Takde sape pon yg mintak resepi. Tapi saya saje nk post kt blog. Nanti senang saya sendiri nak refer balik. Untuk 10 orang makan.
Bahan-bahan:
3 pot beras (pot susu tin tu)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inch halia
2 senduk minyak sapi (sehingga menutupi bontot periuk)
3 pot air
1 tin Tomato soup Heinz
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Bahan-bahan:
3 pot beras (pot susu tin tu)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inch halia
2 senduk minyak sapi (sehingga menutupi bontot periuk)
3 pot air
1 tin Tomato soup Heinz
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Basuh beras dan tos. Ketepikan.
- Hiris halus bawang besar, bawang putih dan halia.
- Panaskan minyak sapi kemudian tumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
- Tuangkan tomato soup tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air dan tutup. Tambahkan garam. Sesekali kacau.
- Apabila sudah menggelegak masukkan beras dan kacau sehingga sebati.
- Tutup periuk dan kecilkan api. Sesekali kacau bagi nasi tidak melekat.
- Apabila nasi sudah kering, kecilkan api dan letak paper di atas periuk kemudian tutup dgn tudung periuk.
- Apabila paper di tepi periuk kelihatan basah, itu tanda nasi sudah masak.
- Letakkan benda berat di atas. (boleh gunakan lesung batu)
Smlm en.hubby dh tanya.."Bila Yang nak masak nasi tomato lagi?" Padahal baru je makan hari ahad. hahahaha
4 comments:
awwww. menarikss! i reti masak nasi minyak je. nih mesti cuba nih! thanks for sharing the recipe. my MIL slalu masak ni. tapi hari tu laju sgt dia kasi recipe. dia ckp i mesti tau. erkkk. sudahh. x reti lah Mak! hehehehe. thanks tau! :D
Resepi yg blh dikongsi bersama ni! tq2....:)
mane garam nye acik oi... dah masukkan air buh garam ek...
along: hahaha lupe plak..
Post a Comment