Wednesday, March 31, 2010

MyLook


Percubaan untuk carik duit dalam dunia cyber??


X rugi pon try sbb bukan perlu modal pon. Kalo tipu sekali pon..xde le rugi kan..Mana tau bleh buat duit cam nuffnang..


Click sini:
http://mylook.com/join.php?x=21643

Mintak Napeh!!!..

SANGAT busy Pn. ApasH hari ni. Udah le kepala ada sedikit weng..gara2 penat balik darik 1 day trip ke kl for attend training..Rindu nk betul2 update blog...huhuhu..

Akan terus busy sampai next week kot. Sudah ujung bulan (awal bulan jugak)..report mesti di siapkan..jumaat sabtu isnin cuti...sabtu nk gi holiday sempena bday Qaseh..so agak kebizian dgn workload and preparation for small Qaseh's bday vacation this saturday..

Untuk Contest "Bonding Moment with Opah"..harap2 korang sume sabar je..x sempat lagik nk jenguk korang nye blog..harap maaf yer..

ok..sambung keje lu..



Blogger di Perak

:: STICKY POST::



Ada tak di antara pembaca2 blog CherishLoveTogether yang tinggal di sekitar Perak. Sudilah kiranya korang tinggal link korang kat entry ni ye.  If korang ada kenal blogger yg tinggal sekitar Perak pon bleh. Tinggalkan link dorang kat sini jugak. Saja je nk kenal2 blogger yang berdekatan. X salahkan??

Monday, March 29, 2010

My 1st MTEST experiences

Cerita berikut adalah tentang MTEST lagik. Pada yg agak bosan dgn kisah ini sila click button "X" berwarna merah tersebut. =P

Actually saja nk note down my 1st experience with MTEST..mana tau xde rezeki kali ini..tahun depan nk apply lagik. Senang le nk refer kan...

My preparation selain study for MTEST ni adalah baca peraturan yg diberikan oleh KPM utk calon2 MTEST. So, kita jadi more prepared and ikut segala panduan yg telah dorang berikan. Impression itu penting jugak kan.

Dari Batu Gajah ke pusat ujian (IPG Hulu Kinta) agak jauh le jugak kan. So, kami gerak dr Bt. Gajah sebelum 7.30pg..sampai sana 8.10pg..carik dewan ujian sume..ngam2 masuk dewan kol 8.30pg. Seperti dlm peraturan "Sila berada 30min sebelum ujian"..Ujian mula kol 9pg.

Ade sorg calon tu dr KL..tiba kol 9.30pg..terus pengawas ujian x bagi masuk. Sbb dia dh lewat sgt kan. Agak2 dh di KL nape x apply pusat ujian kt KL je..kan senang..

B4 this saya ada share tips dari segi penampilan kan. Click SINI..Tapi masa test tu saya perhatikan...60% dari calon yg berada dalam satu dewan ngn saya tidak memakai kasut sarung. Ramai yg pakai sandals & high heels. bertali2 tu. Even dia x kata pakai kasut sarung..tapi bila dia dh mentioned " Selipar & sandals
TIDAK dibenarkan"...yg korang pakai gak nape?? Then High Heels bertali2 tu masuk kategori ape eh?? cam confused plak..

Then masa tgh2 kusyuk jawab ujian..terasa cam ada org dok perhati sy..toleh je kiri tersenyum sorang "PUAN" ni kt saya..Sambil memegang kertas dan pen..seperti sedang mencatat sesuatu. "PUAN" itu jugak dok bz tgk atas bawah setiap calon. Tapi sampai di meja saya..dia tolak kertas soklan saya yg menutupi NO MEJA saya "H28"..then terus tulis kt kertas dia tu.

WAAHHHH..terus gabra beb. Sbb my fren ada bgtau dorang ada "mata-mata" yg observe sume calon. "PUAN" tu kot yg jadi "Mata-mata"...terus fikir..apa yg aku buat salah ni??????

So, x pasti le dia amik NO. MEJA saya for a good purpose or bad purpose. Mintak2 yg elok2 aje le kan..amin...

