Thursday, December 31, 2009

Welcoming 2010......

Pic credit to google

and GOODBYE 2009!!!

Kejap betul masa berlalu...dh naik 1 tahun lg dlm usia kita sumer..(umur ikut tahun..bukan ikut bday..). Banyak yg saya pelajari dan kenal erti dan lumrah hidup sebagai umat manusia di muka bumi..biasa le..ade ups and downs nyer...

Saya tak ketinggalan seperti blogger2 len nk jugak share mende2 yg terjadi dlm hidup sy as a wife, mama, daughther, sister and a worker...

Kalo tahun 2008 kisah jadi seorang isteri..tahun 2009 ni kisah jadi seorang ibu..Mama kepada Qaseh Nur Shafiyyah...

Bermula dengan episode menguji kesabaran menunggu kelahiran Qaseh di Hospital Besar Ipoh hingga lah selamat melahirkan Qaseh melalui ceaser. Selepas menanggung kesakitan selama 24jam..akhirnya tewas juga kepada ceaserian operation kerana bukaan sekadar 6cm dan heartbeat Qaseh dh mula menurun. Dalam suasana gembira dgn kehadiran Qaseh, saya mendapat berita kurang baik dimana rahim saya terkoyak 3cm semasa operation dan menyebabkan untuk kelahiran berikutnya saya mesti operate jugak. Normal delivery tidak dibenarkan sbb khuatiri rahim akan terkoyak semasa nk push baby nanti dan menyebabkan pendarahan. So..konpem2 kalo ade rezeki pasni..perut teman kena belah lagi laa..

Tahun ni jugak mengajar saya tanggungjawab seorang ibu..and still learning..dan menyedari pengorbanan amat diperlukan bagi membesarkan seorang anak..blom ramai anak lagi kan..hehehe

Sebagai seorang isteri..seperti tahun lepas...saya amat bersyukur sbb tinggal bersama MIL..byk urusan di rumah MIL dh setelkan semasa kami bekerja..Nanti ade rezeki beli rumah sendiri..masa tu le baru tau betapa havocnyer nk uruskan umah tangga sendiri..hehehehe..

Kesimpulannya, 2009 byk memberikan kami kegembiraan dengan kehadiran Qaseh...moga2 kegembiraan, kebahagiaan dan kesejahteraan berpanjangan utk kami sekeluarga..

My New year resolution plak?? Nothing spesifik...sbb biasa nye mesti x tercapai cam tahun2 lepas. Ape yg penting??? kerjasama

"Memberi yg terbaik dari diri sendiri"..itu moto yg saya pegang dlm hidup saya..hehehe

Nway, I wish all of you...

HAPPY NEW YEAR!!
2010

Moga2 2010 akan best dr tahun 2009 utk kita semua..

Belated Birthday..

Last week was the busiest week for me (til yesterday)....tanpa sedar sy terlupa wish birthday to my besfren..So sorry beb..So here goes...

HAPPY belated BIRTHDAY MAY!!

"Aku biasanya tak lupe birthday ko..cane ntah ari isnin tu sbb busy n moody sgt2..so terus terlupa. Nway aku doakan ko panjang umur and dimurahkan rezeki..amin"

tak lupe jugak..nk wish birthday utk Jua...

HAPPY BIRTHDAY JUA!!



and lastly, utk my besfren kt UTP lu..Cik Wea...tp rasanye dia x baca pon blog saya..hahahaha..hentam saja le..

HAPPY beeeelllaaateddd BIRTHDAY WEA!!
(pjg belated tu sbb dh 2 minggu lepas birthday dia..)

MEGA Gathering Invitation

Actually ni tolong promote jer..entry ni I copy & paste dr Anita's blog..yg dia pon copy & paste dr org len..so sila2 le baca. Kalo berminat..bleh kontek dorang.
Ikut hati mmg nk join..tapi ikut fikiran..mcm2 perlu difikirkan lu..kena bincang ngn hubby lu...


For more information, sila refer kat bawah nih... I copy & paste from Amie yang copy & paste from Sarah. Hikk. Babe, jangan marah arr I copy jer semua nih. Tak larat nak tulis balik! Hikk. :)

*
*
*

~*~*~*~*~*~*~*~* Invitation ~*~*~*~*~*~*~*~*

calling all mommies...
with babies or kids...( tak kisah )

our PD family day will be held at

GLORY BEACH RESORT
on the 30th and 31st of January!


( quotation has been sent and GBR management is very thrilled to have us at their resort...plus they were very excited by the idea of more than 10 babies present and having photography at their beach side so tinggal kita je confirm brp pax nak pg)






sorry to inform that Tiara Beach Resort is not available for family days as they only have a few rooms left , and yg tinggal yg mahal2 je semua

so anyway...

rates

# 2 bedroom apartment ( RM 160 )

( actually ada 1 master bed , and 1 single bed room - if ada yg duduk share bilik ni pun ok, kira 2 rooms lah.tp maybe the 1 bed tu xsesuai for family kot. small sgt. but if ada bwk maid oklah ehehhee )





# 3 Bedroom Apartment ( RM 250 )
ni sesuai to share with 2 families. ada 2 main bedrooms with bathroom and 1 single bedroom.




# for BBQ buffet + breakfast buffet
RM 50 ( adults ), kids ( 30 )

# for hall rental, gifts, photography fees and goodie bag
RM 50

so in total

2 room apartment : 160(room) + 100(food)+ 50(fee) = 310 per family (plz add RM 30 if u have kids over 2 yr)

or

3 room apartment : 250 + 100+50 = 400 ( perfamily if tak share room )
if share the 3 room (275)



i think the rates are quite reasonable. thank god the salespeople were very kind enuf to consider giving us a good price for food..tpt lain bbq buffet sahaja dah rm 55.


Tentatif


30th Jan ( Sat )


1 pm : meetup at hotel lobby


2pm : check in/ freshen up/have lunch ( ramai2 pun ok )

4 pm : meet up at pool side/ hall

- sukaneka ( parents and babies ) - trust me..this should be fun!

- babies or kids best dressed contest
- hot mommy contest
- daddy cool contest

630 pm : freshen up, rest

8 pm : BBQ buffet dinner ( insyaAllah at the beach cafe or pool side )
- dinner, mingling and probably karaoke session
- theme : red

10.30 pm : end


31st Jan


8 - 10 am : breakfast buffet

10 am : beach photography

1130 am : freshen up, pack

12 pm : check out and say good byes



what to bring ?

