Thursday, February 25, 2010

2nd Contest by Pn. ApasH


Whoott..whoott...!!


Baru je lepas confirm ngn sponsor pasal hadiah. Thanks a lot Pn. Sponsor!!..So bagi yg mmg kaki join contest ni..nantikan Contest ke-2 yg bakal bermula in March..

Stay tune!!!

Qaseh Mandi Pool


Inilah aksi Qaseh bila pertama kali mandi pool..kat umah aje. Xde plan nk beli pon. Tapi last monday pergi Megoplex ternmpak pool ni RM39.90 je. So terus rembat. Sampai umah Papa dh excited benor nk bagi Qaseh main2 air. X lama pon Qaseh dalam air 10min je. Takut batuk or paru2 berair jer. Punya le ligat bukan kemain si Qaseh. Langsung x hirau mama panggil2 soh tgk camera. Last2 byk gambar dpt gkp gambar montot seksi Qaseh jer..Berapa kali dia merangkak round pool tu pon x tau.


Opps abaikan kaki seksi Papa tu =P


Xde byk mainan..yg ada rubber duck je..yg anak2 duck tu x bleh kasik Qaseh men..sbb kecik aje..takut tertelan..huhuhu..


Cian Qaseh, swimsuit xde..mandi pakai romper je la lu...


Qaseh kecik lagik..x bleh galak2 mandi pool. Opah marah. Sekali seminggu je tau itupon tgk cuaca dan kesihatan Qaseh.

Lepas setel Qaseh men air..sbb sayangkan air tu..papa plak yg main2 air..Ni Qaseh yg excited ke Papa yg over excited. Pool ni besar gak..sbb Papa bleh baring dlm tu. Tapi utk yg tinggi x leh laa..

Last2 air tu wat siram bunga. Supaya x membazir..

Wednesday, February 24, 2010

Jalan-Jalan Usya PD

On sunday plak b4 balik Bt Gajah kami decided nk gi usya PD lu. Alang2 dah dekat better amik this opportunity gi usya PD. Sure pelik nape kata "usya"..hehehe..

Actually, We all planning nk wat birthday family vacation utk Qaseh kt PD. Senang my angah bleh join sekaki sbb dah dekat ngn Nilai. Tapi blom wat final decision lagik. So last sunday my bro, our tourist guide bawak kami ke PD.

1st tmpat dia tuju Thistle..5 star resort. Dia ajak stay situ. Alamak bro diluar bajet laa..std room pon dh RM300++ mana nk sumbat 6 org dlm 1 bilik. Tapi dia beria sgt nk bwk my mum relax2 kt Thistle..xpe2 la..ko bawak je la mak..bleh mak berehat2 kan..kami kena carik apartment le bro.

Ilham Resort Port Dickson

Masa sampai Thistle Qaseh dok sedap tidur so x kesempatan nk turun gi usya Thistle. Next stop, my bro bwk ke Ilham Resort kat Tanjung Tuan. Time ni Qaseh dh bangun so kami pon turun gi usya..


Resort Ok..apartment pon nampk cam ok. X jauh kalo jalan ke pantai. Pool pon orait. Resort x besar mana so xde le pack sgt ngn orang. Pantainye xde le best mana. Std pantai kt PD aje..

Then, dekat ngn Ilham Resort ni ade resort baru bukak..Permaisuri Resort. My bro je yg turun gi tanya rate dia baper..Tapi harga nya cam mahal sgt. 2-bedroom apartment Rm620++..

Pastu singgah kat Teluk Kemang. Ramai jugak orang. Kat dataran tu ada kuda..most of it kuda padi. Ingat nk tgkap gambar..tapi kena bayar plak. Langsung x jadi. Suruh en.hubby snap dari jauh tapi x tau nape dia x snap. We had our lunch there. Cuaca panas gile. Cane le ade org sanggup mandi laut time panas rembang tu.


Lepas lunch kami terus balik Nilai..Packed our things then zass balik Bt. Gajah. From Rawang sampai Tapah hujan lebat gile. Kami jumpe 3 accidents spjg jalan tu. Alhamdulillah b4 maghrib kami sampai Bt. Gajah...

Ayam Penyet Ria

Dari rumah Ren kami ke Sunway Pyramid. Follow saje our tourist guide, my bro. Bila tanya balik jalan dr bandar kinrara ke sunway pyramid konpem2 saya x tau. Lagi2 saya dok belakang n sibuk layan si Qaseh yg x reti nk duduk diam tu.

Sampai je Sunway pyramid my bro gi carik wheelchair for my mum. Actually my mum bleh jalan lagik. Cuma untuk berjalan jauh2 keliling sunway pyramid ni mmg x mampu le. So, my bro mmg jadi tukang amik wheelchair for my mum merangkap tukang tolak. Satu2 nye anak laki mak..hehehe..

My bro suggest gi mkn kt Tony Romas (betul ke eja?)..tapi my mum insist nk makan nasik..last2 kami ke Ayam Penyet Ria. Pn. Apash excited sgt uolls..yela perak le skit..kt Ipoh mana ada ayam penyet. Asyik2 baca kt blog orang je pasal ayam penyet ni. Kepingin nk rasa gak kan. Itu le kalo dah nama nye rezeki dapat jugak merasa.