Pasal kertas ujian pulak.. personally bg saya kertas ANALITIKAL yg plg SUSAH..x dapat jawab..huhuhuhu..sedey!!

Ape pon..terpulang pada rezeki jugak kan..kalo dah rezeki..dapat le..kalo idak kita cuba lagi nanti..


Sunday, March 28, 2010

Bonding Moment With Opah Contest

::STICKY POST::
*updated*


All bloggers are invited to join "Bonding Moment with Opah" contest organized by Pn. ApasH and being sponsored by syasyacreative.blogspot.com.


Hadiah untuk 1 x pemenang:

Terima kasih http://syasyacreative.blogspot.com/
kerana sudi menaja hadiah untuk contest ini.


Syarat-syarat penyertaan:

  • Terbuka pada anak-anak berumur 5 tahun ke bawah sahaja.
  • Buat 1 entry khas untuk contest ini. Kepilkan hanya 1 (satu) keping gambar sahaja untuk seorang anak bersama opah/atuk. Kalo ada anak lebih dari 1..boleh hantar lebih dari 1 gambar. Pada yang belum ada anak, anak sedara pon boleh. Tapi sila nyatakan:
  1. Nama anak/anak sedara
  2. DOB anak
  3. Nama ibu
  4. Nama opah@atuk
  5. Umur ketika gambar diambil
  • Letakkan contest banner di sidebar anda dan link back to this post.
  • WAJIB menjadi follower syasyacreative.blogspot.com & cherishlovetogether.blogspot.com.
  • Sila masukkan syasyacreative.blogspot.com dalam bloglist anda.
  • Hanya seorang pemenang sahaja akan dipilih.Pn. Apash & En.hubby yang akan menjadi juri bagi memilih pemenangnya.
  • Jangan lupa tinggal comment anda bersama link entry anda.
  • Tarikh tutup 28 March 2010 @ 12AM.

Kalau ada apa2 yg kurang paham boleh tanya Pn. ApasH yer.

*******

Sempena dgn our 2nd wedding anniversary this month. Pn. ApasH bermurah hati nk bagi "Duit Raya"..walaupon raya lambat lagik. Tidak le banyak mana..tapi cukup untuk lunch biasa2 untuk 2 hari. hehehe..

"Duit Raya" RM20 akan diberikan kepada Top Commentator untuk bulan March ni. Senang ape..comment byk2 then dpt RM20..hehehe..


Friday, March 26, 2010

Barang utk birthday Qaseh dah sampai

Gambar hiasan

Few stuff utk birthday vacation Qaseh dah sampai last wednesday. Beli dari www.bugsparty.com

1. No. 1 candles
2. Birthday hats x 10pieces
3. Happy birthday banner
4. Balloons
5. Party blowout x 12pieces

Total sume baru RM53.00..siap dapat free delivery..senang kan zaman skang ni. X perlu le Pn. ApasH kuar gi beli barang2 kecik2 tu. Lagipon masa dh suntuk ni..huhuhu..

Sorry pic barang2 xde..sbb x sempat snap..nanti2 le..




Less than 24hrs..

Yup..x sampai 24 jam lagi masa yg tinggal untuk study for MTEST..cuak..cuak..

Mesti korang bosan dok baca citer pasal MTEST je..hahaha...kejap je..lepas setel test nanti xde le saya citer dah..korang layan je la lu eh...

Kawan saya bagi tips..ntah betul ke idak..tapi better kita ikut..kalo ikut bukan ada rugi ape2 kan..

1. Pakaian - better pakai baju kurung ajer..jgn yg berfesyen2..lagi2 yg ketat dan jarang..Then pakai kain dalam. Sbb kalo tang tempat cerah..nampak lak 2 btg 'tiang'...

2. Kasut - Kasut sarung ye..kalo nk bertumit..jgn le tinggi bebenor..Sandals & selipar diharamkan. Kalo pakai socks lagi baik. Skin socks pon jadi la..