1. ur baby / kids best outfit/ costume
2. your very own best outfit ( mommys contest )
3. your spouse's best outfit ( daddys )
4. one red outfit for ur whole family ( dinner )
5. swimming outfits ( if u want to swim of course )

6. thumb drive or hard disk to copy the photography pics
7. ur baby's/kids fave toys...banyak2 pn bagus


and


your best smile!!!!!


what to expect?


a weekend packed with laughter and sweet memories!


i cant wait!!!!!


so people...


please promote this event in your blog.u can invite anyone..
as long as you confirm ur attendance by next week and plz confirm to me or mommy anita which room u prefer to have


and also...

open auditions for hosts of the event.sapa nak volunteer?sila sila sila.....



ps : no last minute backouts plz..

harap2 GBR can provide us with the number of rooms required...
tgu everyone confirm baru boleh proceed book the number of rooms...if lagi ramai maybe cheaper kot, AMIN hehehe

~*~*~*~*~*~*~*~* Invitation ~*~*~*~*~*~*~*~*

*
*
*

Well, I think this information is sufficient enough kan? :)

So anyone interested to join us, do contact me by emailing me at anitaluv[at]gmail[dot]com. Ohh! You can confirm your attendance to Amie & Sarah & Zatty too, okay? :) I hope ramai yang dapat join & so far tak silap I, Sarah cakap dah 11 families yang confirm will be there! Weeeeeee... ;D

So come people, lets get-together & have fun!!

Ohh... Please confirm your attendance by this week as we might be collecting the deposit next week! Alright, people?

Saya kenal dan pernah jumpe mereka....Part 2

Ni sambungan dr entry b4 this..sorry lambat benor baru sambung..sbb bz gile b4 this...

7. Nama tuan blog : Lieza
Blog : Inilah Aku..seorang isteri..seorang ibu
Cane bleh kenal/jumpe : Kami dulu satu sekolah rendah dr darjah 1 sampai darjah 6. sama kelas dr darjah 3-6. Satu team netball, rounders..sama2 pengawas..sama2 lepak gi makan laksa..sama2 round naik beskal..x gitu liza??

8. Nama tuan blog : Syikin
Blog : Life
Cane bleh kenal/jumpe : Osmet masa keje kt kuantan lu..merangkap teman sekerja. Kami dulu keje shift..sama Team gak..tp dia benti keje lu..then baru saya..hehehe..sekarang nun ade kt US tu..

9. Nama tuan blog : Evin @ Ervina
Blog : MySoCalledLife
Cane bleh kenal/jumpe : skoolmate and besfren masa form 2 lu..tapi naik form 3 dia pindah sabah..(kalo x silap)...tapi thanks to technology..skang contact thru YM..and skang FB.

10. Nama tuan blog : Mizah
Blog : Between Coverall and Apron
Cane bleh kenal/jumpe : Keje sama gak masa kt Kuantan lu. Skang pon dia dh keje tempat len..huhuhuh

11. Nama tuan blog : Anita
Blog : The Wifey'ship Journey!
Cane bleh kenal/jumpe : Pernah nampak kt IKEA early this year kalo x silap. Masa tgh sarat preggy kan Qaseh..Anita pon tgh preggy kan Adzryl..masa tu awal2 lagi dok baca blog dia..so bila nampak dia ngn hubby..cam nk tegur..tp segan maa kalo dia x kenal kita kan..hehehe..last2..hang tgk aku..aku tgk hang..kan ANITA???

12. Nama tuan blog: Munirah
Blog : TripletsPlusOne
Cane bleh kena/jumpe : Actually pernah nampak Munirah and her kids kt IKEA gak. The same day jumpe Anita dulu. Masa tu tgh lepak kt tempat mkn yg ade jual karipap sedap tu..sorry x tau panggil ape tempat tu..cafe gamaknyer..hehehe..Munirah plak baru lepas cashier. Tgk dr jauh dh tau Munirah sbb cam sgt anak2 dia. hehehe

So rasanye..itu je kot blogger2 yg saya kenal/pernah jumpe yg saya hari2 skodeng kisah hidup dorang. Actually looking forward to meet other bloggers..tp hajat belum kesampaian...

Sunday, December 27, 2009

busy as bee

Wahh sudah bape ari eh x wat pe2 update kt blog. Busy skit lately..

This week plak ade audit..setel audit baru bleh nk berfoya2 ngn blog..

Wednesday, December 23, 2009

Saya kenal dan pernah jumpe mereka....

Berblogging dalam dunia maya ni....buat kita rasa macam kenal antara satu sama lain kan. Yelah..hari2 kita baca kisah hidup antara satu sama lain dlm blog. Ni buat kita rasa cam lebih dekat dgn blogger2 yg len. Padahal ade yg tak pernah jumpe langsung.

Utk bloggers yg selalu join gathering tu..mmg advantage sbb bleh kenal/jumpe personally tuan punyer blog yg selama ni kita dok skodeng hari2 kan. For me yg dok jauh dr KL/Selangor ni..amat le x dapat nk join gathering2 tersebut..so terlepas peluang nk jumper blogger2 lain personally.

TAPI, ada gak some of the blogger saya kenal or pernah jumpe personally...kalo anda baca ni sure le anda tau siapa yg saya maksudkan..kan..kan..

So, ni khas buat yg x tau le..Meh saya bgtau..huhuhu

1. Nama tuan blog : puanrazma @ kak wati @ mak long Qaseh
Blog : The Strory of My Life
Cane bleh kenal/jumpe: Dah kami dok serumah..mesti le kenal kan. hehehe..she is my sis in law. Hubby's elder sister.

2. Nama tuan blog : May @ rosemay @ Mama Yaya & Hana
Blog : MAY LITTLE ANGLE
Cane bleh kenal/jumpe : She's one of my besfren masa kt UTP. so kenal dr 2000 since now still contact.

3. Nama tuan blog : Lin @ Norazlin @ Mama Qaisara
Blog : A Journal of my Baby
Cane bleh kenal/jumpe : Kami satu kelas masa form 1 sampai form 3. Pernah gak sama dorm masa form 3.Naik form 4 kami masing2 further kt sekolah asrama penuh.

