Wednesday, January 11, 2012

Dalam hati ada Rainbow..Eh??


Ada 2 sebab kenapa dalam hati ada rainbow pada hari ini.
  1. Of course sebab semalam berjaga buat Rainbow Cake with Italian Buttercream. Then menjadi. Mak suke uolls.
  2. Balik kerja bancuh adunan kek then bakar. Tak sempat basuh perkakas saya tidurkan Hannah & Qaseh dulu. Bila tidurkan anak2 konpem mak nye pon terbabas. Terjaga jam 1.30pg mmg niat nak basuh2 perkakas then sambung buat kek. Tgk2 sinki kosong & perkakas dah siap terap bagi kering. Yg lg best botol susu anak2 pon dah basuh. Konpem En.hubby tercinta yg tolong basuhkan. I love u very strong laa..

Masuk balik cerita Rainbow cake tu. Not bad kan hasil dari seorang amatur seperti saya. Lagi2 tak pernah lg pergi kela belajar buat kek ni. ekekeke..gile puji diri sendiri. Resepi kek saya ikut resepi Martha Steward. Ni rupe kek asal.

Source : http://www.marthastewart.com/256688/rainbow-cake

Ni version Pn. Apash




Mamanoa beri pendapat bhgn kek kasi smooth lagi. Kalau boleh saya pon nak kek saya cantik2 kan. Tapi tgk kek saya dengan kek asal lebih kurang sama je kan. So, betul le kot. Hahahaha.. Tapi nak compare dengan Rainbow Cake kat market skang (resepi asal dr BZee Bakery) tu smooth je. Lebih cantik le. Nak gi kelas takde bajet. So belajar sendiri je la lu.




Improvement yg perlu saya buat adalah
  1. Lebihkan cream kat bhgn tepi. Nipis sangat. Tak bape cantik.
  2. Kek tak bape level. Sebelah tinggi sebelah rendah. Blame the oven. Nak cantik bakar 1 loyang dlm 1 masa. Kalau 2 loyang sekali jadi gitu.
  3. Saya buat 5lapisan je sebab takut setiap level nipis sangat dan kek akan jadi kering. huhuhu..Next time buat 6 lapisan la pula.
  4. Italian buttercream tu yellowish skit. Sebab guna buttercup saje. Kalau guna butter yg putih skit mcm SCS ke, cream akan lebih putih. Tapi bila guna SCS tak dpt le nak jual murah ye kawan2.
  5. Then warna tu. Warna biru slack le. Saya guna electric blue dari Americolor (color mahal 1 botol kecik RM5). Pasni guna warna biasa saya buat kek karamel pon dh cantik.

Side finishing buat mcm tu utk tutup flaws masa melepa cream atas kek. Saya fail bab2 nak bagi smooth ni. Berjam2 tau baru nak siap. huhuhuh


RESEPI??
Harini Pn. Apash malas nak type resepi. Korang google saje le ye. hehehe



Pada blogger2 berdekatan dengan saya berminat nak order bleh le gi lawat blog bakery saya ye. Apash Sweet Treats.

Next project bila ada masa nak buat Rainbow Velvet cake le. Hahaha...sesuai utk sesiapa yg suka cream cheese macam saya. Weeeeeeeeeeeee ^___^

3 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ya allah..siyes teruja tgk kek renbow ni.....

Puan ApasH said...

Nita:

haa...ape lagi try le bake. Actually tak susah pon. Cuma bagi kita2 yg oven kecik ni susah skit la. Tak boleh bakar sume loyang sekali kan. Tak buat italian buttercream pon takpe. Buat je cream yg nita suke.

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ok nanti nak cube try la....