Makan utk 6org RM114 kire orait le..xde le mahal gila babeng..sekali sekala..kalo selalu x mampu le plak..hahahaha..

Untuk tekak saya ni amat le berpuas hati. I loike!! even just makan kering2 (w/o kuah) cukup menyelerakan. Sambal dia yg pedas tu mmg sedap. Cuma en.hubby x berkenan sgt sbb dia kan x makan ayam/daging ni. So kena le amik udang penyet. Iwak leleh (ikan keli) dia pon x gemor mana. Maybe x kena ngn tekak dia kot. Kata terlampau kering makan sbb xde kuah. Pilihan kuah yg ada pon sup rawan, sup buntut..sume ada daging..so cane en.hubby nk makan kan.

Setel makan round2 tgk tempat. Al maklum le itu 1st time saya sampai di Sunway Pyramid. Nak dijadikan cerita masa nak balik...bleh sesat larat x jumpe mana lift yg kami guna mula2 tadi dr car park. Sabo je la. Dah le Qaseh mula cranky..kaki mama dia plak dh lenguh berjalan. Rosak rekod saya yg tak pernah sesat dlm shopping complex..



Kali ni sbb saya occupied ngn Qaseh so tak focus langsung tang jalan2 ni. ikut bontot org aje..Nyesal sgt..sbb buang tenaga camtu je..Penat wehh..Lgpon wat malu je bleh sesat dlm shopping complex..hehehe..

Dari Sunway Pyramid terus balik Nilai. Sbb sume dah penat. Nak gi dinner pon cam malas je. Just tapau Nasi Lemak Kukus je...Dah le penat..Qaseh wat perangai x nak tidur2 sbb dia dh tidur dlm keta on d way balik tu. Last2 kol 12mlm baru dia tidur.

Tuesday, February 23, 2010

Qistina Iman Balqis

Yup itu nama baby gurl my besfren. Nway congrats again to Mama Ren & Papa Lam..dah macam Mama chop Papa Grill plak. Ren yg paling last antara kami 5 sekawan yg beranak. Yang paling otai May sbb dh ade 2 anak.



Dari kiri :

1. May - mama to Aulia & Hana
2. Wea - mama to rayyan
3. Gee - mama to nawal (kalo x silap)
4. Yours truly - Mama to Qaseh
5. Ren - mama to Qis

Actually, bukan kami ber3 je gi terjah umah mak ren kat Bdr Kinrara 9 last saturday. Kami berkonvoi 2 kereta ke sana. Sbb Pn. Apash n hubby x tau jalan ke Bdr Kinrara ni (jln KL mmg fail)..then my sis n my mum pon insist nk ikut tgk ren sekali. Sbb ren ni mmg close ngn family saya since dari UTP lu.

So dalam kol 2.30pm camtu kami gerak dr Nilai ke Bdr Kinrara. Xde le susah sgt jalan nye..maklum le follow org mmg le senang. cuba kalo pergi sendiri sah2 kami sesat larat punyer..hehehe..



Sampai2 kami disambut oleh makcik roza (mak ren) dan ren sendiri. Ish..ish..minah ni dah tgh berpantang tu sambut depan pintu udah le..x yah le sampai ke pagar..Mmg meriah sekali suasana umah ren sbb dorang 1 family mmg sgt ramah..esp her mum yg macam dah kenal lama ngn my family..hehehe..padahal mak dia cuma pernah jumpe me & hubby je.

We all lepak sampai 3x jug mak ren bancuh air. hahaha...mmg dasar x malu. Yela kan skang ni tgh musim panas..hehehe..

Baby Qis plak asyik tidur je..x nak bangun2. Mama dia gerak pon dia selamba aje. Even kita dukung dia pon dia bleh sambung tidur. Baiknya dia..Si Qaseh plak bleh bantai jeles tgk mama dia dukung baby Qis..sabo je la. Rupenye dah pandai jeles rupenyer si Qaseh ni. Kalo papa dukung baby Qis dia wat dek je..Janji jgn mama yg dukung.

So, since kami ber5 ni sume dah bergelar ibu..teringin sgt2 dapat jumpe sume sekalik sure havoc masing2 ngn baby..saya x berkesempatan nk jumpe baby nawal & baby rayyan..Moga2 ada rezeki nk jumpe uolls sume sekali..amin..

Apash MRSM

Mcm biasa pagi2 sure check nuffnang..try tgk kt keywords tiba2 jumpe ni.



Tiba2 terasa cam glamer plak. hahaha..perasan sungguh. So sbb ada perasaan ingin tau ape yg digoogle oleh org itu saya pon terus google "apash mrsm"

Rupenyer2 ada gak org len nama "apash" tapi dia lelaki. sbb jumpe friendster mamat ni. Dari MRSM muar kot. Saya plak MRSM BP..umur pon sama 28thn.

Bagi saya nama "APASH" ni dah cukup pelik..tapi ada gak org len nama sama ngn saya. x tau le plak nama betul mamat tu ape kan..

