Monday, November 30, 2009

Irresponsible Act

Pagi ni masuk je ofis..my sub-ordinates informed that bilik QC banjir..mula2 terkejut gak..xde plak ujan lebat sgt2 sampai air bleh melimpah masuk bilik.

Rupe2nye..





Dorang letak pipe air ikut lubang tingkap tu then let the water flooded that room. Abih documentation yg temporary letak kt floor..

Sape le yg hati busuk ya amat tu sampai sanggup wat mende camtu. I'm sick of people who's working here. Macam xde otak..dh le mmg tak berpelajaran..tapi adab sopan tu x reti gak ke.. Adap sopan x perlu belajar sampai University baru nk pandai..Bengong..

Actually mende ni jadi on last saturday..All of my mens..were on holiday for raya haji..Saya lak bz dlm ofis..xde pon gi jenguk bilik QC tu..So dorg amik kesempatan masa tu le. Ni kes x puas hati le tu..Mmg x aman le hidup sape yg buat nie..Kepala aku dh cukup sesak..korg menambahkan lagi sesak pale aku..Moga Allah bagi balasan pada hamba2 yg buruk laku ni..

Dissapointment..

Last Raya Aidilfitri..weolls x dpt bergambar sedondon sbb baju raya mama nye x siap..so sempena baju raya dh siap..weolls decided gi amik photo kt studio..so jadi photo of Aidiladha le kan..

Lepas solat jumaat kami singgah ke kedai gambar b4 gi umah my mum..Mmg dh plan nk amik gambar our small family ( Papa, Mama & Qaseh)..and gambar Qaseh meniarap yg dh tertangguh agak lama..minah tecik tu dh bleh memanjat2 baru nk gi tgkp gambar menerap..hahaha..

Tetapi..all the pics were dissapointment...I have to pay for RM40..for 3 printed 4R photo with CD..The photos cam hampeh..Sakit jiwa den..

Kalo tmbh RM30 lagi dapat gi buat mini potraiture ngn Munirah kan..lagi berbaloi2..
Tapi nasib kami di Ipoh ni...nk ke KL semata2 utk itu..dh membazir few hundreds only for the travelling..unless weolls mmg ade hal di sana..ok le gak kan..2in1..

Aritu plan nk wat shooting ngn Jua pon x jadi..masa x mengizinkan.....Jua bile lagi ko nk blik perak ni???

Sure korg dok wondering cane le rupe photo2 tu kan..(yeke?? ade ke??.). Me yg zero ttg photography pon bleh bagi komen teruk ttg gambo tu..lagi2 korg yg tuan punyer SLR yg canggih manggih tu kan..

Udah2 le membebel Madam ApasH oii...tunjuk gambar skit..



Gambar family tu actually dia snap 3x...tapi satu tu je yg plg ok..another 2..saya pejam mata le..Qaseh tgk tempat len la...Org yg tgkp ni pro ke idak...kalo ye pon..x yah le nampak Carpet biru yg huduh tu..sofa tu dh ok dah..ish..ish...



Gambar Qaseh meniarap ni plak..yg plg x puas hati..ngn lapik kain tu..x glamer langsung..then they left us with no choice to use that blue & berbulu cloth wat lapik..x masuk btul ngn baju Qaseh..then terselit gak gambar pe ntah blh kanan tu..buruk benor..Dah le Qaseh ni punye le susah nk senyum sbb dia tgk ramai stangers..dia plak mcm geli2 ngn kain biru tu..Snap byk kali..tp bi je yg plg ok..Standard le kan nk tgkp gambar baby..mmg susah skit..

Mak long snap gambar lagi cun.. x caya?? tgk ni..nasib guna Lumix je..kalo SLR..eceh..Mak long x nak beli SLR ke?? huhuhu



Kesimpulannye...ade sesape around Ipoh yg bleh bg service outdoor photography yg x mahal sgt around Ipoh x???? Desperately want it!!!!

p/s: My mum cakap.."Yang korg gi amik gambo kt Batu Gajah tu nape..then expect nk standard..gi le kedai gambar popular kt Pekan Ipoh nun"..Ye jugak..padan muka kami..hahaha

Saturday, November 28, 2009

Review Ending Nur Kasih

Wah..ApasH nk wat review plak..I'm not an expert..So I just give a review from my perspective side..

