Friday, August 12, 2011

Hannah 5 bulan

Rabu lepas genap Hannah 5 bulan. Terlambat pula Mama update. Sorry ye sayang. Janji update eh.

3hb Aug sepatutnya appointment check up Hannah. Tapi busy kat ofis then Along masuk spital plak. So bawak ke esok hari nya 4hb. Berat Hannah 7kg. Naik 400g dari bulan lepas. Alhamdulillah cucuk kali ni Hannah tak menangis pon. Demam pon tak. Cuma badan dedor skit jer. Tapi tetap bagi makan ubat supaya tak demam teruk kan.

Dengan Hannah, Mama sorang je pon boleh bawak gi clinic. Tak perlu angkut Opah + Qaseh untuk teman. Sebabnya Hannah mahu duduk dalam car seat dia. Rileks je..takde le nak nangis2 macam Qaseh dulu. Lagipon klinik bemban tu bukan jauh dari rumah pon. Thanks to Mak Ngah Hannah sebab sponsor kan car seat infant tu.


Suke sangat main lidah. Ni ajaran sesat Pak Long le ni.


Progress si Hannah:


Hannah start meniarap masa 3bulan. Skang mmg dah pusing2. Kejap2 ke depan..kejap2 dia ke belakang. Punggung pon dah terangkat..Minggu lepas masa tu Mama takde gi keje. Mak Long tidurkan hannah then letak atas katil. Buat benteng guna bantal je la. Tak lama tu bunyi "ok..ek..ok..ek" tapi bukan nangis. Tengok2 si Hannah dah jatuh katil. Nasib baik dia jatuh atas bantal. Tu yg takde ape2. Nangis pon idak. Alhamdulillah. Orang tua2 kata budak2 ni ada malaikat yang jaga.

Hannah ni kurang tidur waktu siang. Kalau tidur pon kejap2..Kadang2 tengah sedap tidur si kakak datang gerak 'Hannah, banyun"...Tapi kalau senyap sunyi takde sape kacau pon tidur kejap2 juga. Dia takde le cam baby lain tidur lama2 waktu siang. Mana badan nak mok2 macam kakak dulu. Tapi malam dia tidur lena. Takde le asyik nak ngempeng cam kakak dulu. Dia bangun 2@3x untuk nenen je.


Tak cukup jari tangan..jari kaki pon nak.


Tapi perangai si Hannah ada time dia nak berpegang je kejenye. Tapi ada time nye ok je dia dok meniarap kat tilam dia. Ikut mood kot..

Hannah paling suka perhati apa yg kakak dia buat/main. Mesti dalam hati tak sabar nak join menghuru-harakan umah Opah lagi kan. Hahahaha..Apa saja kakak dia main dia tunjuk minat. Tapi kakak nye kedekut. Tak nak kasi adik pinjam. Ade sekali tu Hannah main buku ABC si kakak. Renyuk le ckit. Terus si kakak rampas sambil sapu2 page yg renyuk tu sambil kata "buku Piyah"...Cis kedekut...hahaha..

Hannah tak tidur buai macam Qaseh dulu. Motif? Risaukan keselamatan Hannah. Sebab takut kalau si Qaseh main buai or tarik adik dia. So, baik tak payah tidur buai. Cara nak tidurkan Hannah adalah dukung dia then pekap ke dada. Tepuk2 montot dia. Sambil zikir sambil hanyun badan. Ala2 terasa cam buai le juga. InsyaAllah tidur le dia.


Nyum..nyum..sedap nye.

Alhamdulillah Hannah masih susu badan. Sekali consume 2.5 to 3oz. Sekarang dah pandai "gigit' time menyusu. Suke benor ketapkan gusi dia. Pastu sengih2 buat muka innocent. Hannah ingat puting botol susu tu ke. Sakit le mama...Satu lagi pe'el si Hannah kalau waktu siang Mama ada di rumah. Hannah mesti ada mengamuk sekali tak nak nenen Mama. Rupenyer dia nak botol. Adoiyaii..Tu le dia dah biasa waktu siang minum botol. Flow laju je kan. Tapi malam je tetap nak ngempeng Mama. Jangan tak nak nenen ngn Mama langsung sudah le.



1 comment:

Huda said...

hannah ni sama cam lukman la kak..suka tengok kakak dia main, macam nak join sama je..x suka baring lak tu..adeh, dia nak berdiri supaya leh tgk kakak dia main :)