg riuh le..bila baby tu blah dr situ baru dia ingat nk nenen balik..ish.ish..peramah nyer anak mama ni..

Lagak baby sibuk tgk kiri kanan kt klinik..x nak nye duduk ngadap kita

Itu sedikit sebanyak milestones Qaseh at 6 months..

9 comments:

Huda said...

bnyk yg same ngan husna tang part botol tu pun lebih kurang same :)

pada hal bg air kosong je, dia boleh abihkan air dlm botol tu dan lastly main2 ngn botol tu :)

sweet kan kak?

Mama Qaseh said...

mmg le sweet..adorable lagik..hehehe..puji anak sendiri..

dorg kan lahir sama hari..perkembangan pon mesti lebih kurang sama jer..

CuppyCakeMommy said...

epi 6month old qaseh yg bam bam ni..tomei betol takde rambut pki headband,,hehe

Mama Qaseh said...

CuppyCakeMommy : Rambut ada la..cuma nipis lagi..hahahaha..kena pakai headband kalo x serupa baby boy..dh le ganas x ingat..

ezan said...

happy 6 months besday qaseh. tembam betul qaseh ek.. tu yang buat geram tgknya.. 8kg.. alamaknya ketinggalan jauh la sarah...:)

Mama Qaseh said...

ezan : berat anak tu x penting..yg penting dia sehat..

puanrazma said...

maklong tgok bukan stakat makin montell..makin ganas.makin cerdik.. makin lincah
hahaha..bikin maklong makin rsa nak gigit tauuu!!!

wina said...

salam mama qaseh..tgh bloghopping jumpa blog awak

anak kite sebayalah
dua² pun bam²..hehe!

Mama Qaseh said...

salam wina..thanks for visiting my blog..