Saturday, January 10, 2009

Melenggang Perut....

Actually, since dr awal2 pregnant lu (time tu baru nk masuk 2 bln kot)...ade sorg "org tua"..pangkat makcik kot utk abah sy nie..dia dikenali sbg "mbah sol"..seorg yg pandai mengurut org bersalin dan perubatan tradisional nie..mcm bidan kampung kot..ntah le..sy kurg arif skit..Dia telah remind kitaorg 1 family.."jgn lupe 7 bulan nanti buat lenggang perut"...dan setiap kali jumpe la dia akan remind lagi...

Bulan nie..masuk le 7bulan sy pregnant..tiba le masa utk lenggang perut tu. For me, mmg zero knowledge pasal lenggang perut nie.. My mum lu pon xde buat. Just my MIL je ade wat.. Tapi dr cerita ramai org..cara lenggang perut tu berbeza2 ikut tempat.. jadi confius sy dibuatnye...

So, utk tidak blurr lagi..last 2 days sy ngn my mum gi le jumpe "mbah sol" tu..tanya ape bende2 yg perlu kitaorg sediakan or buat..and just nk tetap tarikh le bila nk wat nye..

Dr ape yg dia minta sy beli..sy nanti akan dimandikan dgn hubby tercinta..hehehe..mcm mandi bunga tu kot..ntah le..sure akan jadi kenangan yg melucukan utk kitaorg laki bini..huhuhu...

Apepon, acara lenggang perut yg lebih kepada adat tu..yg penting kenduri doa selamat yg akan diadakan lepas tu..plan buat next weekend on 18/01/08 ari ahad..So mintak semoga berjalan dengan lancar...amin...

p/s: nanti kalo sempat snap pics masa acara lenggang perut tu bleh share kt blog nie..tapi sempat ke nk snap gambar nanti..hmmmm

4 comments:

PadNani~~{@ said...

apash n bb sihat?
lenggang perut..prnah dgr tp not really faham jgk. yg pasti doa selamat diadakan dgn niat semoga preggy mummy n baby sihat dan selamat=)insyaAllah berkat doa semua..

Fazira Aziz said...

apash adat n9 pun ada. my aunt ada buat dulu, tapi masa tu just join kenduri aje. what really happening masa melenggang tu i really don't know..tunggu turn ira la kot..hehe

ni nak share ngan yat photomama saiful nang (http://www.thephotomama.com/?page_id=10). yelah, bila dah ada bby nnt leh capture sweet moment ngan bby without spending lots of money, expnsive camera but most important get best result like pro photogrpaher.

:) cherish!!

Mrs Azmar said...

Nani,

Alhamdulillah sy n baby sehat..
betul2..mmg yg most important doa selamat tu..lenggang perut tu just memenuhi adat je..

Mrs Azmar said...

Ira,

tu le pasal..aku pon x penah tau pasal lenggang perut tu. tunggu experience sendiri le insyaallah ahad nie..