3. Tudung - bagi yg bertudung..better pakai tutup dada ye kawan2..

4. Make up - jgn le tebal2 siap dgn bulu mata palsu..huhuhu..light je dah cukup..

5. Rambut - jgn plak ada color len dari hitam. Kecuali mmg sudah azali rambut korang dh color len..

6. Kuku - make sure potong kuku b4 gi test..x bleh kotor/hitam or panjang..


Itu kot sedikit sebanyak dr segi penampilan..At first saya pon wondering jugak..ni baru gi test bukan interview. My fren cakap..masa test tu pon dorg dh observe..kalo ade salah skit..dia akan note down number kita dan dorang akan asingkan kertas jawapan kita. Mungkin dia terus tolak..

Gile..tapi munasabah jugak kan. Sbb yg mintaknya ramai bebenor..so dorg terpaksa buat camtu utk shortlist kan calon2...

Ok2..cukup untuk entry merapu hari ni..nak sambung study balik..chaiyok..chaiyok!!..

Thursday, March 25, 2010

Maaf ye saya bz...


Dari last weekend sampai next week..saya agak bz. Start dgn training aritu..then skang masa terluang sibuk study for MTEST. Byk lagi x study ni..Next Tuesday training lagik..

Jadi x sempat nk jenguk blog2 pernyertaan contest "Bonding Moment with Opah" tu..Sorry ye uollss...nanti dh x bape busy saya gi jenguk blog uollss..

For kak asmaa, sory jugak x sempat lagi nk tgkp gambar hadiah tu..nanti bila dh tangkap saya wat entry yer..

Nway..doakan saya berjaya dalam MTEST sabtu ni yer..!!

Wednesday, March 24, 2010

Got the Invitation!!


Teruja!

1st time dpt invitation dr Nuffnang..Memang nk sangat pergi...Insyaallah tiada aral tiba le kami di sana. Siapa lagik yg pergi eh???

Berita Gembira utk Pn ApasH


Ptg isnin baru ni..masa tgh training terima 1 sms yg tak dijangka2...mmg terkejut..tetapi telah membuat Pn. Apash gembira..Syukur alhamdulillah...

Excited pasal tu..dh x bleh nk 100% focus kt training..huh..alasan..padahal mata mengantuk wat x leh focus..huhuhu..

Apa berita gembira nya??
hehehehe.....







Baru dapat Panggilan ke-2 MTEST pon kecoh...Bukan apa..hargai weh...dapat 2nd chance..bukan senang org nk kasi 2nd chance..tu sebab hatiku gembira + nervous...huhuhu

Test nye this Saturday..cuak..cuak..I'm desperately want this..Moga2 ada la rezeki saya di situ.

Saya amat mengharapkan jasa baik sesiapa yg mempunyai pengalaman amik MTEST ni..tolong le bagi tips kt saya. PLEASEEEEEEE.......

Tuesday, March 23, 2010

I'm Home...


Baru sampai rumah dalam kol 10.40pm tadi. Penat weh..even bukan saya yg drive..hahaha..penat bertraining..

Alhamdulillah..selamat kami pergi dan selamat pulang. Esok keje...waaa...rasa mau bangun lambat je esok..hehehe..


Sunday, March 21, 2010

Kami ke KL


Masa entry ni dipublished kami on d way ke KL..will be back on Tuesday..Doakan kami selamat pergi dan selamat pulang.


Note: 1st time Qaseh ikut mama gi outstation..

Saturday, March 20, 2010

Cake oh Cake

Qaseh's 1st Bday just around the corner. Mama nye still blom decide which cake to order for Qaseh. Hehehe..selain agak cerewet...hehehe..dan budget yg limited membuatkan sampai skang blom order.

Kek no.1 tu quite expensive for our budget. Sbb most of the budget adalah utk petrol/tol/hotel..huhuhu..So we just limit the budget for cake below RM100..huhuhu..mama yg cheapskate..hehehe

Lagipon, bukan buat birthday bash besar pon. Just small family gathering. Pastu kalo kek besar2 susah plak nk bawak naik genting nanti. For sure le ada org kena pangku kek tu all the way to Genting..hehehe..

