Tuesday, January 10, 2012

Pavlova: Misi Berjaya



Alhamdulillah, malam tadi anak2 member kerjasama yg baik sambil dibantu oleh seisi rumah. Mama berjaya bake Pavlova.

My Verdict:
1. Manis ok juga. Tidak terlalu manis macam resepi yg saya try dulu.
2. Dessert yg very light. Tak sedar tiba2 dah abih sepotong.
3. Fruits yg masam2 skit tu akan 'potong' rasa manis tu. Perfect balance.
3. Creamy whip cream menambah rasa lemak2.

Siapa yg fruit lover macam saya pasti suka. Makan sejuk2..Pergghhh...Tetiba terbayang balance Pavlova semalam dalam peti sejuk tu. huhuhu..

Tapi saya nak recommend buat 2 layer baru masyuk kot. Skang mmg dalam market orang buat 2 layer. huhuhu..

Ok..atas permintaan kawan-kawan FB saya share resepi ye. Source saya ambil dari
SINI.



Resepi Pavlova
Source : http://irmadilondon.blogspot.com/2011/06/resepi-pavlova.html

4 biji putih telur
3/4 cup gula castor
1/2 tsp esen vanilla
1tsp cuka masakan
1/2tbs tepung jagung

  1. Pukul putih telur sampai soft peak.
  2. Masukkan gula sedikit2 pukul sampai bertanduk dan berkilat.
  3. Tambah esen vanilla dan pukul sebati.
  4. Masukkan cuka & tepung jagung dan gaul guna spatula/senduk.
  5. Lukis bulat atas parchment paper. 6" @ 7" ok dah.
  6. Bentukkan meringue ikut bulatan yg kita lukis.

Cara Bakar:
  1. Panaskan oven pada 150C selama 15 min.
  2. Turunkan suhu kepada 140C dan bakar meringue selama sejam.
  3. Bakar sehingga meringue bertukar menjadi coklat muda. (api mesti sederhana agar bhgn dalam meringue masak)
  4. Bila masak tutup heat oven. Buka sedikit pintu oven. Jangan keluarkan meringue. Biar sejuk dalam oven.

Whipping cream topping:

1 cup whipping cream
1/2 tbs icing sugar
1/2 tsp esen vanilla

  1. Pukul whipping cream sampai kental.
  2. Masukkan icing sugar & esen vanilla. Pukul sebati.

Sapu rata whip cream atas meringue dan hias dengan potongan buah-buahan pilihan anda. Buah-buahan biarlah yg ada rasa sikit masam.

Selamat mencuba.

P/s: kalau malas nak buat sendiri boleh order dari saya. heheheh..

2 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

akhirnye apash dah buat pavlova...


mmg senang gile buat pavlova ni..


niat dah 5 ke 6 kali buat...orang2 kat umah dah jemu....hahah

Puan ApasH said...

itu le..tgk resepi mmg senang je. Dulu buat tak pasti cara bakar dia. Tu yg last2 underbake. Tapi kali ni baca betul2 cara2 bakar baru menjadi..huhuhu