  1. Pengakhiran yg amat baik utk Sarah..Insaf jugak akhirnya..
  2. X ske bila Adam patah balik dr umah bila terdengar yg Nur nk dikahwinkan dg Aidil..Dh le minah tu dok bersedih je selama tu..menunggu dia balik..x tau hidup @ mati...dia bleh plak patah2 balik..geram2..
  3. X ske nk suruh2 Nur kawin ngn Aidil padahal si Adam tu baru "mati" setahun dua. Kalo nk kawinkan gak..rilek2 le lu..
  4. Baik sungguh si Liya tu..kalo saya..x sanggup kongsi suami..nk dpt payung emas tu..Maybe dr luaran nampk ok..tapi hati yg menanggung..Aduhh!!!..
  5. Ske Aidil!!..Cinta sejati hanya utk si isteri..I loike...
  6. Kesimpulannya sebuah pengakhiran yg baik utk semua. Happy ending..I like happy ending..

Itu je ko review dr sorg yg x professional..hahaha..Citer ni 'hot' sgt..sampai ada jual DVD lg beb!!..Nway mlm ni ada cerekarama "nur" berlakon..title "Korban Kasih Marlisa/Marrisa (nth yg mana betul)"

p/s: time tgk nur kasih smlm tgk ngn hubby je. sbb MIL still di kg masa tu. Time Aidil ckp ky Liya pasal kenapa dia x nak kawin ngn Nur...hubby mencelah " Yang jangan suruh2 Bie kawin lain. Bie x ske. Cinta bie utk yang je"...Ceh ade ke org suruh..hahaha...tp sweet le jgak kan..

Thursday, November 26, 2009

21 years ago...

21 years ago I was in the kindergarden...cute tak aiii???



Came across this pic masa tgh kemas2 barang..Pic pon dh digunting2..abih muka cikgu2 kena potong..Gambar ni masa Hari Penyampaian Hadiah Akhir tahun..

Dulu Tadika Perpaduan kt Ipoh jer..Tahun 1988..Tadika dulu2 xde le mcm skang..byk main ngn activiti jer..x byk pon buku cam budak tadika skang..Erti kata len..kacang je time tu.. Tu yg berjaya dpt piala paling tinggi sekali tu...and of course I was the favorite student..(Al-Fatihah utk Arwah Cikgu Rosila)

Sume activiti Arwah Cikgu Rosila akan suruh saya masuk..Pertunjukkan Pakaian Beragam..2x plak tu..yg 1st jadi Puteri Perak..baju color merah lagi youu..then Baju Gadis desa berbaju kedah..Ni sume idea n effort my mum. Rugi x dapat share gambar..hehehe..Selain tu selagi ada pertunjukan tarian je..sure saya masuk la..Nak kata berbakat..idak jugak. Ntah ngape kecik2 lu giat sungguh dlm bab2 gitu..

Rupe aii ada cam Qaseh x??? hhmm..rata2 kata rupe papa nye aje..

Wednesday, November 25, 2009

Pengerusi??

Pagi ni masuk ofis tgk kt atas meja Admin SV tu ada kertas penamaan calon utk Ahli Jawatankuasa Kelab Sukan kilang saya. So..nak gak tau perkembangan kilang kan. Alih2 bila tgk je kertas tu..Bahagian jawatan Pengerusi..tertera nama "LYIANA"..uish..nama saya tu. Dari 9org bagi cadangan..7 org cadangkan saya utk pengerusi...

Padahal smlm Ketua Union (workers kilang) dtg jumpe saya utk mendapatkan kebenaran utk mencalonkan saya utk jwtn pengerusi. Saya cakap..itu hak masing2 sape2 nk calonkan. Tapi x sangka le plak sampai 7 org calon saya...

Tapi nama pon baru calon kan. Lepas ni sessi pengundian akan dijalankan..then approved by the Manager..baru confirm. Tapi kan ape motif dorg nk kasik saya jadi Pengerusi..Tau le kan utk jawatan Pengerusi konpem2 le Exec ke atas je bleh pgg..

Setelah di soal selidik skit..Bila saya tanya nape nk bubar AJK lama..dorg kata AJK lama makan duit..Ooppss..itu hal saya x nak masuk campur..sbb b4 this saya hanya jadi pemerhati je..sbb saya kire org baru gak kan. Masuk2 mmg dh ade AJK..

Tapi bile difikir2kan..motif dorg nk bg saya jadi Pengerusi tu kan..
  1. Dorang rasa saya ni bleh dipercayai utk memegang amanah duit kelab sukan...(sbb bila saya kata itu keje bendahari dorg kata..bendahari wat kira2 je..pengerusi yg pgg duit and check keje bendahari..pulak dh..)
  2. Dorg rasa saya ni bleh wat keje..(padahal dorg x tau yg saya amat le malas..cukup2 ngn keje yg dh sedia ada ni)
  3. Atau pon (-ve thinking)..dorg rasa saya ni mudah diperalatkan kot..some says that saya ni lurus skit..hahaha..tapi jgn le sampai pijak kepala.. saya xde le tengin/bangang sangat..

