Thursday, February 26, 2009

Nak ikut ke x nak??


Seumur hidup kita sebagai org melayu nie..mmg mcm2 pantang larang yg pernah kita dengo and mmg ade yg kita amalkan..

Sbb musabab sy citer pasal pantang larang nie..almaklum le..nk menempuh duration 44ari berpantang nanti..kebanyakan nye mmg sume follow pantang2 tu kan..nama pon tempoh berpantang..ikut sbb nk kembali "segar" & sehat..

Actually, sy nie kurang tau ckit (byk kot) bab2 berpantang ni..so plan sy just follow le sume yg my mum or my MIL kata..jgn wat tu..so sy pon x wat le..kena wat tu..sy follow je la..1st time katakan..so kire utk gained experiences..

Tapi ade 1 pantang nie..mcm ragu2 nk ikut..tapi kalo x ikut..takut lak consequences  nye..(kalo betul jadi le..)

Sume pakaian yg dipakai dlm tempoh berpantang..tidak boleh dipakai lagi selepas abih pantang....utk mengelak dari "meroyan"...

Hmmm....Korang penah dengar or amalkan x??? Cuba bagi respon skit...

Kalo ikut pantang tu..cam membazir le plak..nk kena derma ke baju2 tu ngelak dr membazir?? Baju luaran okle utk derma..xkan yg "dlm" pon nk derma kan..for sure le kena buang kalo ikut pantang tu..

Comment skit kawan2....

5 comments:

Jiey^Mien said...

X pernah dgr pun.. Jiey smpi skrg dok pki gak baju2 dlm pantang tuh..

lovelymummy said...

cm mengarut je pantang larang tu..aku pakai je baju yg sma dr sblm preggy,pantang,dh deliver sampai skrg...kalu org kaya bolehla kot wt cmtu...mcmtu baik beli baju disposeable je time pantang tu mcm pakai disposeable panties..pakai buang je baju tu..hahahaha..

example..org tua kata jgn minum air byk..tap pk sendirilah,klu tak minum air byk cmne nk keluarkan susu..sbb dorg tanak kita minum air byk tu takut nanti kerap buang air..klu kerap buang air luka bwh tu basah je kate dprg..tapi,xde mslh sbnrnye klu kita pandai jaga..pastikan tiap kali pas mandi/buang air besar ke kecik ke/tukar pad ke lap tempat tu sampai kering..aku siap wt stok toilet paper tissue lagi time pantang tau!

nasihat aku,ape yg rasa logik/wajar, ikutla..yg mengarut2 tu takyahla ikut....
aku taktaula org lainnye pendapat mcmane..

Mrs Azmar said...

Jiey & Lin,

For me pon mmg cam mengarut gak..My mum pon x ikut gak. Ni pantang aku dgr dr bidan kg...

Syg le nk buang baju yg still bleh pakai..membazir amalan syaitan kan..huhuhu...

auni firdina said...

hurmm..xpnh dgr pon baju mase pantang pas pantang xleh pki..my mom pon kuat gak berpantang tp xde la smp camtu skali..hmm..xde pe pon..cume yg penting jg ibu jari kaki jgn terlanggar n if bdn rase seram sejuk cm nk demam tu cpt2 ckp kt ur mum..org kate bentan..tu je..

luvlymummy..

mase sya pantang,MIL sya dok le pesan jgn minum air byk sgt..pelik gak..kite da la haus gile mase tu coz mkn jamu kn then klu x minum byk cane nk kuarkn susu..tol x?my MIL ckp nk elakkan perut buncit la pe la..mcm2 ler..tp nk wat cane,dgr je la ckp MIL..hurmm

Mrs Azmar said...

Mama Auni,

Ikut je la pantang tu..tapi jgn buang baju tu..simpan pakai utk dlm pantang kemudian ari lak..huhuhu (kalo ade rezeki dpt baby lagik)..So xde le membazirkan..hehehe..

Pasal minum air pon sy dh dipesan jgn minum byk..minum air rebusan akar kayu je pon..cane le tempoh berpantang sy nanti...huhuhu..