4. Nama Tuan blog : Jua @ Zurafida @ Mama faris
Blog : The Truth Behind my Circle
Cane bleh kenal/jumpe : Study sama2 kt UTP lu. Jua glamor masa awal2 1st year lu sbb abah dia keje kt UTP. Masa tu jadi fellow rasanye..(betul ke jua?) Then kami mesti dok 1 building masa kt village 4 (hostel) UTP lu. Satu level lagik..

5. Nama Tuan blog : Kak Liya
Blog : Bila Keyboard Mula Menjerit
Cane bleh kenal/jumpe : kak liya ofismate my SIL (puanrazma). So secara x langsung kenal le.

6. Nama Tuan blog: Azie @ Mama syasya
Blog : Beautiful Life
Cane bleh kenal/jumpe: Study sama gak kt UTP. same batch..

to be continue....

Tuesday, December 22, 2009

Leave Plan 2010

This morning masuk ofis..org admin mintak fill up leave plan for 2010. So jenuh memerah otak bila nk cuti nie.

Carried forward leave for 2009 = 8days
Leave entitlement for 2010 = 16days (b4 this 18days tp bila company join MTD group kena potong)
So, Total leave for 2010 = 24 days

Lepas 10min belek2 kalendar 2010..ni je yg dpt saya terfikir

Jan 2010
1 day leave

Feb 2010
1 day leave

March 2010
1 day leave

April 2010
3 days leave (03/04, 05/04 & 06/04/10)
Taking leave for Qaseh's 1st birthday. Planning for another family vacation.

May 2010
1 day leave

June 2010
1 day leave

July 2010
1 day leave

August 2010
1 day leave

Sept 2010
4 days leave
09/09, 13 - 15/09/10
Cuti Raya Aidilfitri

Oct 2010
1 day leave

Nov 2010
18/11/09
Cuti Raya haji

Dec 2010
1 day leave

Total plan = 18days leave

Balance = 6days

Ape2 pon ni just plan. X tau le kan kalo tetiba ade cousin kawin ke..adik/kakak nk kawin ke..len le citernye kan. Another 6days balance tu as a contigency leave..(betul ke?)..kalo ade ape2 emergency case kena cuti plak kan.

Happy Birthday Mak!!


Hari ni 22/12/09 birthday my mum yg ke-60.

"Happy Birthday Mak..
Semoga Panjang Umur & Dimurahkan Rezeki"


Photo credit to my cousin's son.

Tahun 2009 has made my mum a proud OPAH to 2 grandchild. Qaseh and Firhan. A very long wait for her to be a grandmom at age 60 yrs old.

I know deep down her heart she want to see my Along and my lil bro get married and have babies too.

She's a supermom especially emotionally. For what she had been through in her married life.

Mak, thank you for everything that you has scarified for us. I love you so much!!

Saturday, December 19, 2009

Tahi Ayam di Kaki

Pic credit to google


Uolls pernah dengar x petua ni??

Kalo ade orang puji especially anak kecil kita comel. cute, cantik, ensem dan sebagainya..Sebagai parents/guardian kita perlu membalas pujian tersebut dengan berkata dalam hati "Tahi Ayam di Kaki".

Tujuan nya ialah untuk mengelakkan anak kecil kita membesar dengan perasaan riak di hati ataupon bahasa kasar nyer.."sentiasa perasan CUN/HENSEM aje"..hehehehe..

1st time saya dengar..mmg nk tergelak. Ni pon my sis baru bgtau last week masa dia wat kendurI Akikah baby boy dia. Dia pon tau sbb ade org yg lebih tua inform kat dia masa kenduri tu. hehehe

Korang pernah dengar x?? Share le. Kalo ade petua2 len yg mencuit hati..bleh share gak. Sharing is caring rite??

Thursday, December 17, 2009

Malaysia Pemenang Pingat Emas Bola Sepak Sukan SEA

TAHNIAH!!!

Selepas 20 tahun kemarau pingat emas..tahun ni Pasukan Bola Sepak Malaysia berjaya menggondol pingat emas buat kita semua dengan kemenangan 1-0 dengan Vietnam.

Semoga kecemerlangan ini dapat dikekalkan.

Swiss Inn SP & Ecopark Bkt Merah

Ahad lepas kami pergi visit my dearest fren, MAY on her last day of pantang kt umah parent dia di SP. The day b4 kami ke Seberang Jaya utk Majlis Akikah anak sedara saya..Little I'an aka Firhan. Tidur di sana semalam dan pagi ahad lepas breakfast baru gerak ke SP.

Di sana lepak dlm 2jam then kami minta diri sbb nk ke TESCO berdekatan utk carik swim diaper Qaseh..sbb x berjaya menjejaki swim diaper kt ipoh. Sampai di TESCO kami hampa sbb xde jugak. So we just had our lunch at the kedai mamak there.


Lepas lunch pencarian swim diaper kali terakhir di sekitar kwsn tu dijalankan..tapi masih hampa. Jadinyer x dapat le Qaseh nk mandi pool nanti. Maybe ade hikmah di sebaliknya kan..

Sbb dh x tau nk ke mana lagi. Jam plak baru 1.30pm. Try ke hotel tanya whether bleh check in awal x? Lucky us...ade bilik kosong. Alhamdulillah sbb Qaseh dh mula cranky sbb mengantuk. Tapi sampai je dlm bilik letak Qaseh atas katil Kingsize cadar putih tu je..terus dia ceria. Lg2 papa dok men2 dia atas katil..

Papa & Mama pon tumpang men2 ngn Qaseh..

Last2 kol 3.30pm baru berjaya tidurkan Qaseh. Lepas dia lena baru angkat dia letak dlm babycot. 1st time Qaseh tidur dlm baby cot. sbb selama ni tidur dlm buai x pon atas katil mama n papa jer. So baru le dapat mama honeymoon ngn papa kejap..


Kol 5.00pm Qaseh bangun tidur. Lepas asar kami kuar makan angin. Papa nk ronda2 area kawasan dia membesar lu. Dulu tok Qaseh askar..pernah le dorang dok SP.


Before maghrib balik hotel. Sementara tunggu nk solat maghrib and siap2 tu..kami letak Qaseh dlm baby cot..punye seronok dia. Jakun ye Qaseh..x pernah dok dlm baby cot b4 this.. Tp senang skit dia nk dok situ..xde le asyik nk jaga dia dr jatuh katil jer..