So..wajar ke tak saya jadi Pengerusi ni..Macam malas pon ada nk involved..tapi kalo dh org ramai bg penghormatan..saya tolak..x elok le plak kan..hhmmmm..

Blom menang undi lagi dh kecoh ApasH ni..hahaha..saje tanya awal2..senang nk tolak kalo x wajar saya jadi pengerusi..bleh dorg lantik org len je..


Nasi Durian

Ni sambungan dr kisah durian haritu..

Angan2 nk masak kuah durian x kesampaian..sbb hari sabtu lepas..saya koje..balik koje tgk dah siap masak..huhuhuhu..

kali ni nk citer kisah nasi durian. tu all time feveret saya..Nak tanya ni..ada di antara korg2 yg pernah makan nasi durian???

Nasi durian adalah makanan turun menurun (cewahhh) keluarga mak saya..hahaha..selalu org makan durian ngn pulut kan..Masa saya mula2 makan nasi durian di umah MIL..dorg 1 family cam pelik jer..Saya mkn ngn pulut x gemor..even kuah durian pon just mkn ngn roti. kalo ngn pulut..rela x makan..hahaha..


Buat yg x tau cane makan nasi durian..ni guide yg saya bleh bagi..

  1. Nasi - byk mana terpulang pd si pemakan
  2. Santan - dulu2 parut kelapa then perah utk dpt santan kan. Skang senang dh siap jual santan..tp jgn lupa tambah garam secukup rasa.
  3. Gula - ikut banya mana si pemakan ske
  4. Durian - lagi byk lagi sodap..huhuhu..dpt lak isi kuning yg tebal lagi2 kucing tidur..huhuhu

Cara makan:

  1. Nasi + Santan + Gula dan gaul rata
  2. Durian tu ibarat kan lauk. Tapi ada gak yg jenis makan gaul nasi sekali ngn durian then baru makan..tapi saya geli skit nk mkn camtu..huhuhu
Uish..terliur nk makan lagi ni..cane eh??

Tuesday, November 24, 2009

New Bundle of Joy!! (edisi basi)

Entry kali ni mmg sah2 dh basi kan..tapi aritu laptop saya ade prob..pinjam laptop SIL je. So bila nk transfer pic dr N70 aii yg cabuk ni susah skit. Sbb laptop SIL xde Nokia PC suite. So tergendala la nk wat entry bergambar.

So, laptop dh ok (alhamdulillah)..so tiba masanye nk memperkenalkan pd blog world..my darling nephew...

Muhammad Khalif Firhan b, Mohd Najib
D.O.B : 06 November 2009 (Friday)
P.O.B : Hospital Besar Ipoh

@3days of his age..firhan kena jaundice..tapi x teruk sgt so xde admitted..cuma kena ulang alik klinik je utk check. Alhamdulillah less than a week..dh hilang jaundice dia.

Currently my Angah (firhan's mama) tgh berpantang di Ipoh. Dijaga oleh our mak tercayang..even x larat2 dia..even sakit sendi..tapi tetap determined jaga cucu n anak tgh berpantang. My mum is a happy 'Opah' wif a pair of cucu..Qaseh (gegurl) & Firhan (boy)..

Now Qaseh dh ade geng..raya tahun depan Qaseh ada geng kutip duit raya..huhuhu....

::ApasH::

After did a lot of thinking..I decided to change my nick in blog world from MamaQaseh to ApasH..So saya harap blogger2 len jgn le wat2 x kenal plak bila dh tukar nama ni..hehehe..

Untuk kebaikan semua di masa depan (cewahhh)..harap2 korg sume panggey ApasH eh..
Thank you in advance...

Pada yg x tau nape saya nak tukar nick..refer here.

Quickie~

Kembali bekerja hari ni..selepas MC semalam..

Sunday, November 22, 2009

MY BIRTHDAY GIVEAWAY!!! (M-B-G)

:Sticky Mode until 22 November 2009:
-For new update please scrol down-



Pemenangnya akan dapat hadiah CD le kan..
1st prize - Babyland printed CD
2nd prize - Babyland bright color CD

For those yg mmg dh guna CD bleh share their stories..but for me yg belum pernah cuba ni..x dpt le nk citer. The best stories pon ada hadiah nye.. So ape lagi..jom kita join ramai2..