Cakap pasal birthday Cake ni..teringat my BEST birthday cake ever...cake masa kecik2 lu..Antara umur 7yo to 9yo. X berapa ingat la. My mum tempah this kind of cake


Pic credit to google

Yg lebih kurang sebaya ngn saya sure ingat cartoon smurf kan. I love it so much sampai my mum tempah kan smurffete cake for me. Cuma yg beza topping dia masa tu adalah jelly. Tepi je icing biasa with chocolate rice..Mmg cantik tau..Sedap..mmg laku kek tu.

Malang sekali kedai kek tu last I check few years ago..DAH TUTUP...kalo tak confirm2 saya dh ke sana untuk usya cake for Qaseh.

Skang saya jarang nampak kek dgn topping jelly. Kedai kek cikai kt batu gajah ni..mmg xde la..hehehe..

Ikut tekak papa Qaseh dia kata order je Cheese Choc Secret Recipe..Mmg le sedap..tapi mcm x ceria untuk Qaseh kan. Kalo untuk bday papa or mama x kisah le..

Apepon by next week kena decide lu jugak..kang x sempat plak..huhuhu...

Friday, March 19, 2010

2 malam di sini...

Pic from google


Hotel sudah di booked. Di Crystal Crown Hotel Jalan Kepong. Ade sesape blogger yg berdekatan boleh jumpe..berkenal-kenalan..

Jalan ke sana mmg tak tau. Moga2 berpandukan map dan direction dr teman2..selamat le kami tiba di sana Ahad ini.

So dari Ahad sampai Selasa blog akan sunyi..sbb sy xde berukben..so malas nk bwk lappy pon. Lgpon agenda padat ni..hehehe..

Ezan : Jauh skit dr Batu Caves kan...ok ke??


I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair!!

I am a Nuffnanger with the Glitterati status..
Yeah!! I might get the chance to be one of the lucky 400 Nuffnangers to be at the


Gatsby Deodorant Street Fair




Event Date : 17 April 2010
Time of Event : 10 am to 5pm
Venue : Front Foyer, Ground Floor, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.






There are a lot of fun & interesting activities there :

Lucky draws and we have various cool gadgets worth up to RM15,000 up for grabs!



Sumo Wrestling (in air bag suits!) It must be very interesting..

Gladiator battles


Amusing addictive games you would expect at a fun-fair!


For more info you can visit
http://www.gatsby.com.my/


Note: Finger cross I hope they will pick me to be one of the lucky blogger.

Hotel Area Batu Caves



Next week, actually this coming Monday & Tuesday, Kena attend training kat HQ. Kt MTD Group Building opposite Giant Batu Caves tu. So ada sesiapa tau x hotel ape yg ada kt area situ??




Thursday, March 18, 2010

Beautiful Blogger Award


Wahh..dapat award tu..dah lama gile x dapat award ni. Nway thanks to Mommy Mia. Thanks a lot babe.

Here are the rules to accept the award :
1. Thank & link the person that gave you the award.

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic

3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award

4. State 7 things about yourself.Well, here are 7 things about myself

  1. Saya dilahirkan pada bulan 7
  2. Teringin untuk melakukan bungee jump
  3. Sukar untuk tidur petang
  4. Suka makan black pepper lamb chop
  5. Mula memakai kain batik semasa dalam pantang
  6. Tak suka petai & jering
  7. Suka sgt makan durian tetapi BIG NO NO to tempoyak =P


Now I'm passing this award to other bloggers with the most wonderful blogs ...beautiful inside and outside tau

1. Huda
2. May
3. Nikki
4. Evin
5. Kak Asmaa
6. Jua
7. Lin
8. Kak emma
9. Mama_Aqish
10. Mamanoa
11. Ira
12. Ezan
13. Nani
14. Yatie Chomeyl
15. Reen

-the end-


Bonding Moment With Opah : Attention to all Participants



Alhamdulillah semalam sempat went thru blog yg sudi hantar penyertaan. So, Pn. ApasH dh comment..kalo kena buat correction tu buat le ye. Ada masa lagi.