Dlm kol 8mlm kami turun coffee house for dinner. Kami dh wat reservation for steambot & grill. Rm28 per pax. Tp adik kt counter tu inform 1 set cukup utk 2org makan. So kami amik 1 set je. Jimat duit..hahaha..

Tapi baru je letak Qaseh dlm babychair 10min..dia start cranky..maybe sbb dh masuk waktu tidur dia..So terpaksa le bg papa makan lu..mama jaga Qaseh. Bila papa dh kenyang..mama plak makan. So xde le sgt menikmati all the food sbb makan pon cepat2 kan. Even banana split yg kami order pon x sempat nk makan. Mintak dorang antar ke bilik je..huhuhu

Malam tu kami bertiga tidur dengan lena nye..hehehe..best le sbb katil besar kan. Xde sempit cam kt umah tu..katil queen size je pon.

Qaseh yg tak dapat mandi pool just mandi dlm tub je la. Len kali le kita mandi pool yer Qaseh
The next morning masa breakfast pon Qaseh meragam..xnak dok diam. So take turn makan jugak.

Lepas check out kami decided nk singgah Bkt Merah since cuti2 Msia kali nk xde gi tempat2 yg menarik pon. hehehe... We had our lunch there at the food court. X sedap..but expensive. Nk beli food pon kena guna system coupon. Beli coupon lu baru beli food. Terasa cam hari kantin je masa zaman sekolah2 lu..hehehe..
Tiket utk masuk ECOPARK & PULAU ORG UTAN RM12 jer. Sbb ade Qaseh kami x ke pulau org utan sbb kena naik bot sume macam payah skit.

Nasib baik Qaseh nk dok dlm stroller..kami bleh gi ecopark je...Setel je tour ecopark..Qaseh pon dh lena dibuai mimpi dalam stroller dia. Jarang2 sekali Qaseh ni bleh tidur dgn sendiri..hehehe.
.Bukit Merah Laketown Resort ECOPARK


Dlm kol 3pm kami terus gerak balik Bt. Gajah...

Review pasal Hotel Swiss Inn ni..
  1. Pool dia boleh dikatakan best. Sbb siap ade kid's pool dgn water slide lagik.
  2. Makanan overall ok sedap le jugak. Prices wise cheaper compare to other hotels. X tau le bape star hotel ni.
  3. Rate plak inclusive breakfast baru RM145. Padan dengan accomodation dia.
  4. Reservation thru online pon senang je.
  5. Dekat dengan kedai2..restaurants. So senang kalo nk carik makan kt luar pon.
  6. Room plak spacious...Luas..bleh letak king size bed 1 lg pon muat. Room view swimming pool je pon.
Itu je kot. Saya recommend sape2 nk gi SP bleh stay sini.

Nota kaki : Asalnyer nk stay kt Cinta Sayang Resort tapi dh full.

malas lagi..

hari ni agak malas nk wat update baru. Update utk cuti2 m'sia aritu pon x wat lagi..padahal gambar sume dh diedit...free time lebih berminat nk bukak farmville...hehehe..

Nanti le eh..moga2 aura rajin dtg cepat!!...

Wednesday, December 16, 2009

Peminjam PTPTN Blacklist??

Jumpe link ni kat FB UTP Alumni ..http://eform.ptptn.gov.my:8080/blacklist/login.cfm

Click kuar page ni and terus masukkan IC no..


Dgn bismillahirrahmanirrahim..click "Semak"...terus keluar ini


Alhamdulillah...x blacklist..hehehe

Bagi peminjam PTPTN student engineering UTP..almaklum la..hutang nyer 100k++ kan..for me yg bayar pon lobang2..amount bayar pon ikut kalo bulan tu duit lebih..byr le lebih..kalo x..bayar le ckit..takut gak kalo2 blacklisted plak..

Lgpon dah nama pon hutang..kena le bayar kan..Insyaallah akan ku habiskan hutang ku pada ptptn suatu hari nanti..

Disebabkan bebanan hutang ni..saya HARAM kan anak saya amik PTPTN kalo nk masuk U swasta cam UTP ni...x pasal2 dh keje jenuh nk membayar hutang belajar jer..kalo U awam xpe..skit jer hutang nye..belajar rajin2 bleh apply scholar..jgn jadi cam mama tau!!..

Alkisah PTPTN dlm hidup saya time UTP lu..

  • Setahun PTPTN bg RM16k
  • For student engineering dia topup lg RM500.
  • So setahun jadi RM16500.
  • Jadinyer 1 sem dpt RM8250.

UTP Fees

  • 1 credit hr subject was RM240 (kalo x silap)
  • Average 1 sem amik 18 cedit hr. Jadinye RM240 x 18 = RM4320
  • Ade certain sem tu sampai 22 credit hr.. ( RM240 x 22 = RM5280)
  • Hostel fees = RM700
  • Insurance /wang hemat diri ect dlm RM100++ (rasanye le kalo x silap x bape ingat)
  • Jadi total yg kena bayar = RM6080 (22 cdt hr)
  • = RM5120 (18 cdt hr)
  • Balance = RM2170 (22cdt hr)
  • = RM3130 (18 cdt hr)

*Perkiraan di atas dibuat secara estimation bukan fact tau sbb saya dh x bape ingat..so maybe more than that yg we all kena bayar UTP.

So balance tu le guna for the whole semester. Blom masuk duit buku..1 buku pon harga range between RM50 - RM80 sebiji..

For my case bila dh dapat PTPTN..sesen pon saya x kan minta duit dr my parents..and dorang pon x bagi..so pandai2 survived le..

Jadi nye total hutang saya pada PTPTN utk 5years study
RM16500 x 5 = RM82500
itu x termasuk dgn interest..jadi nye lebih RM100K tau..

Tapi masa time practical yg plg heaven..credit hour just 16..x dok hostel plak..so balance PTPTN mmg lebih skit..then masa practical plak dpt elaun Rm500 sebulan..mmg masyuk laa..

Dulu masyuk skang tanggung le hutang sampai ke tua..huhuhuhu


Off to Taiping...

I'm going to Taiping / Kamunting for another site investigation..*sigh*

Tuesday, December 15, 2009

Sneak Preview Cuti2 M'sia Last weekend..

Tajuk cam besh je kan..padahal kami ke Penang and Sg. Petani je pon..hehehe..Tp lama dh x gi SP..skang dh maju gile..sume ada..mmg besh..