For more info u can click the banner in this entry or at the side bar!!

Friday, November 20, 2009

Lunch tadi...

Macam biasa, lunch hour sure sy balik umah tgk Qaseh. Hari ni saya balik dia x tidur..sempat main2 ngn dia lu..

Masa makan kt dapur pon dia follow mama dia ke dapur. Since ade walker dia bebas skit nk gerak kan. She just sat still dlm walker tu sampai saya abih mkn. (dia senyap sbb bg main botol air)..

Pas makan saya bergegas nk balik ofis. Pas kiss busyuk masyam mama tu..terus le menuju ke pintu. by the time saya tutup grill..Qaseh pon sampai ngn walker..She wanted to follow me tapi kena block ngn grill kan. Cian plak nk pergi terus..patah balik..tgk muka dia dok tersengih2..tu yg sempat snap pic ni..




Sungguh ceria muka nye..cute i loike..saya pon babai2 dia..(dia x pandai lagi nk babai)..then off to work..nasib baik dia x menangis..(mama dia plak yg mcm nk nangis) biasa kena tinggal kan..hehehe..

Teething??

video

p/s: Entry yg dibuat oleh sorg blogger yg agak malas tapi nk gak wat entry baru..

Thursday, November 19, 2009

Tiba2 terfikir..


Tgh2 wat keje..bleh lak terfikir...

"Kalo ada rezeki anak no.2 nanti baby boy..sure le bukan bleh kasik nama QASEH..so x adil le kt blog guna nama MAMAQASEH.." Rata2 ramai gak moms blogger yg guna nick "Mama ****"..example mcm M.A.M.A.D.A.N.I.S.H.

So terfikir gak le nk tukar nick kt alam blog ni..So persoalan skang wajar ke tukar?? Atau it's not a big deal...hmmm..ape pandangan korang??


Normally (in real world) I am known as "APASH"...Alam kerja known as "LYIANA"...so kalo nk tukar..guna nama ape eh???

hmmmm

Wednesday, November 18, 2009

Durian and Me...

Akhir nya dpt gak idea nk merapu kt blog ni hari ni..huhuhu..Baca tajuk pon dh tau pasal ape kan..
Bagi ibu2 yg menyusu badan..durian agak tidak sesuai untuk dimakan byk2..sbb takut panas kan..kang effect anak plak..api bagi ibu yg menyusu badan dan tidak menggemari durian..mmg le xde masalah.

Tapi saya yg bf Qaseh dan juga digelar "Hantu durian" ni..adalah masalah besar!!!...Azab nye menahan nafsu utk melantak durian byk2 seperti zaman2 masih bujang dulu..Aarrghhh..dugaan tol la..Tapi bukan bermaksud x bleh mkn langsung..Saya makan jugak..tapi bukan sampai tahap melantak..hahahaha.

Pic credit to google

Setiap kali lepas mkn..MIL x lupa ingatkan saya minum air ikut pangsa durian tu. Kan petua orang2 tua kalo minum mcm tu bleh kurangkan panas...

Smlm SIL blk umah dgn bwk durian yg ditunggu2..sbb b4 this kwn hubby SIL sedekah 3 biji..Ya Allah..sodapnyer!!!...Durian yg plg sedap teman rasa utk musim durian kali ni..Isi kuning..isi tebal..tapi nasib sikit je..so kongsi2 5 org..dpt le merasa..

Bila dh tau sedap..ape lagi kitaorg pon nk beli la..so smlm sampai durian tu..Malam tadi sampai..byk jugak..tapi plan nk buat kuah durian...Kuah durian pon feveret ai tau..tapi syarat mkn ngn roti..ngn pulut x kena selera tekak ai!!..hehehe..

Even feveret saya..saya tak pernah masak sekali pon kuah durian ni..hehehe..selalu mkn my mum yg masak..Ingat nk try masak..Call Mak tadi tanya..Senang gile je masak nye..hehehe..nape le saya x try masak dari dulu..

Jadi ke tak saya masak..kita tunggu...

p/s: takut last MIL je yg masakkan..hahaha

Dh 2 hari...

Dah 2 ari otak blank..keje xde le banyak sgt..so ade le masa nk update blog sepatutnya..tapi ntah ngape..bila ngadap je new post window terus blank..Jadi nye terus blog walking..

Just a quick update:

Qaseh jatuh katil lagi..kali ni jatuh dlm keadaan terduduk..nasib baik ada pampers..sbg absorbent..hahaha..Alhamdulillah she's ok..cuma terkejut je. Agak2 dia nk turun katil kaki lu kot tu pasal bleh jatuh terduduk tu..kalo x sure pale lu kena lantai..