Sesiapa yg nk join..masih ada masa lagi..

Setakat 17/3/2010 jam 5ptg..seramai 21 penyertaan yg saya terima. Kalo gambar anda tiada di bawah sila inform saya yer.









Wednesday, March 17, 2010

Saya Seorang Penari yg Berbakat

Saya mmg seorang penari yg berbakat..sumpah x tipu.....






Tapi 22 tahun yang lepas la...=P




 Cuba teka yg mana satu Pn. Apash

Gambar montot pon jadi ler..



My friends kt FB maybe dh tgk gambar ni. Sbb dh upoad kt FB last week..

Dulu time tadika..saya le antara STAR kt dlm tadika tu. Sume activiti mesti saya masuk. Kebanyakan sbb cikgu suruh. Fav student kot..Kita yg budak2 ni ikut saja. 

Tapi pada umur 28thn (tahun ni) konpem2 le sudah tak berbakat lagik. Menari keras nk mampus lagik2 badan dah semakin serupa tong drum..huhuhu..

Tanam Minat Suka Membaca

video

Ini boleh dikira sebagai satu pendekatan untuk menanamkan minat suka membaca kepada anak-anak tak??


Itulah rutin Qaseh setiap hari. Hobi adalah memunggah. Untuk bahagian majalah..ada 2 point..abih koyak2 majalah Mak Long..Bila sudah puas memunggah satu point..dia akan beralih ke point yg satu lagik. 

Kalo dia nampak kita dah kemas balik..dan dia dh perasan sume dh tersusun..dia akan pergi punggah balik majalah2 itu..Qaseh..Qaseh..


Note : Lately entry bervideo je plak..hehehe..layan je la..

Tuesday, March 16, 2010

Tukar Lagi..


Untuk ntah kali berapa Pn. ApasH ni tukar template blog ntah. Kembali kepada 2 columns balik. Template sebelum ni menyakitkan mata skit. Cam serabut skit. Size huruf pon tunggang langgang..so dah fedap terus tukar template yg agak cool skit di mata ni. Harap2 uolls pon cool jugak tgk blog saya.

Sampai bila bertahan?? Kita tunggu je la..

Terfikir jugak nk tempah custom made template. Tapi blom decide lagik..whether berbaloi ke nk spend money on that..hehehe..

Nway, credit to here for the new template.

Dia dah nak dapat kaki dah..


Yup...Qaseh yg dh nak dapat "kaki"..smlm dia berusaha keras praktis jalan. Moment yg terindah bagi mama & papa ni. Saat2 yg ditunggu2 selama ni. Sekarang Qaseh dlm stage "jalan jatuh"..bak kata my MIL le. Jalan skit..jatuh..jalan skit jatuh..

It's ok Qaseh. Lama2 praktis nanti ok le.

video

Sessi bersama mama


video

Sessi bersama papa..
Sila abaikan suara x macho papa yg excited anak nk berjalan. hehehe

Monday, March 15, 2010

Panduan Am Kesan Sampingan Bersalin Pembedahan Caesarean

Pn. ApasH terbaca kisah ini dalam Harian Metro (on9)..So just nk share as a info for those mommies yg beranak secara ceasarian..

Soalan:

ISTERI saya baru-baru ini bersalin anak sulung secara pembedahan.
Apakah kesan sampingan bagi wanita yang bersalin secara pembedahan? Ada yang mengatakan jika isteri bersalin secara pembedahan, bilangan anak yang boleh dilahirkan setakat tiga orang sahaja. Adakah itu benar?


Jawapan:

BERIKUT adalah antara beberapa panduan am berkaitan kesan sampingan bersalin pembedahan Caesarean.

  • Bersalin secara pembedahan mungkin membabitkan lebih pendarahan berbanding bersalin biasa. Kadangkala ia boleh menyebabkan rahim terpaksa dibuang untuk menghentikan pendarahan. Isteri anda mungkin mengalami lemah badan atau kelesuan selepas bersalin. Keadaan itu lebih ketara berbanding jika dia bersalin biasa. Lazimnya, doktor akan mengambil langkah proaktif untuk mengelakkan pendarahan berlebihan sewaktu dan selepas bayi dilahirkan.