So, ade di antara anda2 semua kenal sesiapa lagik yg bernama "APASH"??? Please let me know okei..=)

Our Weekend

Selalunya org update cerita weekend on Monday kan. Tapi sbb Pn. Apash still cuti smlm..so update hari selasa pon kire ok le kan. Janji update..

Pagi sabtu tu Mama, Papa & Qaseh gerak ke Nilai (my angah's house). Actually, x sure sgt jalan ke sana. Sbb b4 this just pernah gi sana sekali. Itupon follow org jer. Lagi2 Angah kata better ikut Guthrie Expressway sbb lagi senang dan cepat. So kami main redah je la. Alhamdulillah sampai gak ke susur keluar Nilai. Tapi nk ke umah Angah tu agak blurr. lepas 2-3 pusing2 akhirnya jumpe gak. hehehe..

Activiti kami spjg disana :

1) Konvoi ke Bdr Kinrara 9 gi visit my besfren & her new baby
2) Jalan2 di Sunway Pyramid
3) Jalan2 di PD

Details cerita nanti update. Nak edit gambo lu.. =)

Friday, February 19, 2010

Esok saya cuti

Yeah..esok saya cuti. Kecoh aje Pn. Apash ni..org len mmg cuti hari sabtu x kecoh pon.. Yela kan..utk org mcm saya yg kena keja 1/2 day hari sabtu..bila dpt cuti mesti le best. CUTI APE?? hehehe..amik annual leave je la..

Saya amik cuti asalnya nk pergi SI.com gath kt penang esok. Tapi last minit tukar plan sbb nk gi tgk my besfren baru dapat baby. Kalo x pergi this weekend takut en.hubby dah x free weekend lain. Then prefer visit masa dorang still dlm pantang kan..lagi2 she's my besfren.

Xpelah..len kali le pergi gathering jumpe teman2 blogger..

Restoran Shabu Shabu Steambot Buffet

Sempena birthday my SIL's hubby on the 17th...merangkap sekali birthday celebration en.hubby 12th lepas. Kami gi jalan2 carik makan sampai nun di Setiawan. About 1hour from Batu Gajah.

Actually en.hubby dh craving nk makan steambot ni lepas jiran sebelah cerita yg dorang makan kt situ. So, semalam lepas maghrib dlm kol 8lbh kami berlime, SIL, her hubby, en.hubby, MIL, me & Qaseh. Opps berenam ectually terus ke Setiawan.

Direction yg dpt dr Jiran tu..restoran tu area KAMDAR. Punya le kami berpusing2 carik..x jumpe2 gak..nk dekat give up dah tapi kalo dh mmg rezeki tu..akhirnya jumpe gak.


Price very reasonable. RM16.90/pax. A lot of variety you can choose. Lagi best dari Johnny's..hehehe..Antara yg ada:

  1. Seafood variety cam ketam, udang, sotong etc.
  2. Fishball pon macam2 jenis.
  3. Mushroom pon mcm2 jenis
  4. Ayam / daging yg marinated dgn beberapa jenis bahan.
  5. Sayur2 hijau
  6. Macam2 jenis mee pon ada utk steambot
  7. Soup of choice ada tomyam, sup ayam, sup tulang.
  8. Ade Aiskrim
  9. BBQ pon ada..ayam daging, udang etc.
  10. Buah2 & pencuci mulut..
  11. Lastly, nasi putih,nasi goreng, mee goreng, lauk2 skit.

Mmg tak termakan semua..lagi2 Qaseh agak cranky sbb mengantuk. Kalo Qaseh well behave mesti mama dia dpt makan banyak n aman..huhuhu..

Sorry x snap pic gambar food..sbb x sempat..huhuhu..Kalo ade rezeki lagi..mesti pergi lagi. Berbaloi2...

Thursday, February 18, 2010

Cupcakes for Papa

Entry agak basi ni.

Last week masa birthday papa xde plan anything utk celebrate. Sbb hubby SIL birthday 17hb..so mmg plan nk gi makan2 sama le nanti. So, the day b4 terasa nk order cupcakes for hubby. Terus calling2 Kak Dib d'muffins..nasib baik dia nk amik order saya.

Ptg tu balik keje, inform en.hubby yg petang esoknya (Bday hubby) saya nk jumpe kawan blogger sbb nk amik barang. Then dia kata okler tunggu dia balik keje pergi sama. Alahai..ingat nk wat surprise..gasak le kan.

The next morning dia call..tanya " Yang nk gi jumpe kawan blogger ptg karang tu nk amik cake yer?"..aiseh sudah kantoi.. So I accused him baca sms HP saya. En.hubby kata sumpah dia x baca. Cuma instinct dia rasa cam nk gi amik cake sbb b4 this dah 2x saya gi sana sendiri. So dia bleh agak.

Berakhir sudah surprise saya untuk en.hubby..

So, layan je la gambar...


Request special skit for the ribbon


Qaseh pon tumpang nyibuk ngn cupcakes papa

Review for Diaper Bag Syasya Creative

Qaseh sibuk 'kemas' bag before gi jln2 ngn mama



Last month saya ada beli diaper bag from my fren, Azie @ syasyacreative. Click here for my last entry on the diaper bag. Azie pon ada minta saya buat review. Tapi tak terbuat2 sbb ingat nk wat entry bergambar tapi HP wat hal..x leh nk transfer gambo. Hari nasib agak baik..bleh plak lappy ni detect HP cikai Pn. Apash ni.