Nak kena train dia turun katil ni..x bleh jadi asyik jatuh jer..Semalam lepas dia ok dr nangis pas jatuh tu..train kat sofa lu (rendah skit dr katil)..bila kaki dh terjuntai ke bwh..dia nangis le plak..gayat gamaknye..

Cane mommies sume train anak turun katil / e sofa / etc...share skit..

Monday, November 16, 2009

Mimpi...

Lately saya selalu mimpi..mimpi ada makna le..mimpi mengarut la..Seperti yg diberitahu oleh en.hubby..Mimpi itu adalah suatu 'alamat'...bukan address tau. X paham gak..ok..ini hasil carian dengan kamus dewan online...

alamat:
  1. sesuatu yg dianggap (ditafsirkan dsb) sbg menandakan bahawa sesuatu kejadian dll yg baik atau buruk akan berlaku, tanda , pertanda: dia merasakan bahawa mimpinya itu memberinya sesuatu alamat.
  2. bermakna bahawa, menandakan, menunjukkan : burung berkicau alamat hari nak siang.

" Apabila diantara kamu ada yang mimpi menyenangkan ( memberi khabar gembira ), maka ia bermakna dari Allah. maka bacalah hamdalah dan ceritakan ( mimpi yang baik tersebut kepada orang lain), tetapi sekiranya mimpi yang tidak menyenangkan , maka ia bermakna daripada syaitan.Oleh itu mohonlah perlindungan Allah dari kejahatan ( mimpi dari syaitan ), dan janganlah kamu ceritakan mimpi tersebut kepada orang lain, maka mimpi tersebut tidak akan membawa mudarat."

( Hadis Riwayat Bukhari )

Contoh pada malam (dh pagi actually)..my Angah nk bersalin..Saya bermimpi melihat sekeping kertas tertera nama bayi lelaki "Muhammad Khalif F*****" dan berat 3.**kg...tp gambaran itu ada sedikit kabur..Lepas tu saya terjaga..Lalu terdengar HP en.hubby ringing..Saya pon keluar dr bilik & lihat en.hubby tgh talk to the phone dgn my BIL..and mentinoning my Angah dh selamat deliver baby boy. After jumpe Angah kt spital..baru tau anak dia 3.0kg..sama ngn mimpi saya..

Actually b4 this mmg my Angah pernah mentioned bakal nama anak dia. Tapi mlm sebelum tidur tu mmg saya langsung x terfikir tentang nama tu. Yg dok terfikir..cane le Angah waktu tu..dh bersalin ke blom. Dh dr pagi dlm labor room sampai le saya masuk tido mlm tu x bersalin2 lg..

Samada ia sekadar mainan tidur..ataupon saya mendapat "berita baik" dr Allah...Wallahualam...

Tapi malam tadi mmg mimpi mengarut ya amat..bgn tidur tersengih pon ada. Kan Saya ada dok mentioned nk gi holiday break..Dlm mimpi tu en.hubby nak bawak kami ke satu resort ni utk bercuti..dalam mimpi tu kami mmg pernah ke sana sebelum itu kerana kami sgt mengecam jalan ke sana..bila tiba di sana..kami x jumpe resort tu. Yg ada cuma pekan kecil..bila ditanya pd penduduk di situ..mereka terus menjawab "NI KAMPUNG GAJAH LA BUKAN KUALA KANGSAR"

CET!!..Review ttg mimpi tu:

  • Boleh plak salah tempat padahal kg gajah ngn kuala kangsar tu jauh..satu ke arah utara satu ke barat..(yeke...x pon selatan..hahaha)..
  • Holiday kt Kuala Kangsar??? weh..tempat len xde ke?? aiyoo...nak tgk pe situ..sg perak?? ish..ish..kalo ye pon..jalan atas skit ke utara sampai Bukit Merah ke..Ok le gakkan..paling2 tidak gi Taiping ke..bleh naik Bkt larut..Zoo pon ada..dating kt Taman Tasik taiping ke.."From Taiping with love"