Citer penuh nanti le saya update eh..ni pon sbb ade 2-3 pics dlm hp..so bleh le upload dulu..

Petang Ahad tu b4 balik hotel kami tapau food dulu takut tgh mlm kebulur plak xde makanan..kebetulan my fren (MAY) suggest one place ni call HOTMAS..dekat sgt2 ngn hotel kami..sorry no pic was taken..nk tgk bleh refer here

Disebabkan en.hubby hanya bleh mkn seafood..so kami tapau le nasi goreng seafood.masa tunggu order siap..tgk menu..wah..menarik gile western food dia..tgk meja kiri..meja kanan..mmg marvellous...nasib en.hubby x bleh makan je..kalo x sure sy bedal lamb chop..kesian plak mkn sorg2 depan en.hubby kan..isteri mithali

So sementara tunggu order tu..snap le few pics of Qaseh..gambar cam blurr skit..guna hp je pon..


ala..ala..comey nye anak mama ngeee

Back to work..

Hari ni keje lepas 3 ari bercuti..huhuhu..amat malasnyer..Update pasal cuti2 m'sia kami yg x seberapa ni ni akan diupdate nanti2..gambar blom transfer lagik..

Supposedly Saya nk kena pergi T'ganu. B4 bercuti aritu..dh ckp2 nk pergi on Tuesday (arini) tp pickup company ade org nk guna. So I told my subordinates..Hari rabu le kita pergi.

So this morning..dah set kepala..arranged everything kt ofis..so early morning Wednesday terus gerak ke T'ganu. Kire dh set baik punye planning kan..

So td masa nk drive ke ofis baru saya on HP..sbb tgh malam td bateri abih..subuh td baru charged..On je hp dpt sms dr my subordinate "Sok kol 5pg tunggu dekat kilang"..what the heck...Masa tu 15min b4 8am..sah2 le dorang dh pergi kan..

Check sms tu antar kol bape..dlm 11.30pm smlm..masa tu saya dh lena tidur..So I call le my manager suma..then tanya kenapa x call awal2 smlm kata nk pegi this morning..

Then manager tu salahkan saya balik kata saya xde kt ofis smlm..Of course le xde sbb saya on leave..then dia kata plak..salah saya WHY x call office to check back bila pergi..
Tengok!!! last2 salah saya gak..

Masuk ofis..sume tanya.." eh U x pergi T'ganu ke?"...malas nk jawab sebenarnya..saya x kisah pergi ke tak..tp jangan plak nk salah kan saya pasni..then kata x responsible plak..

Tp yg penting ade hikmah di sebalik sume ni..Tuhan permudahkan urusan saya..so xde le pening2 fikir nk pump susu kt mana..jalan Spg Pulai-Gua Musang - K. Berang tu mana ade tempat rehat..nk simpan susu cane..ice pack tahan 12 jam jer..travel pergi balik dekat 24hours..

Dah malas nk fikir lagi..just wait n see kang Manager tu nk marah saya ke tak..

Friday, December 11, 2009

Cek dr Nuffnang

Actually 8 Dec lepas my 1st annivesary ngn blogspot nie..kejap je masa berlalu kan..rupe2 dah setahun active berblogging dgn blogspot. (b4 this guna friendster blog jer)

Sempena dgn anniversary ni..saya akhirnya dpt 1ST PAYMENT dr nuffnang..syukran..syukran..tp bukan banyak pon..aritu bila dh cukup terus cash out duit tu..saje nk tgk process dia camner..pas ni xde le blurr jer kan..even x byak..tp syukur le kan..sape le nk bagi free kan..

Bg blog yg ramai pengunjung..for sure le dorg dpt byk dr nuffnang..cita2 nak cam dorang gak le..sbg passive earning..tp x tau le bila bleh sampai tahap tu kan..



Gambar sekadar motivasi utk menjadi blogger tegar dan mencapai cita2 saya..hehehe

Hubby Tag *updated*

Kali ni saya diTAG by CuppyCakeMommy aka mommy Mia

1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana
First time jumpa dgn en.hubby atas Feri dari Pangkor ke jeti Lumut pd 01/08/04

2. Love at first sight?
Maybe for me tapi en.hubby x pasti. hehehe..(nk kena tanya ni)

3. Who is he when the first time u met him?
A 19yrs old teenagers used to be my junior kat primary school tapi kami x pernah tau kewujudan masing2 time tu.

4. How long it takes for him to ask u out for a date?
waahhh..x bape ingat la..nk kena selak diary lama ni. Tapi lepas jumpe kt atas feri tu kami xde exchanged contact no ape2 pon. Tapi kalo dh jodoh kan..on 22/08/04 we met again at UTP convofair time tu tgh tgk konsert KRU..hehehe..baru le exchanged phone no. so lepas tarikh tu le kot..

5. First place dating di?
hmm..kedai makan around Sri Iskandar kot..area plg dekat ngn UTP..masa tu still kawan2..so bile keluar dia mesti bwk member teman..x pon saya bwk member..hehehe..dating lepas officially couple..mana lagi kalo bukan JUSCO Ipoh..(tgk midnite movie ramai2 most of them were my gf)

6. How he proposed?
Hmm..xde official proposed rasanye. Lepas 2thn kapel..kami tunang..then year after kawin..

7. Special date with your hubby?
1st met : 01/08/04
Couple : 06/04/05
Engagement:04/02/07
Wedding : 14/03/08
Baby Qaseh : 03/04/09

8. Changes that he asked you to do?
nothing in specific..he accept me the way I am..

9. What is about him that you love so much?
Of course his love...

10. What is about him that u wish he would change?
Stop smoking....senang bangun pagi

11. You will lose your mind n crack your head when he?
when he promise me something but tend to forget about it..

12. You will smile tru your eyes for the whole day when he?
he did something that make my heart melts...

13. complete below sentences
"My love towards my hubby is as big as...?
as big as the whole universe...:)

~updated~

lupe plak nk tag orang..hehehe..

1. puanrazma
2. kak liya
3. kak asmaa
4. kak sue
5. cikpid
6. may
7. lieza
8. reen
9. lin
10. DD (mama idris)
11. MeL
12. Yat
13. Jua
14. Huda
15. Mama Qaseh

Uishh..byk dh tu..sape2 nk buat silakan..

Thursday, December 10, 2009

JUA Sila Pilih Kami!!