So, here it goes...

Pro :
  1. Diaper bag tu mmg besar dari jangkaan saya lepas tgk gambar je. I loike..so spacious..
  2. Zip closure..ske gak.
  3. Material (heavy cotton) tu mmg best..corak yg sy pilih..mesti le saya ske gak...huhuhu
  4. 2 side pockets tu mmg berguna sgt2..bleh letak botol air masak Qaseh.
  5. Tali bag pon ngam2 ngn saya. Tak labuh x pendek.

Recommendation:

  1. Jahitan poket tu kalo bleh jahit byk lapis skit kot supaya lebih kuat. Sbb bag yg aku beli tu dah terbuka skit.
  2. Kalo ada 1 inside poket yg berzip lagi best. Senang nk simpan mende2 kecik so that dia tak terkeluar dr situ. Or senang nk simpan kunci keta ke kunci umah ke etc..
  3. Poket luar tu kalo ada button closure ok gak sbb once kita letak brg dlm tu dia mcm terlalu ternganga..so kalo ada button closure cam kemas skit.

Nway overall Pn. Apash berpuas hati tau..sebab ia sepadan dengan harga yg dikira amat berpatutan. =)

Blogger2 yg sedang mencari diaper bag dan bermacam2 bag lagi boleh le jenguk blog Azie mana tau ada yg berkenan dihati.

Diaper Cupcakes Giveaway


Organizer : TWINKY WINKY STARS
Dateline : 28 February 2010, midnite


I choose the Category no. 2 although my baby is only 10months++ sbb x sampai 2 bln dia akan 1yo..so better amik yg besar dari yg kecil. Is it ok??? Kalo x ok inform yer..


My slogan : "I would love to win the delectable diaper cupcakes from TWINKY WINKY STARS (TWS) because it is so DELECTABLE to RESIST"


That was the 1st slogan came out from my not so creative brain..so kalo ada tersama dgn sesiapa mintak maaf le yer. Sumpah tak tiru sesiapa. sbb saya xde pon jenguk blog org len yg join contest ini.

For more info please click here

Sekian.(moga2 ada rezeki menang..amin)


Wednesday, February 17, 2010

8.65kg or 8.6kg??

Ni jawapan kepada comment nsazwa..

so lepas ni xde kekeliruan ye..

Antara 8.6kg & 8.65kg mana yang hampir?? nsazwa kata 8.6kg..tapi bagi Pn. Apash..8.65kg..

sebab ape???

Perbezaan 8.64kg & 8.60kg adalah; 8.64 - 8.60 = 0.04kg

Manakala 8.64kg & 8.65kg adalah ; 8.65 - 8.64 = 0.01kg.

So, 8.65kg adalah yg paling hampir kerana mempunyai perbezaan yg plg sedikit.

Sekian. Harap Maklum..selesai sudah sessi matematik dgn Pn. Apash..

hahaha..

Keputusan Teka Berat Qaseh


Jawapan bagi Teka Berat Qaseh :

8.64kg

Mari kita tgk siapa yang kena....
**

**

**

**

**

**

**

**

**
Oppss...tiada siapa yg berjaya meneka dengan tepat. Tapi yang paling hampir adalah 8.65kg.

TAHNIAH!!

http://noiya.blogspot.com/

kepada yang tak berjaya..jangan risau..insyaallah Pn. Apash akan buat contest lagik bulan depan..so bleh cuba lagik..

Kepada pemenang sila emailkan nama penuh, alamat dan no. phone kepada fadzh_lyiana[at]yahoo[dot]com.

Once again, thanks to all yg menjayakan contest ini.

Rumusan dan Kesimpulan

Alhamdulillah selesai sudah 1st contest by "cherishlovetogether". Mesti ramai yg ternanti2 jawapan sebenar kepada teka teki berat Qaseh ni kan. Before that, biar kita wat postmortem lu..hahaha..

Mesti korang bengang kan..sabar..sabar..

Total penyertaan adalah 43 penyertaan. Not bad la utk 1st time organized contest. Lgpon contest just jalan untuk 1 week jer pon. Kire banyak le jugak kan..average 6 penyertaan sehari.

Dari segi jawapan yg diberi oleh peserta-peserta:

Most popular answer : 9.2kg & 9.3kg
Tekaan paling berat : 10.5kg (mak oiii kus semangat anak mama)

Dari sumer peserta hanya 3 org sahaja yg saya kenal dan saya ikuti blog dorang. Untuk yg lain2..salam perkenalan..nanti2 join contest saya lagik yer..

Jawapan dan pemenang bagi Teka Berat Qaseh ni akan disiarkan nanti..So, tungguuuuu.....