Sambungan mimpi:
Kami pon patah balik ke K.kangsar dan sampai le ke resort tersebut..tapi dlm mimpi tu bleh focus yg saya ni berkaki ayam..x pulak pakai sandal, kasut mahupun selipar jamban tat seng..ish..ish..Di dalam resort..saya bleh plak terjumpe ERRA FAZIRA..hahahaha..ni sume gara2 sebelum tidur tertgk gazet citer "Kasih Tercipta" kt ASTRO PRIMA..hahahaha..Jgn plak wat statement saya ni peminat Erra Fazira..Adik laki saya je yg minat Erra ni..sanggup beratur panjang sorang2 kt pawagam Cathay kt ipoh lu..(waktu ni TGV ngn GSC blm ada kt Ipoh lg) sume sbb nk tgk Erra dlm citer PASRAH. Itupon setelah dia gagal pujuk 3org kakak dia utk teman dia tgk PASRAH..hahahaha..(Hilang Macho Acap oii)

Ok2..berbalik pada mimpi tu..Kalo mimpi mcm tu nmpk sgt le cam mimpi mengarut kan..

Masa saya form 2 lu pernah mimpi 3mlm berturut2 tentang kejadian ni..bagaikan drama 3 episodes..kerana mimpi malam ke-2 adalah sambungan mimpi malam 1st..then mimpi mlm ke-3 adalah finale..hahaha..Mimpi tu starring 1 guy..the same guy every night..and masa tu berjaya buat saya terdetik di dlm hati..adakah itu soulmate saya..dan persoalan skang..adakah en.hubby yg saya mimpikan masa tu..HAHAHAHA...MamaQaseh dh melalut ni..

Biar apepon..en.hubby lah my soulmate..Yang cayang Bie sgt2 tau..mmuuaahhh..(opss..sorry last2 jadi entry jiwang MamaQaseh plak)

The end.


Qaseh 7 Months Milestones

Agak lewat jugak le nk update pasal Qaseh's 7months achievements..Nak wat cane kan..keje mama dia yg berlambak ni..sampai xde masa nk focus lama2 utk type citer Qaseh. Alhamdulillah..skang ada masa..

Untuk 7 months xde check up..so x tau le berat Qaseh bape..Next month baru timbang..Tapi rasa maybe naik skit kot..semakin semangat Qaseh ni.

03/11/09 - cukup2 7 bulan Qaseh amik Rotavirus and Pneumococcal Vaccination. It cost RM380..It's consider cheap compare to others. Sbb amik kt Panel Clinic..According to the doctor, kalo di Pantai Puteri (Ipoh)..it will cost about RM400++...Alhamdulillah bleh claim ngn company..huhuhu..Then Lina ade bgtau maybe bleh demam lepas jap..tapi alhamdulillah Qaseh x demam. Tempat cucuk pon xde bengkak mcm setiap kali cucuk kt Klinik Desa tu. Itu le..kalo kita bayar sure dorg bg servis baik punya kan..Next apooinment for 2nd dose will be in December..(4 to 6 weeks gap)

@ 6month++ Qaseh dh berjaya crawling..refer here. Tapi xde gaya cam nk belajar duduk..sbb setiap kali letak dia kt bwh..dia akan merangkak ke satu tempat..then memanjat (eg: sofa)..terus berdiri..x dpt sofa..dinding pon jadi..pintu bilik..raga letak baju2 dia..badan kita pon dia panjat gak..ish..ish. Tapi bila kita duduk kan dia..bleh le tahan few second..then mula le menyenget 1 side..

video

Kalo dia berdiri kt sofa panjang..dia akan 'berjalan' ala2 ketam..sbb hanya ke kiri ke kanan je kan..Video tu amik masa dia 6 bulan..latest punyer xde..huhuhu..skang dh semakin laju le..

Since Qaseh dh ade walker ni..dia bebas skit nk bergerak..dr ruang tamu ke dapur..men langgar je kaki kita..hehehe..it took couple of days for her to discover the function of walker. Sbb awal2 bila letak dlm walker dia static je..x reti guna kaki lagi..hehehe..

She now capable to do variety of face expressions..kdg2 lawak tgk muka nye..tak sempat nk capture lg pic dia. sbb bila pgg je camera terus x nak wat. she also can imitate other people..especially Pak long nye..Bila Pak long sentil lidah ke tepi..dia pon buat..bila pak long lompat dia pon nk lompat..hehehe..plg ske dia ajuk org batuk..cheeky gurl!!

Kat umah MIL..TV, Hi-fi (dan sewaktunye)..MIL letak alas cover yg kait tu..(paham ke)..hahaha..si Qaseh ni mmg pantang le tgk mende tu..mesti dia cepat2 tarik..bila kita letak balik..dia pergi balik..then tarik balik..ish..ish..nk menyepahkan umah Opah le tu..