    Pada hari kedua selepas pembedahan, sedikit sampel darah isteri anda mungkin diambil untuk mengetahui paras hemoglobin darahnya. Isteri anda juga mungkin sudah dibekalkan ubat pil zat besi untuk memulihkan paras hemoglobinnya.

  • Jangkitan kuman boleh berlaku sama ada di dalam rahim (dinamakan endometritis) atau pada bahagian kulit (lebih kerap disebut wound breakdown) atau ke dalam aliran darah (septisemia).

    Lazimnya, doktor memberikan antibiotik terus ke dalam aliran darah (intravena) sejurus sebelum pembedahan bermula dan diteruskan beberapa dos kemudian untuk mengelakkan risiko ini.

  • Penyebab isteri terpaksa menjalani pembedahan.

    Kebanyakan penyebab (contohnya bayi lemas) tidak berkait dengan risiko untuk berulang pada kehamilan akan datang.

    Penyebab seperti uri di bawah, rahim berkembar (bikornuat), tulang pelvis atau punggung sempit pula mungkin lebih berisiko untuk bersalin secara pembedahan pada kehamilan akan datang.

    Secara prinsipnya, setiap pasangan berhak membuat keputusan mengenai bilangan anak yang diingini, namun biarlah setelah mendapat penerangan doktor mengenai risiko meneruskan bilangan kehamilan itu.

    Berulang kali menjalani pembedahan Caesarean meningkatkan risiko rahim koyak atau lebih dikenali sebagai uterine rupture.

    Ia bukan saja berlaku pada hari sakit bersalin tetapi boleh berlaku pada bila-bila masa terutama setelah kandungan mencapai tujuh bulan.

    Walaupun risiko ini bukanlah 100 peratus (risikonya dilaporkan antara satu hingga dua peratus), namun jika dibandingkan dengan wanita yang baru sekali saja menjalani pembedahan Caesarean, risikonya meningkat sebanyak sehingga empat kali ganda. Apabila ia berlaku, keadaannya sangat mencemaskan dan membahayakan nyawa wanita, apatah lagi bayi dikandungnya.

  • Wa..wa..wa..Nun Bulan!!

    video


    Opah yg start ajar awal2 dulu. Then Mama pon tolong ajar gak. Since she's 10months old dia dah pandai buat skit2. Skang kire dh mastered part yg depan aje..."wa..wa...wa.."..Part yg "Nun Bulan" blom le lagik. hehehe..

    Since Qaseh dh bijak ni..pantang nampak mama pegang camera/cameraphone mesti dia nk stop dr ape yg dia tgh buat then nk amik camera/cameraphone tu. So cane le mama nk capture moment2 indah Qaseh ni..

    What did I do Yesterday??

    Yesterday was Our 2nd Anniversary. Takde pon kuar gi celebrate. Just lepak umah. Kami decided to save money for Qaseh's 1st Birthday Vacation early next month. Berkorban apa saja untuk anak tersayang. So kire mcm postpone celebrate time Qaseh's bday le nanti.

    For the past couple of weeks...Every sunday Opah Qaseh gi Kursus Haji. So, tugas memasak menjadi tugas Pn. ApasH x pon my SIL. Kalo SIL pon xde..konpem2 le Pn. ApasH kena masak.

    For breakfast yesterday, saya masak cekodok pisang & Nasi goreng pedas kaw. SIL plak lepas antar Opah gi kursus haji..dia tapau 10kpg roti canai. Murah rezeki kami di pagi ahad.

    Dalam kol 10.30am camtu, Mak long & Pak Long telah menculik Qaseh bawak balik umah Mak Pak Long. So, tinggal le mama & papa je kat umah. Papa gi amik Opah setel kursus..Mama plak mulakan operasi di dapur. Tanpa sedikit gangguan dari si kecik tu. Aman je masak..huhuhu..