Jua, sila ah pilih keluarga kami kerana kami satu family were born to be a model tapi dah ketentuan Tuhan bagi kami keje lain. Tak caya tgk gambar ni.


Kan dah btgtau tadi mmg cam model pon..even pakai all black pon still menyerlah lagi cun2 belaka..Point2 len :

  1. Baby Qaseh EXTREMELY cute..(kuar dr mulut mama yg OVER)
  2. Mama Qaseh sah2 mmg 'cute' lagi chubby (Plus size model figure tapi kurang inci)
  3. Papa Qaseh plak mmg ensem (sumpah x tipu tapi kurang inci jugak)

So kalo bukan kami yang patut
Puan Jua pilih..sape lagi kan..hehehe

Pencarian Model Keluarga


Kali ni mencuba nasib plak dalam Contest "Pencarian Model Keluarga".. blog N@m@n yg organize contest nie..

Mmg nk sangat2 menang photshoot kalo bleh..dh try few times dlm contest len2..tapi xde rezeki kan..so yg penting jgn putus asa..Mari kita cuba lagik..

So Gambar yg di pertaruhkan..



REASON kenapa kami bertiga yg paling layak dipilih:

  1. Baby Qaseh (8months) yg comey lagi pandai tgk camera
  2. Mama Qaseh yg agak2 cun lg comey (bluweekkk..nk muntah rasanye..tp nk menang punyer pasal kena le puji diri sendiri)
  3. Papa Qaseh yg Hensem..(mmg ensem pon..x tipu..)

So, berharap sgt2 kami dipilih utk jadi model ni..hehehehe..

p/s: Due date arini..nasib baik sempat antar entry..

Carseat Sweet Cheery for Qaseh

Lepas incident haritu..Mama x nak lengah2 lagi beli carseat utk Qaseh..2ari lepas terus ke JUSCO utk beli carseat sweet cherry utk Qaseh. Dah survey b4 that, itu yg berkenan dihati dan mampu utk dibeli..ade yg len berkenan dihati tp over bajet plak kan..

Balik keje..tunggu papa balik umah then terus try letak Qaseh dlm carseat tu. Mula2 try dlm umah je dulu..cam excited + blurr je muka Qaseh bila dok dlm carseat tu..

Budak musyuk masham..x mandi lagi tp dh gi jalan2..

Setel try dlm umah nad tgk dia ok aje..xde le meronta nk keluar ke..So papa gi pasang dlm keta plak..siap pasang..kami letak Qaseh..kitaorg gi test drive pusing area umah..OK je tgk Qaseh ni..x tau le kan..sbb 5minit je pon round2 tu..mintak2 dia mau le dok lama2 dlm carseat tu pasni..unless time dia nk nenen je la..


Kantoi!!ske sgt geget jari skang ni..nasib baik dh xde tabiat isap2 jari dah..

Wednesday, December 9, 2009

Christmas @ JUSCO Ipoh

Semalam gi JUSCO nk beli carseat utk Qaseh..gi waktu lunch so mmg rushing skit kan..kat centre hall yg selalu ade stage tu ade macam2 le sempena christmas ni..yg jual decoration for christmas..Actually masa ahad lepas kami pergi tgh ade cam contest reka ape2 saje in christmas theme guna belon. Masa tu packed ngn org dan kitaorg bz nk shopping so xde le singgah..

So, masa sy gi smlm..dorang pamerkan hasil2 creativity peserta2 tu..cute gile..cantik pon cantik..tp sbb nk rush sbb snap 2-3 kpg je..itu pon guna hp camera jer..


Christmas tree ni menang grand prize

Santa with Rudolph

Since dr kecik sy ske christmas..bukan maksud saya celebrate macam org kristian plak..ske sbb kt tv sure ade citer2 menarik lg best (bagi saya le)..sume mesti happy ending..hehehe..holiday spirit..dan for sure mesti ade unsur2 kekeluargaan..x kire le cartoon ke..movie ke..sitcom ke..sume saya layan..

Lagipon christmas cuti kan..hehehe..bg x keje ari sabtu best le..straight cuti 3 ari..saya kena keje sabtu..huhuhuhu..

Qaseh 8 months Milestone

Baru dpt berblog arini..sbb dh submit sume report2..so xde le bz sgt..terkejar2 sana ke mari..

So arini le baru dapat update Qaseh nye development
3/12 aritu gi timbang..berat dia naik 300gram je dari last timbang masa 6bulan. Mmg kire skit le utk 2 bulan naik byk tu je kan. Tp biasa le budak2 bila dah lasak buas ni..Lagi Qaseh ni kuat berpeluh..asyik basah je pale nyer..kalo dh sampai ke petang mmg masyam le anak mama ni. Tinggi Qaseh plak 67cm..hehehe "kurang inchi" skit mcm mama eh..

Budak buas..dlm buaian pon x nak dok diam

Actually xde major achivement utk 8 bulan ni. x banyak beza ngn 7 bulan. Cuma dia semakin master all the skills laa..Semakin laju bila dalam walker..Semakin laju merangkak..semakin giat memanjat..semakin laju 'berjalan' sambil pgg sofa...


Yang paling obvious..dia AMAT le kurang tidur siang..kesian OPAH..nk wat keje umah pon susah skit..sbb Qaseh ni jenis yg x bleh tinggal...mula le melalak..bila dh kurang tido siang..dia masuk tidur malam awal le skit..selalu dl kol 10mlm baru tidur..skang kalo tidur pas maghrib tu terus tidur laa.. Tapi bila dh tidur awal..bangun pon awal le kan..Kol 5pg dh bangun..plg lewat kol 6.30am..kalo kol 6.30pg bangun xpe la..mmg dh time kita bangun nk subuh kan..ni kalo 5 pg..mata dok sedap nk tidur lg ni..

Biasa nye dia bangun awal2 pagi tu..sekali ngn poo poo ler..kdg2 belum azan subuh dia dah wat 'project'...hehehe...

Since dia dh bleh duduk ni...dia lagi enjoy her bath time..ske men air ni..tp dah x nak duduk diam..nk memanjat then berdiri..kdg2 bila kita angkat kuar dr bath tub dia..dia bleh bantai nangis..x puas men lagi le tu. Mana bleh mandi lama2..selsema kang..mandi plak ngn air pipe biasa..skang ni musim hujan..air pipe pon sejuk.