Dari segi permakanan..Qaseh x byk songeh la..makan tetap maintain..2x sehari..menu kegemaran skang..Bubur nasi + kentang + ikan bilis..Mama dia xde le strict sgt..bagi Qaseh rasa macam2..hahaha..as long as xde effect pada Qaseh dh le..Sbb Qaseh ni pantang tgk org makan..mula le buat mulut cam tgh mkn..kalo x bagi kang mula le melalak..so bg syarat je la kan. Kalo kita tgh mkn buah..penyet2 skit bagi dia rasa..so dia diam le..kalo nampak kita minum pon dia nak. So kitaorg selalu acah2 letak gelas kt mulut dia..pas bagi mcm tu dia ok la...ish..ish..

Setakat hari ni..belum nmpk bayang gigi nk tumbuh lg..huhuhu..cepat tang lain..lambat tang lain Qaseh ni..hehehe..tapi dia suke sgt chew jari2 dia..then skang dh start gigit nipp** mama. Tau plak bila dia gigit Mama dia terjerit skit..dia bleh sengih..amboi2..ingat teether ke?? Kita bagi teether mula le men campak2..ish..ish..

Since Deepavali hari tu Qaseh mula batuk sampai le skang..lately hidung dia ske tersumbat bila malam..buat dia susah nk nenen..kesian tgk dia. Ubat clinic pon dh nk abih..tapi x baik2 lagi batuk dia. My ofismate suggest to give cod liver oil. Sbb dia bagi anak dia mkn every morning..bleh prevent dr kena batuk n selsema..ade sape2 pernah bg anak2 mkn x?? bleh bg feedback..x pon len tips ke okeh gak..

Bila Qaseh masuk 7 bulan..maknanya Mama berjaya breastfeed Qaseh cukup 6 bulan..even x dpt title exclusive or fully bf..tapi Mama cukup syukur dpt gak bf Qaseh..cuma small2 thing je x dapat elak kena bg gak FM..cth bila Opah bwk Qaseh kuar for more than 1hr (opah kata susah kalo bwk EBM)...ataupon Mama balik keje terlalu lewat..stok susu utk hari tu dh abih..(stock EBM kan zero)..terpaksa bancuh FM..Tapi Qaseh still prefer mama's milk rite!!.. Thanks to mama's Spectra-3..yg telah berkhidmat selama 7bln++..so moga2 ia bertahan sampai bila2..hehehe..

Couple of days ago..Qaseh jatuh katil..huhuhu..cian anak mama..Alhamdulillah xde ape2..No bruises or wat so ever..xde muntah2..syukur sgt2.. Kejadian nye camni..bila malam normally Qaseh akan ngempeng Mama kat katil then falling asleep sampai esok pagi. So malam tu pas setel tidurkan Qaseh..Mama block le Qaseh ngn bantal2..Selalunya kalo dia terjaga..kami akan dengar loceng kaki dia..x pon dia nangis tgk mama dia xde..Tapi malam tu..xde dengar pe2 pon..sampai le dengar "GEDEBUK" then baru dia melalak..kelam kabut ke bilik..tgk2 dia dh kt bwh antara katil ngn almari..dlm keadaan menerap.. So skang kalo agak2 Mama nye x nak tidur lagi..lepas Qaseh lena..angkat letak dlm buaian lu. Kang x pasal2 jatuh katil lagi anak mama ni..

Okeh..rasanya itu je kot nk share..



Saturday, November 14, 2009

Ape plan esok ye?

Esok Ahad..satu2nye hari rehat bg saya..almaklumla..org kena keje ari sabtu kan..di kala ni Qaseh dh dibuai mimpi dah..tu yg dpt on9 kejap.. Papa?? Socialize..betul kata org..once dah ada anak ni..Si ibu jarang dpt masa utk socialize...a lot of things in mother's life have changed..Kehidupan seorang Ayah/Abah/ Papa/ daddy/ Abiy..x byk berubah..

Plan esok??? Xde plan..Dah lupe bila last pergi menghiburkan hati..Dah lupe bila last tgk wayang..Dah lupe bila last men bowling..Dah lupe bila last ngedate ngn hubby...

I really need a holiday break rite now..Argghh!!!Nak gi holiday bwk Qaseh..tapi bile??? Financially..really tight rite now..so no holiday trip in the mean time..aiseh..

Okle..nk tido dah ni..

Nite everybody..

Thursday, November 12, 2009

Tag - Baby Related Product

Lama sungguh xde wat tag..sbb x popular mana kan..mana ade org nk tag kita selalu..huhuhu..Tapi kali ni saya telah di TAG oleh Jelly-D aka mama Idris..

