Wednesday, June 17, 2009

Birth Control...



Last Qaseh's visit to Klinik Desa Bemban, nurse tu ade tanya dh consider what kind of birth control yg sy nk amik..they stressed more on the birth control pills ler..Sbb kalo nk amik yg gomen nyer..Sy bleh amik di situ gak..

Actually I still don't decide yet..wether want to take pills or not..cos I'm afraid to gain so much weight when I stop taking those pills one day..(skang badan pon bukan slim..chubby2 sejak azali ni)..kang dh tua nanti x pasal2 badan jadi besar tong (ntah2 tong pon kalah)

the neasrest example is my mum..mmg diakui oleh beliau..hmmmm..

then, i heard that 1 jenis pil perancang yg xkan naikkan berat bdn kita..malahan akan buat kulit kita makin cantik...

nama dia yasmin kot..(nak google jap..kalo jumpe) ceh x jumpe pon gambar kt google..

then ade yg cakap x sesuai utk mom yg bf..

Dulu mmg xde plan nk merancang..tapi dh bersalin operation..then ade complication rahim terkoyak..terpaksa jugak gap kan next child 3 years..

So, any tips or comments my dearest frens.....???

p/s: "kawan baik" tu blom dtg lagi laa..just nk tau info awal2..it's better to be prepare rite??

9 comments:

Jiey^Mien said...

Dear, even kawan baik tak dtg pun bleh pregnant gak tau..

a friend of mine, anak dia umo 8 bulan, dia memang tak penah2 period.. skali loya2, gi scan, dah 6 weeks pregnant..

p/s - baru nak gi jumpe doktor tanya pasal pil tu.. :P

Mrs Azmar said...

Jiey,

yeke...hmm...betul gak kan..x tau bile our ovari dh lepaskan ovum kan..

mama auni firdina said...

hmmm..time sya dlu nurse tanye nk planning pki pe coz sya kene gak gap 3thn cmtu sbb ade ANEMIA time preggy..so igtkn nk amek pills tp takot gomok..tp sya dgr klu bli kt farmasi or kt LPPKN jenis yg x naik bdn but sya x sure le betul ke x..then bincang2 lg hubby,igtkn nk gune 'condom',katenye xselesa...hehhe..so the best way,'creett' kt luar ler..hhehhe..terpulang pd masing2 ler..

Mrs Azmar said...

Mama auni,

Ade gak diskas ngn hubby nk guna kaedah tu gak..tapi takut 'terlepas' gak..huhuhu...

Still have time to think about the best way..
p/s: blom cukup 100ari..hhuhuhu

suealeen said...

apa nama pil tu.. mercilon kot yang bagi cantik kulit tu. tapi ada effect untuk yang bf. akak tak pernah cuba la.. so far conservative la kot. kira cycle & pakai k*****. tak la menghampakan lagi. 3 orang anak ni semua wanted child.

Mrs Azmar said...

kak sue,

kalo ikutkan hati mmg xde nk planning bagai..kalo rezeki Allah nk bagi..kami terima jer..

bila dh masuk bab "kena gak" gap 3thn utk kesihatan ibu & baby..terpaksa planning..maybe guna the conservative way gak kot..

Moga2..ia berkesan..amin!!

mama auni firdina said...

mama qaseh,terlupe lak nk ckp..klu try IODI or tmpal implan xnk ker??mintak suggestion dr doc cane..

Mrs Azmar said...

mama auni,

itu x masuk dlm option yg kitaorg consider sblm ni..hehehe..

maybe guna conservative way je la..

noorina said...

kak apash, saya dlu masa lepas kawin, berangan2 nak anak after 2 years. so kitorang guna la co*dom n kira hari. hubby siap ada application kat hp yg boleh kira bile hari subur n hari selamat..tp terlekat jugak selepas 6 bulan.
so sekarang ni, kitorang tak pakai lg dah kaedah tu.. now saya amik injection Depocon every 8 weeks kat klinik lppkn. rm18 sekali inject kat peha (sebenarnye nak pakai implanon tp tak penah cukup onkosnye). baru2 ni injection tu out of stock, so nurse tu kasi pil Noriday mkn ari2 (tp pd saya leceh jugak.. sampai kena set alarm mkn ubat ari2 :P).. but both takde efek ape2 pd susu sy.. n tak naik badan. boleh kata no efek yg obvious. tp tu sume bergantung pd penerimaan badan kita. just sharing the info.. sharing is caring =_=V