Senarai Penuh Penyertaan Teka Berat Qaseh Contest

Senarai penyertaan :

  1. http://impianalamaniman.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.9kg
  2. http://taufidris.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.0kg
  3. http://zaikulim.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.8kg
  4. http://nurnuha-syakila.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.9kg
  5. http://ogy2112.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.7kg
  6. http://seindahbayu.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.1kg
  7. http://ienaeliena.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  8. http://belogqisha.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  9. http://blogjuniza.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.1kg
  10. http://mama-danishsarah.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-kontest.html 9.2kg
  11. http://erynaraisyajoincontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  12. http://mica-tetty.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.15kg
  13. http://madamieda.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10kg
  14. http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  15. http://sherlovecontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.5kg
  16. http://girlperak.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.9kg
  17. http://saricorner.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.6kg
  18. http://noiya.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.65kg
  19. http://deardelaila.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10kg
  20. http://sukeler.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.25kg
  21. http://kinsyakrn.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.4kg
  22. http://huda1103.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.6kg
  23. http://nsazwa.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.32kg
  24. http://ejanblog.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  25. http://zyalyas.blogspot.com/2010/02/ll-teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  26. http://ayuarjuna.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.2kg
  27. http://maylittleangel.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.6kg
  28. http://inasepi.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  29. http://inahasan.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.6kg
  30. http://segalanyerkuterima.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  31. http://izancute.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.4kg
  32. http://arissasoleha.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  33. http://oya-contest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.5kg
  34. http://coretanuda.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.45kg
  35. http://alyazahraoncontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.1kg
  36. http://mareamysarah.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  37. http://sarah-rinduselalu.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.32kg
  38. http://hanifadhlina.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.8kg
  39. http://wfwifamily.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.3kg
  40. http://jomjoincontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.8kg
  41. http://mamamuhammad.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  42. http://wanjah.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  43. http://along-nidar.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.8kg

Setelah betul2 bercuti dr blogging..hari ni baru sempat update senarai penuh ni. TQVM to all yg participate my 1st contest ni. Terharu sangat2 sbb ramai gak yg join contest yg hanya berjalan for 1 week.

Pemenang akan diumumkan sebentar lagi yer..so stand by.....

Saturday, February 13, 2010

MIDIAIDABIZ2U GIVEAWAY


Sempena CNY long holiday ni..wat update pon x ramai yg akan baca sbb sume bercuti dr berblogging..biar Pn. ApasH wat entry utk join giveaway and contest je la..hehehe...

ORGANIZER : MIDIAIDABIZ2U
DATELINE : 28 FEB 2010

Syarat2 penyertaan bleh click :

http://midiaidabiz2u.blogspot.com/2010/02/midiaidabiz2u-giveaway.html

Inspirasi Lissa's Giveaway

INSPIRASILISSA GIVEAWAY
Dateline : 01-04-2010


1) Make entry about my GiveawaY in your blog or write ‘Status Update’ about my blogshop at your Facebook (for those who doesn’t have blog) DONE

2) Link my blogs to your bloglist DONE



3) Be my blogs follower or be my Facebook Fan (for those who doesn’t have blog) DONE

4) Email me your link or Facebook profile at
marhoneybee@gmail.com with title ‘GiveawaY’ DONE

Lucky winners will receive special gifts. Winners will be selected randomly.

For more info click
http://inspirasilissa.blogspot.com/2010/02/inspirasi-lissas-giveaway.html


Friday, February 12, 2010

GONG XI FA CAI!!

Pic credit to google


I wish you all a Happy Chinese New Year!!

Have a great long holiday. Drive carefully and don't drink and drive!!

My plan for the holiday..stay at home bermalas-malasan dgn Qaseh. Hubby ada keje..huhuhu..

Looking forward for the SKSR (my primary school) member kamcing reunion. After 15years x pernah lepak sama..hehehe..Harap2 en.hubby dpt memenuhi permintaan saya utk bwk me & Qaseh to the reunion this coming Sunday...

Happy Birthday to En. Hubby!!

12-02-2010
nn
"HAPPY 25TH BIRTHDAY BIE"

Yang doakan semoga Bie panjang umur dan dimurahkan rezeki. Moga Allah mengurniakan kesihatan yg baik dan keselamatan kepada Bie.

Tahun ni masuk tahun ke-6 Bie sambut birthday dgn kehadiran Yang dalam hidup Bie. Dan tahun ni bertambah istimewa dgn kehadiran Shafiyyah dalam hidup kita. Tak sabar tunggu moment she be able to wish you "Happy Birthday Papa"

I love you so much...................mmuuaahhhsss

p/s: Shafiyyah is Qaseh

Teka Berat Qaseh Contest Ditutup!!

Setelah seminggu berjalan..sampai masanya Teka Berat Qaseh Ditutup.

TQVM kepada semua yg sudi join contest saya. Pn. ApasH amat menghargai sokongan anda. Lepas ni bleh organize lagi contest or giveaway kan..

So, beri saya masa untuk update list of penyertaan. Pemenang akan diumumkan selepas CNY kot. Almaklumlaa, sekarang ni sume org kan dah nk start bercuti panjang..ramai yg x jenguk blog sendirik..lagi2 le blog org len kan...so nantikan pengumuman pemenang pada hari Rabu 17/02/2010 yer...

Teka Berat Qaseh Contest






Julung-julung kalinya Pn.Apash menganjurkan contest. Alkisah contest kali ini adalah kerana saya sendiri masih tertanya-tanya berapa berat Qaseh @ 10months. Supposed pergi timbang on 04/02/2010 tapi tak dapat pergi sebab saya busy dengan kerja. Tapi dah set appointment for next week.


