Tuesday, February 24, 2009

APA ADE DGN NAMA....

Tgh bosan2 wat keje dtg 1 idea nie..actually lama dh terfikir soklan nie..tapi x terfikir nk masuk dlm blog b4 this..since blog is one of the way that we can get respons from frens..so decide nk tanya le kt korg sume..sudi2 le jawab eh..

As U all know..my nick name is A.P.A.S.H...quite cam pelik jugak le kan...padahal nama yg mak bapak bagi dh sedap..

Bcos of that names..mcm2 reactions yg sy dpt..everytime I introduced myself..They sometimes make funs of my nickname..

Mmg benci sgt bila dulu kena gi kem motivasi ke..kursus ape2 je la time sekolah2 lu..kan ade sessi perkenalan..perkenalkan nama dan nama panggilan..ikut hati nk ckp je nickname len..tapi kalo dh ade budak yg 1 sekolah ngn kita kt kem tu..xkan tiba2 nk bgtau nickname len..mau kena kutuk nyer kan..

Ade sampai 1 tahap tu..masa Form 4 dpt masuk MRSM..tau lak xde sape2 pon dr sekolah sama yg dpt..I was the only one..syok nye..mmg dh plan awal2..nk introduced myself as "Lyiana" or "yana"..(x salahkan..nama sy gak..huhuhu)...my family dpt tau plan sy tu..terus dorang bantai gelak besar..sabo je la..

Sume ok..classmate sume dh panggil yana...dormmate..best2..xde nk facing moment orang dok making funs of my name..

Tapi lepas a few months kt new skool tu..nk dijadikan citer..my classmate tau gak nama sy APASH..huhuhu..sbb dia kenal member sekolah rendah sy lu...hhmmm...x tercapai le impian nk tukar nickname..huhuhu...

Since that day, I realized that u cannot change the facts..it just a nickname...Just terima le takdir tu..

Skang alhamdulillah xde dah rasa "malu" nk introduced nama sendiri..bila org cam "ejek2" tu..sy just senyum je la..lama2 ok le kan..Masa mula2 kawan ngn En.hubby and start jumpe family2 dia..Opah dia bukan leh ingat nama sy betul2..Apash bleh jadi "IPAI".. Bwk bersabo je la.. Alhamdulillah setelah "berkawan" 2thn and kawin dkt setahun..sume family en.hubby dh bleh accept nama sy "APASH"...

Cuma..in my career world..(hehehe)..lebih selesa dgn "Lyiana"..sbb nama professional skit..kerja ngn berbagai bangsa..then lagi2 kalo "mat saleh"..mau tergeliat lidah nk pronounce "APASH" kang..hehehe..

SO..HERE IS MY QUESTION TO ALL...

WHAT WAS YOUR FIRST IMPRESSION KNOWING THAT MY NAME IS APASH???
(jawab2..jgn x jawab..jawab seikhlas-ikhlas nye)

p/s: nama yg biasa di ejek..."lipas".."kipas".."Hampas Nyior".."Pah (pelepah) Nyior" and so on...

7 comments:

lovelymummy said...

pada aku takdela pelik pn nickname ko tuh..time sekolah dlu takde pulak aku rasa 'jakun' ngan nama tu..sbb aku nye nickname pn tak de kene mengena lgsg ngan nama aku..dikalangan family aku pn dorg tak panggil aku 'lin' pn..org kg aku lagi nganga klu tny sape 'noorazlin'? if sebut je 'nona'..satu kg kenai. :)

viruspadu said...

saya rasa nama tu unik jer senang igt lagik!

kalau saya, saya bangga tau ada nama yang pelik2 ni :p

kalau orang sebut, terus igt kita, kelassssss kan hiks

saya pulak dari zaman sekolah orang panggil saya "makmah" hikhihkihk

Mrs Azmar said...

Lin & kak zaima,

korang tergolong dlm org2 yg baik..tu sbb xde rasa pelik nama tu..

hehehe..Nway thanks for the respon..

Cho Zila said...

>>salam.. jarang2 dengar nama tu.. okjer.. tapi heran gak lain sangat ngan nama asal.. lantakler asalkan bahagiakan

Mrs Azmar said...

Cho Zila,

W'salam..
Mmg pelik pon..sometimes org ingat nama laki pon ade..

Nway nk panggey ape nie? Kak zila? Ke len??

mySoCalledLifE said...

salam..

ala apasah..nama ko tu kan unik.aku suka nama ko.sebab senang nak ingat,tersendiri.ingat nama apash je terus terbayang muka ko yg comel tu...

cube liyana@yana..klu dah bertahun2 tak jumpe camni kan,klu org cube nak citer pasal ko.mesti aku kena pk pjg, liana@yana yg mana ni...susah lagi nak describe....

so b proud wif ur nick.i love it!! :P

Mrs Azmar said...

w'salam,

thanks evin...Nowadays I'm proud with my nick..hehehe...

Aku comel eh??? hahaha..kembang jap..

Mmg le ko susah nk ingat kalo "yana"..sbb ko mmg panggey aku "apash" dari dulu lagik..
huhuhu..

p/s: nama ko pon unik gak..I loike!!