Dia skang dh pandai 'cium' pipi kita..bila kita suruh "sayang mama"..dia pon 'cium' le dgn cara dia..mulut nganga..pas cium sure pipi kita basah ngn air liur dia..tp dia ikut mood..kdg2 nk wat..kdg2 x nak..

Gaya "bye bye" pon dah semakin maju..dulu mcm nak x nak angkat tgn jer..skang ni tangan dah angkat..jari dok gerak2..nk ajuk cara kita byebye le tu..


Social skill dia masih kurang baik..dia x nak kt unfamiliar faces..cuma certain2 org je dia nak..bila tgk org ramai skit..mula le ketap bibir..AMBOI..jgn sombong Qaseh..x baik..org len agah2 pon dia usya je..senyum skit pon x..


Gigi...masih blom nampak bayang nk kuar pon..hehehe..tp skang sgt2 notti sbb ske geget nipple mama time bf.. Dia dh paham erti jeles..sbb papa ske usik dia..papa buat gaya cam nk nenen mama..cepat2 Qaseh pon nk nenen at the same side papa usik dia..padahal dia tgh nenen kat sebelah sini..Dia x bagi papa 'nenen' mama (ooppsss JANGAN fikir len plak eh)...sbb maybe bg dia..nenen tu dia yg punyer..hehehe..

Time 'ngempeng'..normally masa nk tidurkan Qaseh..dia ske 'skin contact' ngn mama..dia akan pgg my B yg sebelah lagi..x pon dia usap tangan..perut mama yg buncit ni..sampai le dia lena..


itu je la kot..kalo sape yg rasa cam bosan je baca x abih2 update pasal anak je..toksah le baca...ni kisah utk reference Mama & Qaseh in the future..


sekadar gambar hiasan

Sekian..

Tuesday, December 8, 2009

Cerita Weekend lepas

Ahad tu kami ber3 (papa, mama & Qaseh) kuar shopping. Plan byk mende nk beli ni..lg2 saturday ni nak gi cuti2 m'sia ke utara. Mula2 gi Jusco carik le swim diaper huggies tu..xde le plak..
Mende2 yg dpt beli pon..brg2 papa ngn brg2 mama jer..

Nasib baik Qaseh well behaved je. Dia skang dh nk dok lama dlm stroller tu..alhamdulilah le..x larat kalo nk asyik dukung jer..

Lunch kami kt black canyon..actually mama & papa x pernah mkn sama kt black canyon rasanye..dr zaman kapel2 lu pon..mama mkn ngn family mama ade la..so sbb black canyon ade lunch package...so kami try le..

Ni menu mama..kire ok le..tp nk abih kan..kembang le jugak tekak ni..(x bp kena ngn selera)..Sedap lagi nasik yg lebih kurang cam ni kt Johnny's...


Ni plak menu papa..actually papa skang x makan ayam daging ni..dia mkn seafood jer..So terbaca 1 menu ni fried rice prawn..kire orite le..bila je food sampai..tgk2..fettucini kot..papa yg kelaparan nasik..dh kerut2 kening..check balik..rupe2 salah mama le..baca menu x betul..rupenyer fried rice NOODLE with prawn..


Lepas suap 2-3 kali..keluar dr mulut papa "sumpah x sedap"..dia terus mkn gak..sampai tahap tekak dia x bleh terima..cian papa. Mama yg rasa bersalah ni..ajak dia gi mkn tmpat len pastu dia kata x yah le..

so for sure pas ni papa sure PANGKAH dh black canyon..hehehe..

Qaseh plak sgt2 baik..letak dlm baby chair bg men botol air..mmg dia dok diam je sampai le kitaorg setel makan..GOOD GURl..


Actually masa on d way tu..ade satu keta men keluar simpang je..papa terus break emergency..Masa tu mama & Qaseh dok seat belakang..Qaseh tu tgh sibuk nk berdiri pgg seat (facing ke belakang kereta)..mama plak just pgg dia with ONE HAND only..bila dh break..tercampak Qaseh ke bawah tempat letak kaki tu..Papa plak dh naik hangin kt driver tu terus nk kejar..Mama cakap udah2 le..

Actually salah mama gak kan..x pgg Qaseh betul2..sbb baru je 500m dr umah..x sangka plak kan..Kesian Qaseh mesti sakit sgt..Lepas jatuh tu mama pujuk2 dia bagi BF..alhamdulillah sampai harini dia ok jer..benjol pon kejap je..skang dh ilang..Masa pujuk2 Qaseh..mama yg bergenang air mata..riso ya amat..rasa bersalah sgt2..

Muka budak baru lepas nangis sedu sedan

So, by hook or by crook..kena beli carseat gak..asyik tertangguh je nk beli..Beli je yg biasa2..sbb nk mahal x mampu plak kan..So utk cuti2 M'sia weekend ni..Qaseh kena gak dok dlm carseat.. Mama berdoa sgt2 Qaseh nk duduk n tido dlm carseat tu. Sbb ikutkan mcm dh lambat baru nk train dia dok dalam carseat kan. Tapi x salah utk mencuba demi keselamatan dia gak..

Sorry ye sayang..mama x pegang sayang kuat2..xpe2 mama dh beli carseat nanti sayang dok dlm carseat tau...

All the way ke JUSCO Qaseh just sat on my lap..diam je dia..x nak senyum2 pon..maybe sbb masih dalam keadaan terkejut kot..tp sampai je JUSCO dia dh nk gelak2..alhamdulillah..

Monday, December 7, 2009

Penat wehh


Client and consultant baru balik....Lega dh setel..tp penat wehh...Dapat tido sedap nie...

Friday, December 4, 2009

Sotong Goreng Tepung

Semalam saje2 blog walking..seperti biasa mesti singgah blog cikpid. Cikpid & rakan2 ada wat 1 blog tentang resepi2. So smlm gatal tangan click blog tu..

Latest recipe dia sampai semalam adalah Sotong Goreng Tepung. Lepas went thru bahan2 dan cara buat..Waahhh senang je buatnye..then bahan2 plak biasa je..senang dpt. Terus decide balik koje kang nk masak le...

Then teringat plak..yg en.hubby pon mmg ske sotong grg tepung ni. Last month kan saya ade ke T'ganu..sempat gak b4 balik ptg tu mkn sotong goreng tepung tepi Pantai Kemasik. Mmg masyuk..en.hubby plak kan x ikut. Bila balik citer kt dia..siap muncung lg. Ala2 merajuk sbb bini dia x tapau utk dia. (Teruk kan aaiii)..bukan ape...masa kami mkn kol 6ptg..sampai Batu Gajah kol 2.30pg..agak2 cane keadaan sotong grg tepung tu bila dh sampai Bt Gajah.

So untuk tebus rasa bersalah si bini ni..terus le menuju ke kedai lepas ofis hour smlm..Dah petang2..sotong pon abih kt kedai biasa tu. Pegi kedai 1 lg..cam x bape fresh sotong nye. Kecik skit saiz nye. Tapi dh gatai sgt nk masak gak smlm..beli le skit..

Sampai umah...cium2 Qaseh then terus dgn agenda memasak..Siap je masak..en.hubby pon sampai. Ngam2..bleh mkn panas2..Komen en.hubby..sedap!!..Bleh buat lagik..hehehe



Untuk resepi bleh rujuk SINI

p/s: Azam tahun 2010..nak kerap memasak..bleh?? Next recipe nk try Oreo CheeseCake..resepi dr MamaTisya..tp x tau bila nk try..


Thursday, December 3, 2009

1 jam b4 tgh malam

Tajuk x bleh blah..hahaha..mcm tajuk citer seram pon ade..huhuhu..

Bukan nye ape..1 jam b4 tgh malam kan maknanye kol 11pm..hehehe..saya dah ngantuk ni..isyak pon blom....so baik sign off lu..besok2 plak blog walking..

Gud nite everybody
pd yg blog walking gak then terbaca blog saya bwk2 le tido

8 months

Credit to google


Today Qaseh turned 8 months..
Happy 8 months birthday dear..
Mama loves you sooo much..
May Allah protects you always..


p/s: Going to the clinic for 8 months checkup today

Kuat nye gelak..

Ade 1 aritu mama nk mandi then minta papa tolong jaga Qaseh. Tgh2 mandi tu terdengar bunyi Qaseh gelak mengekek..kuat plak tu. Cam seronok benor. So cepat2 mandi nk tgk ape yg papa buat kt Qaseh sampai bleh gelak kuat gile..


video

Laa padahal papa main2 jatuh2kan teether tu..itupon lawak ke Qaseh?? hehehehe.. ni kalo bagi mommies yg sgt2 menitikberatkan hal2 kebersihan anak2 dorg sure x setuju. Mende dh jatuh bwh then masuk mulut balik

Actually Qaseh ni amat le susah nk gelak..Kalo kita acah2 dia..or agah2 dia..or geletek2 dia..plg byk pon dia tersengih je..bunyi gelak xde. Yang plg terer wat Qaseh gelak adalah Papa ngn Pak Long..Mama ade le 2-3 kali je kot berjaya..hahaha..Mama ni x lawak ye Qaseh..hehehe..

Tapi bila dh repeat byk kali tone gelak dia dh lain..macam gelak yg dibuat2 kan..Tapi MIL x bagi Qaseh gelak byk2 sbb nanti takut dia mengigau tgh malam..

Wednesday, December 2, 2009

Swiss Inn Sungai Petani

Tgh bz browsing the net carik hotel2..tiba2 May sms inform yg dia probably x jadi gi holiday on the 13th sbb her hubby busy as usual (that's what she texted)..so terus calling2 hubby tukar plan plak. Lgpon tanya May whether Swiss Inn Sg. Petani ok ke tak..dia kata not bad la..Dan2 tu gak saya terus wat reservation for Swiss Inn. Very reasonable price..I loike..dlm range budget kami.


Pic credit to google

Rupe2 nye ada hikmah nape le try wat online reservation kt hotel (area batu feringghi tu) x boleh2..even dh try 2-3 kali. Moga2 ade rezeki jumpe May n baby Hana. Then plan nk gi usya The Carnivall Sg. Petani..Kalo mcm best and ade masa..bleh le gi.

Satu lagi blk dr lunch tgk atas meja dh ade copy borang cuti..DAH APPROVED by my boss. Xde plak byk2 tanya cam selalu. Hahahaha..syukran..

Tgh carik swim diaper utk Qaseh. Nak try bwk Qaseh men2 air kt pool since dia ske sgt mandi..So nk beli yg reusable swim diaper ke atau disposable swim diaper (Huggies)..sbb x selalu pakai rasa cam rugi plak beli yg reusable tu. So ape pandangan mommies sekalian??



Pic credit to google

Holiday Checklist

  1. Hotel ~confirm
  2. Qaseh's swim diaper
  3. Qaseh's Swim floats
  4. Mama's new tops
  5. Mama's new tudung
  6. Papa's new outfit
  7. Present for baby Hana
  8. Servis Kereta

Ape lagik eh??

p/s: Papa this weekend kena gi shopping tau..



Last minit holiday plan

12 Dec ni, Angah saya nak buat kenduri lepas pantang dan akikah anaknya di rumah PIL dia kt Seberang Jaya, Penang. Alang2 dh menuju ke Penang weolls plan nk ziarah May ngn baby Hana kt Sg Petani sekali. Sayang sekali May & family nk gi holiday kt KL..so melepas le jumpe dorang.

Bila fikir2 dh spend on petrols & tol..baik kami holiday sekali je kan. Save skit duit. Mula2 cadang nk gi Cinta Sayang Resort Sg. Petani tu..tapi dh fully booked plak. So carik plak hotels around Penang beaches..Mak oiii mahal nye (bg kami le)..jumpe yg affordable pon try wat online reservation..asyik sangkut je..dh naik muak..

Itu le last minit lagik. Kan skang ni cuti sekolah..sure le surcharge tinggi..then yg affordable rate byk yg dh penuh. Ni kes x bagi kami gi holiday ke? Cuti dh apply sume..ish..ish..

Tgh2 google hotel2 kt Penang ni..terjumpe 1 hotel ni.. G Hotel..tangkap cintan le ngn interior dia..very modern. (from the pictures le kan)..mmg suke gile la..Tapi room yg paling murah pon RM345++ for 1 night.

Layan skit photo2 hotel ni..





All photos credit to google

Til now x dpt gak booking any hotel..x tau le jadi ke tak. Rugi cuti dh apply..Korang bleh suggest x hotel mana around Bau feringghi ke tanjung bungah ke..Jgn le suggest Hard Rock Hotel ke Shangri-La ke..Luar kemampuan kami..hehehe..