****

Contest ini simple sahaja. Apa yang perlu anda buat ialah:

  1. Buat 1 entry tentang contest ini. Dalam entry itu korang mesti include contest banner dan of course jawapan kepada soalan contest ini. (Berapa berat Qaseh?)
  2. Dialukan menjadi follower cherishlovetogether.blogspot.com
  3. Letak cherishlovetogether blog's banner di side bar anda. (Banner boleh didapati di kiri side bar blog ini)
  4. Then, tinggalkan link anda di comment box untuk saya check jawapan.
  5. Seorang hanya boleh memberi 1 JAWAPAN SAHAJA!!. Jika lebih anda akan disqualified.
  6. Tarikh tutup adalah 12 Feb 2010 (Friday) 10.00AM.

Hadiah Misteri Menanti Anda!!!

Clue: Berat Qaseh @ 8months 8.3kg

Jika terdapat lebih dari satu penyertaan dapat meneka dengan tepat. Pn. Apash akan menggunakan khidmat Random.org untuk menentukan pemenang nya. Keputusan adalah muktamad.

*******

Senarai penyertaan :

  1. http://impianalamaniman.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.9kg
  2. http://taufidris.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.0kg
  3. http://zaikulim.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.8kg
  4. http://nurnuha-syakila.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.9kg
  5. http://ogy2112.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.7kg
  6. http://seindahbayu.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.1kg
  7. http://ienaeliena.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  8. http://belogqisha.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  9. http://blogjuniza.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.1kg
  10. http://mama-danishsarah.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-kontest.html 9.2kg
  11. http://erynaraisyajoincontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  12. http://mica-tetty.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.15kg
  13. http://madamieda.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10kg
  14. http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  15. http://sherlovecontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.5kg
  16. http://girlperak.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.9kg
  17. http://saricorner.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.6kg
  18. http://noiya.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.65kg
  19. http://deardelaila.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10kg
  20. http://sukeler.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.25kg
  21. http://kinsyakrn.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.4kg
  22. http://huda1103.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.6kg
  23. http://nsazwa.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.32kg
  24. http://ejanblog.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  25. http://zyalyas.blogspot.com/2010/02/ll-teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  26. http://ayuarjuna.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.2kg
  27. http://maylittleangel.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.6kg
  28. http://inasepi.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  29. http://inahasan.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 8.6kg
  30. http://segalanyerkuterima.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  31. http://izancute.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.4kg
  32. http://arissasoleha.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.2kg
  33. http://oya-contest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.5kg
  34. http://coretanuda.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.45kg
  35. http://alyazahraoncontest.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 10.1kg
  36. http://mareamysarah.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.3kg
  37. http://sarah-rinduselalu.blogspot.com/2010/02/teka-berat-qaseh-contest.html = 9.32kg

Thursday, February 11, 2010

BABY CUTES COLLECTION GIVEAWAY

Giveaway lagik. Puan Apash meroyan contest & giveaway plak dah. Layan je la eh..



Giveaway host : http://babycutescollection.blogspot.com/
Due date : 25 February 2010 @ 12.00AM

Untuk melihat hadiah dan syarat2 giveaway bleh click:
http://babycutescollection.blogspot.com/2010/02/giveaway-baby-cutes-collection.html

THREE TAG!!

Owner Tag ni ialah Hanis.


THREE NAMES I GO BY:
1) Apash (frens)
2) Lyiana (formal name esp utk kerja)
3) Acik (dlm family)

THREE JOBS I HAVE HAD IN MY LIFE:
1) Planner Trainee @ PETRONAS Carigali (PMO) Kerteh (during my internship 2003-2004)
2) F&B Assistant @ Kenny Rogers Kinta City Ipoh (After grad waiting for convocation 2005)
3) Associate Engineer @ FPG Oleochemicals Sdn Bhd Kuantan

THREE PLACES I HAVE LIVED:
1) Ipoh (my hometown)
2) Tronoh (during my uni years)
3) Trolak (my dad used to work with FELDA)

THREE TV SHOWS THAT I CAN'T MISS:
1) Not really into TV nowadays...
2)
3)

THREE PLACES I HAVE BEEN:(never been to oversea)
1) Pulau Jerejak
2) Pulau Kapas
3) Pulau Langkawi, Pulau Pangkor..hehehe

THREE PLACES I WANT TO GO: (I change it itu 'WISH' to go)
1) Mekah
2) Japan
3) All the beautiful resort in M'sia.

THREE OF MY FAVORITE FOODS:
1) Lamb chop with black pepper sauce
2) Tomyam seafood pedas + telur dadar + nasi putih
3) Double Cheese burger McD

THINGS I AM LOOKING FORWARD TO:
1) Qaseh turn 1 yo this April
2) Family trip "cuti2 M'sia"
3) 2nd wedding Anniversary

PETS THAT YOU HAVE OWNED:
1) CAT (snowy, bela lepas SPM till 2004)
2) CAT (abang mok -sbb dia gemuk. He ran away from home in 2003)
3) CAT (Doby - named after the character house helper in Harry potter..died in 2006..miss U Doby)


THREE FAVORITE BANDS/SINGERS:
1) Currently no one
2)
3)

THREE FAVORITE TEAMS TO WATCH:
1) Not hate sports..but no fav team at the moment
2)
3)

THREE FAVORITE DRINKS:
1) Watermelon Juice
2) Milo ice (mesti buat sendiri..hehehe), Ice chocolate
3) SARSI..all time fav since kanak-kanak lagik..

