Wednesday, November 9, 2011

Resepi Kuah Kacang Emak Saya


Resepi Kuah Kacang mak saya, Puan Norsinah Ramli. Diingatkan sukatan dalam resepi ni tak ikut sistem metric or what so ever. Ni sukatan nk senang namanya...huhuhu. Untuk panduan saya di masa hadapan.

Bahan-bahan:

1/2 kg kacang tanah
10btg (besar) serai dikisar
2 senduk bawang merah yg dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
1 senduk halia yg dikisar
1 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
1 peket udang kering dikisar
1 senduk cili kering yg dikisar
2 sudu besar serbuk kari daging
3 senduk minyak masak
Air asam Jawa secukupnya (2-3 sudu besar bergantung)
Garam secukupnya
Gula secukupnya

Cara-cara

  1. Goreng kacang dengan minyak. Berhati-hati jangan sampai kacang hangit. Nanti kuah kacang pon rasa hangit. Angkat dan toskan minyak. Kemudian tumbuk kacang. Ketepikan.
  2. Tuang minyak dan bila minyak panas tumis bawang, bawang putih, halia, kulit kayu manis & bunga lawang sampai wangi.
  3. Masukkan cili kering dan tumis sehingga pecah minyak.
  4. Tambahkan serbuk kari daging dan udang kering tumis hingga naik bau.
  5. Masukkan serai dan lengkuas. Kalau terlalu kering, campur sedikit air. Kacau.
  6. Masukkan air asam dan masak sekejap.
  7. Kemudian masukkan kacang dan tambah air dalam 1/2 jag. Kacau.
  8. Api sederhana dan kacau selalu untuk elak kacang hangus.
  9. Bila air/kuah semakin kering separuh tambahkan gula dan air sedikit. Masak lagi.
  10. Api kecil dan tambah garam secukupnya.
  11. Bila kuah dan pekat rasa manis, masin & masam nya seimbang. Siap.

No comments: