Wednesday, September 28, 2011

Hannah 6 bulan


Bulan ni lewat Mama update kisah Hannah 6 bulan. Sebabnya check up 6 bulan Hannah yg sepatutnya pada 8hb lepas ditunda pada 22hb. Masa 8hb tu Hannah dok selsema meleleh je. So, nurse kata tak payah datang cucuk. Tunda sampai 22hb.

Kebetulan Mama MC pada 22hb sebab demam+batuk+selsema. Lagipon Klinik Desa Bemban bukan jauh mana dan tak ramai orang. Larat le nak bawak. Tapi bila dah bawak adik, kakak konpem nk ikut. So Mama angkut le dua2. Opah tak yah ikut le. Dapat juga buat kerja2 tanpa gangguan kan.

Berat Hannah 7.5kg je. Naik 500gram je. Maybe sebab demam, muntah plus cirit2 haritu kot. Tak pon mmg faktor si Hannah ni tak kuat menyusu dan tak berapa nak makan. Bila kasi makan tutup rapat mulut dia. Time biasa suka plak nganga2. Ibaratkan mcm lalat nak masuk pon senang.

As at to date Hannah belum merangkak lagi. Menjulur ke depan pon belum. Asyik reverse mode je. Tak pon golek2. Dulu time kakak dia dah merangkak dah. Tapi gaya awal2 nak merangkak dah ada dh. Punggung dah angkat tinggi. Tergoyang2..( Qaseh bergoyang)

Alhamdulillah, dah dapat Diploma Breastfeeding. Target nak dapat Ijazah, pastu Master pastu PhD. Waahhh....Mama pon ada degree je. hehehe



Last Saturday masa Papa babysit dorang, Papa dah bagi Hannah pakai walker. Walker turun menurun dari Qaseh la. Barang dok elok lagi tak perlu membazir beli baru. Bila dah pakai walker ni senang skit nk suap makan. Dia bukan mahu bersandar lama kat bouncer tu time makan. Papa cerita letak je dalam walker terus pandai jalan sana jalan sini. Pusing2 pon pandai. Dulu Qaseh amik 2 hari juga baru totally discover function walker tu.



Dah 6 bulan ni bila letak dalam infant car seat tu nampak cam sendat je. So Mama pon bagi try car seat kakak plak. Relax je dia. Sampai tertidur sendiri la. Senang bawak jalan camni. Abih tu kakak duduk mana?? Kakak duduk belakang le. Mmg jenis yg bukan nak sangat duduk dalam car seat. Dari dulu lagi camtu..



Eh...pejam mata le pulak kakak ni.


Ok le..nanti Mama Hannah update lagi kisah Hannah ye. Bye..bye

1 comment:

Huda said...

setiap anak tu berbezakan kak progress mereka :)