Saya nk tag:

1. Huda
2. Ezan
3. Mama_Aqish
4. Kak Asmaa
5. CuppyCakeMommy
6. May
7. Nikki
8. Anita
9. MamaNoa
10. Jiey

dan sape2 nk buat silakan..

Wednesday, February 10, 2010

Children's Book Giveaway by Little Red reading Nook

Organizer : http://littleredreadingnook.blogspot.com/
Due Date : 3rd March 2010

The winner will be selected randomly (random.org) so the higher the number of entries you have, the better the chance of you winning.

To take part in this give-away, complete the following items:

For 1 entry
Follow this blog and/or become a fan of Huiwearn Kids Store on Facebook - done

For 1 entry
Link us to your blog by adding littleredreadingnook.blogspot.com to your blog list done

For 1 entry
Add Little Red Reading Nook's
new blogshop banner (logo) to your blog sidebar done

For 3 entries
Blog about this give-away. In your blog post, pls include the
giveaway banner above and make sure you place a link back here. done


disini hatiku : my 1st giveaway




disini hatiku : my 1st giveaway

Organizer : http://singgahsaja.blogspot.com/
Due Date : 01 Mac 2010

Untuk join boleh click:
http://singgahsaja.blogspot.com/2010/02/disini-hatiku-my-1st-giveaway.html

Berat Qaseh ialah.......


Pagi tadi pergi timbang Qaseh kat Klinik Desa Bemban. Finally terjawab jugak berapa berat Qaseh @ 10bulan ni. Berat Qaseh ialah................................


































??????


Mana bleh bgtau lagi. Contest kan masih berjalan..So, cepat2 le join. Ada masa lagi ni. Ingat eh..tarikh tutup 12/02/2010 @ 10.00AM tau.

Tuesday, February 9, 2010

List Penyertaan Contest



Puan ApasH dah update list of penyertaan. Bleh refer entry sticky mode tu yer..

If ada tertinggal sape2 please let me know OK!!!

Pada siapa yg berminat nk join..still ada masa...

Bukit Merah Homestay Apartment






Bukit Merah Laketown Resort Homestay is ready and available. Fully furnished 3 bedroom apartment. Nice view..and affordable. Call JEFF for booking. 0195957651

*******

Just tolong promote my cousin nye homestay apartment. =)

Apek Bakhil!!


Pic credit to google

Kalo kita ni islam/melayu selalunya gelar org kedekut taik idung masin ni HAJI BAKHIL kan?? Kalo cha ya nun alif ?? APEK BAKHIL bleh???

Friday last week masa ada discussion ngn my Manager..he told us that he want to buy us a dinner..inclusing all staff la. Sbb his contract will be expire this coming october & sempena dgn CNY yg this weekend. For me x kisah sangat..sbb blom tentu bleh pergi sbb Qaseh ni kalo malam2 susah untuk ditinggalkan.

The next Saturday morning, dia mintak semua staff dtg for a short briefing. Dia brief pasal company situasion and of course about his contract will be expire...yadda..yadda..saya x amik 'pot' sgt sbb dia dh ckp during discussion b4 that.

Then masuk bab nk belanja all 17 staff dinner. Most of staff yg dah lama keje semua terkejut beruk..sbb lepas berpuluh tahun manager tu keje kt company ni dia sekali pon x pernah belanja makan. Patut le dorang terkejut beruk..

Manager ni siap suruh kami (staff) bincang ngn decide when and where..dia ikut sahaja.. So ada few staff yg rajin gi survey tempat.

Pendekkan cerita, smlm dorang bwak menu and price utk CNY dinner kt Syuen Hotel Ipoh tunjuk kat Manager tu..terus dia kata Menu tak best...si admin ni dah 'bengkek" dah..then mintak Sales Exec yg carik menu tu pergi direct jumper Manager tu. Ntah ape yg dorang bincang dlm bilik manager..

X lama lepas tu sale exec tu kuar then cakap " Okeh..sume orang x payah pergi"...hahahaha...

Saya yg agak ketinggalan kisah tu..pagi ni tanya admin jadi ke dinner hari ni..baru tau cerita. Admin tu kata "Dia ingat kita ni pengemis ke nk sgt dia belanja makan"....

Sume orang sudah bengang dgn itu "APEK BAKHIL"...

Dia saja kata menu x sedap..padahal dia x mau sbb harga mahal...RM488/table utk 10 org. 17 staff so kena amik 2 tables... nearly RM1k..

Bengong betul..kalo dah kedekut sgt2...nk gak belanja..carik le sendiri tempat makan n tentukan harga yg dia bleh nk bayar. Tak payah le susah2kan orang carikkan..

Teruk betul laa APEK BAKHIL ni..

