Thursday, August 18, 2011

Favorite Qaseh





Qaseh lebih suka Mee dari Nasi. Mee dalam bahasa Qaseh merangkumi mee, bihun, kueh tiaw, spaghetti & macaroni. Tapi makan nye macam tu le. Kalau masak mee berkuah konpem dia makan mee saje. Kalau yg goreng tu kalau tak pedas sangat dia makan le. Paling suke makan fish cake / fish ball. Lauk lain ayam ke ikan ke langsung tak mahu. Telur kadang2 nak kadang2 tak nak.



Sama kes dengan nasi. Makan nasi kosong je. Ish..ish..sungguh tak balance nutrisi si Qaseh ni. Sayur & buah-buahan kirim salam le nak makan. Jumpa doktor dulu dah bagi vitamin. Tapi tak jalan juga. Last2 doktor kata maybe Qaseh ni jenis memilih makan. Makan yg bagi dia sedap je.


Kisah Qaseh dgn susu FM nya. Alhamdulillah dia dah 100% bertukar ke Anmum Essential Tanpa Gula Tambahan. huhuhu..No more Engafrow. Jimat le dekat 1/2 bajet beli susu tiap2 bulan. Sebelum2 ni agak susah nak tukar susu. Dia rasa skit..then lain macam rasa terus tak mahu.

Dengan Anmum ni saya amik step campur2 susu. Enfagrow + Anmum. Mmg ada facts kata tak elok. Tapi nak wat camne kan. Alhamdulillah dalam 2minggu gitu dia dah boleh terima rasa susu Anmum tu. Lagi satu hal dia panggil susu Anmum tu "Susu Mama" sebab lebih kurang sama dengan susu yg saya minum Anmum Lacta. Bila saya kata "Bukan, ini susu Piyah(qaseh)"..Dia tetap dengan pendirian dia.."Bukan, susu Mama"..ape2 je la anak oii..

2 comments:

Huda said...

same la kak..husna pun gitu, makan ikut mood dia, mana dia rase sedap dia makan, fish ball/kek mmg dia suka same sgt ngn qaseh..lg 1 buah2 an sayur2 an pun kem salam :) husna now minum susu sustagen plak..DHA amik dari scott saja..

Ya ALya said...

cam anak ya lak bab2 segala mala mee ni memang kureng,lebih suka makan nasi n telur,yg pasti mesti letak kicap...buah2 memang sara suka makn......

yg penting qaseh nak gak makan kan.....