    Menu for Lunch :

    • Kari Ikan Nyok-nyok (betul ke eja..men taram je)
    • Sotong masak......x tau le nama apa. Tapi resepi MIL..favorite En.hubby.
    • Sayur taugeh + kucai.

    Lauk mmg permintaan en.hubby. So, si wifey menurut perintah sahaja. huhuhu.. Sekali sekala dapat masak ni mmg puas hati. Almaklum la..Pn. ApasH ni mana ada masak hari2. Balik keje sume dah siap. Untung duduk ngn Mak ni kan..

    Sunday, March 14, 2010

    Happy 2nd Anniversary Mr & Mrs Azmar


    "Happy 2nd Anniversary Mr & Mrs Azmar"

    Friday, March 12, 2010

    Scott's Emulsion

    Ibu2 sekalian..nak tumpang tanya ni. Pada umur berapakah boleh bagi anak kita minum Scott's Emulsion?? Harap ibu2 sekalian dapat membantu Pn. ApasH ye..
    TQ



    Pic credit to here

    Note : Dasar malas nk google le ni..

    Still mencari source utk personalize ur lil one bday party??


    Masa tgh layan FB smlm, tiba2 terjumpa FB Zuhanida Nohar. Dia menawarkan perkhidmatan to Personalize your party or even.

    Macam-macam ada. Dan semuanye cute2. Antaranya:
    • Banner/Bunting
    • Invitation Card
    • Favor Bag
    • Mini Pack
    • Sticker

    Sempena dgn 1st birthday Qaseh early next month..rasa cam geram je sume menda. Tapi kami x buat birthday party pon utk Qaseh. So, x perlu le nk order Invitation Card ke..goodie bag ke and etc. Tapi still gatal2 gak nk buat something special utk Qaseh.

    So, last2 decide utk buat small bunting utk Qaseh..hehehe..saiz 3'x2' je. Jadi la..Tapi baru je tanya..blom confirm lagik..huhuhu..sbb x jumpe gambar Qaseh yg cantik2 & berkualiti nk antar kt dorang. Maklum la..byk2 gambar amik ngn camera phone je..mana le berquality kan.
    Meh layan skit gambar2 hasil creative www.partythemepack.com

    So, for more info u can visit www.partythemepack.com or contact them at admin@partythemepack.com

    Thursday, March 11, 2010

    Empleng Jawa


    Siapa pernah dengar "Empleng"?? Ade org2 jawa yg pernah dengar??

    Empleng tu sama je ngn Lempeng..tapi my Abah yg keturunan Jawa tu panggil empleng. Empleng mmg menjadi kegemaran Abah. Bila my mum selalu masak..jadi kami pon ske le.

    Isnin lepas, mulut ni terasa nk makan something. Terus dpt idea nk wat empleng ni. Buat skit je..sbb family en.hubby x pernah buat so takut dorang x ske.

    Tapi bila dh try..rupenyer dorg ske le jugak. So, esoknya buat sekali lagik. Kali ni byk skit..=)

    Bahan-bahan:

    1. 5 senduk tepung gandum
    2. 4 sudu besar gula
    3. 1 biji telur
    4. Sedikit garam
    5. Air.

    Cara-cara:
    1. Campur semua bahan dan gaul rata. Bancuh adunan sedikit cair.
    2. Letakkan sedikit minyak di atas kuali leper yg sudah dipanaskan.
    3. Tuangkan 1 senduk adunan dan ratakan adunan mengikut ketebalan yg anda ske. Nipis2 pon sedap.
    4. Apabila sudah garing terbalikkan empleng. Apabila sudah garing, angkat Empleng.
    5. Siap dihidangkan. Sedap dimakan sewaktu masih panas2.

    Cara makan secara tradisional adalah makan begitu sahaja. Sebab dia dah sedia manis. Kalo buat adunan pekat sedkit boleh digoreng menjadi cucur manis. Kalo nk improvise silakan.

    Note: Sorry xde gambar. Tapi semua org tau kan rupe lempeng caner..hehehe