Monday, February 8, 2010

Hari Bz & KPLI

Dari pagi tadi asyik busy ajer. Pagi2 sibuk nk siapkan report. Bfore lunch hour dh submit report. Terus pump susu. Setel terus balik umah..

Sampai umah dukung Qaseh..peluk cium..terus sambar paper smlm. Smlm outing ngn my sis..sampai x sempat baca paper. Selak paper carik iklan KPLI. Thanks to my besfren May sbb inform. Kalo tak inform..melepas lagi nk try mohon.

BF Qaseh kejap..then terus gi BSN beli no. pin. Ramai le plak org..kaunter bukak 2 je plak tu..sabo je la..nasib baik less than 1hr kena tunggu. Setel terus zasss balik ofis.

Sampai ofis kena attend consultant dtg plak..penat..penat..

Setel keje je..terus isi borang KPLI. Takut streamyx kt umah malam kang wat hal plak kan. Baik isi kt ofis. Alhamdulillah dh setel..Dah print pon maklumat2. Balik kang nk mintak en.hubby double check. Kot2 ada salah bleh wat correction b4 21 Feb ni..

I really need a new job. KPLI ni dh bape kali nk apply tapi asyik terlepas je. Alhamdulillah kali ni dapat mohon. So, harap2 kawan2 sume dapat doakan moga2 ada rezeki Puan Apash nanti ye..

Pada yg berminat pasal KPLI ni..bleh refer paper smlm. Dalam Mingguan M'sia ada. Tak pon korang bleh bukak website www.moe.gov.my
No. Pin boleh dibeli di BSN berharga RM6.00 sahaja.

p/s: Contest dh mula..tapi sumer unfamiliar blogger yg join. (nway nice to meet you guys even dlm online jer)..Yg familiar faces x sudi join ker?? sedey Pn. ApasH ni..aahhaakkss.. =P

Friday, February 5, 2010

Blogger Gath Zon Utara



Baru terbaca blog
MamaNoa pasal gath ni..

Tempat : Taman Belia Pulau Pinang
Tarikh : 20/2/2010
Masa : 9pg - hingga abiss segala urusan
Tema baju : Hijau

Agenda
1- Keselamatan Anak di rumah (tertakluk pindaan oleh speaker) by hubby Hana aka ibufarish
2- Babywearing dan cloth diapering by Shida (special topik breastfeeding while babywearing)
3- Breastfeeding talk by Dr Balkees
4- Drive test breastpump (sila bawak pam yg ada tuk ditest kawan2)
5- Lucky Draw (toke lucky draw - Aishah)

Dah gatal montot ni nk join Gathering ni..terus sms en.hubby..ajak gi. Dia reply "Kalo xde hal kita pergi"..

Wahhh..ada can ni. Tolong doakan xde hal pe2..then boleh le saya ke penang 20/02 ni...amin!!

Nak tau lebih lanjut bleh click sini www.susuibu.com

Malas & Ngantuk





Today no entry scheduled..sbb malam tadi agak kemalasan dan tidur awal..
=P

Thursday, February 4, 2010

Video of me..

Just another nostalgia nk share ari ni..

Masa awal2 me & en.hubby beli nokia N70 dulu..time tu baru tunang..En. hubby ade buat short video of me..actually more to slideshow laa..

Masa tu..kami PJJ (percintaan jarak jauh) sbb saya bekerja di kuantan..en..hubby plak kt Bt. Gajah. Bila received video tu dari dia..Hati berbunga2..senyum kalo bleh sampai ke telinga. Masa tu rasa sgt2 yg dia betul2 sayang kan saya..hehehe..ooppss..mode jiwang kejap..

So..layan slide show ni..jgn muntahijau tgk muka Puan Apash dolu2..

video

hhmm..bila tgk gambar2 tu..terasa kan best berat badan mcm lu..xde le gemuk sgt..chubby2 jer..huhuhu...bila le nk buang lemak2 yg berlebihan ni..

04 February..

Baca betul2 yer..4 Feb bukan 14 Feb. Kang kata puan apash celebrate valentine's plak..

3 tahun lepas pada tarikh yg sama..saya telah ditunangkan dengan en.hubby. Majlis simple2 je..family, close frens and jiran berdekatan jer..


Biasanya kalo bertunang ni..yg lelaki x dtg kan. Hantar wakil jer. Masa 'ceremony' tu..mmg en.hubby xde..bila dah setel sume..org dah start makan baru en.hubby sampai dengan sejambak bunga rose putih..so sweet...


Overall majlis went well. Cuma x puas hati ngn make up jer..itule..nk jimat sangat..Actually my besfren je yg tolong make up kan. Masa tu upahnya RM50 je..itupon harga loose powder loreal yg dia guna utk make up saya masa tu..Baju plak simple sgt2..Kebaya jer..Tang baju ade lace..then kain kosong. Xde sebijik "batu permata" pon atas baju saya..hehehe..


Cuma..kegembiraan itu hanya dirasai selama 10ari sahaja. Sbb on the 14/02/07, arwah abah hubby terlibat dalam kemalangan jalan raya..selepas 2 bulan di hospital..Arwah pergi buat selamanya. Arwah Abah cuma sempat tgk kami bertunang...dan tak sempat saya nk panggil "ABAH". Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Arwah..amin.