5 expensive baby-related product i don't regret buying.

(Definition of expensive is something priced 200 onwards)
  1. Spectra-3 Xtravaganza set dr Momlittleones..ni termasuk cooler bag sume.
  2. -
  3. -
  4. -
  5. -
.5 cheap baby-related product worth buying.

(Definition of cheap is something priced 200 below)

  1. My Dear baby carrier (even kena tipu harga oleh Bebe shop..cet!!)
  2. Sweet Cherry Baby Walker
  3. Tilam kekabu (bukan beli..tapi MIL hadiahkan..sgt berguna masa nk salin baju/pampers Qaseh..dh naik lunyai)
  4. Buaian (brand 3V..hehehe..Qaseh akan tidur dgn lebih lama dlm buaian masa saya takde..bg meringankan tugas MIL)
  5. Botol susu MLO..simpan EBM le kan..

As uolls can see..x byk eh brg yg saya beli..hahaha..I'm from a moderate f amily..not too modern and not too kampung..so byk brg2 yg saya x perlu mcm warmer..nk panaskan EBM rendam dlm air panas je..huhuhu..Food warmer?? x perlu sbb MIL yg masak bubur Qaseh kt umah..xde simpan2 stock frozen..and so on la..

Tapi ada few things yg beli tapi not worth buying..

1. Anakku Playpen..x bukak pon..siap2 lipat simpan dlm bilik. Reason why...Qaseh nk tidor bwh ketiak mama..Then bilik kecik..xmuat nk letak..nk letak kt living room pon..umah MIL bukan umah saya bleh men letak mana je..hahaha..

2. Sweet Cherry Stroller (x beli pon..my sis hadiahkan pd Qaseh)..x tau apa pantang si Qaseh x bleh dok lama2 dlm tu..buat penat bwk je..skang prefer Papa wearing Qaseh je..

3. Anakku bouncer..hmm x guna sgt pon..


So sekian sudah tag ini..hahaha..sangat tidak menarik..kerana otak tgh blank..So skang time to tag mummy2/mama/ibu2/ummi2 sekalian alam..huhuhu

  1. Cikpid
  2. CuppyCakeMummy
  3. Lin ~ Mama Qaisara
  4. May ~ Mama Yaya & Hana
  5. Jua
  6. Jiey ~ Mama rayyan
  7. Anita
  8. Yat
  9. Huda

Sape2 lg yg teringin nk buat..di persilakan..sbb dh malas nk list down ngn letak link sekali..hahaha..kan tgh mode malas..

Sekian..


Dia Mai balik dah...

Mode Malas mai balik...

Update Qaseh 7months pon x terbuat lagik..ape nk jadi ntah...

Wednesday, November 11, 2009

Perubatan Islam / Tradisional

Setelah diconfirmkan oleh seseorang yg bertauliah dan bleh dikatakan penuh ilmu di dada..Saya 'kurang sihat'...

Setelah melalui sessi mengenali simptom2 semalam...oucchhh sakit gak..saya dinasihat berselawat semasa sessi itu..ia bagi menahan dr rasa sakit semasa didiagnosed...

Bagi mengelakkan ia menjadi semakin teruk jika dibiarkan..saya harus menjalani rawatan secepat mungkin. Kerana jika dibiarkan terlalu lama..ia akan semakin sukar untuk diubati.

Hal ini juga kemungkinan ada sangkut paut dengan hal SMS dulu. Tapi hanya Allah sahaja yg mengetahuinya..

Sakit tangan yg selama ini saya alami bukan sekadar sakit kerana "perempuan mengandung biasa dpt"..kerana tukang urut 1 tidak berjaya membetulkan urat dan tukang urut 2 kata ia bukan sebab urat..mungkin sendi..

Smlm setelah menjalani sedikit "test"..sakit itu hilang sebentar..betul2 lega pergelangan tangan ni..tapi beliau ada memberitahu..sekejap lagi sakit itu dtg kembali..Ya memg betul..semasa terjaga tengah malam..tangan saya kembali rasa sakit..lagi2 masa hendak mengangkat Qaseh utk membetulkan posisi tidurnya..

Saya hold dulu hasrat utk berjumpe dgn doktor pakar utk merawat tangan ni.. Saya mahu mencuba cara "tradisional dan rawatan islam" dulu. Bagi saya tak salah utk kita ikhtiar kan. Janji tidak melanggar syarak. Kalau dengan izin Allah tangan saya sembuh..x perlu le consumed any drugs or undergo surgery kalo ikut perubatan moden. Refer here.

Tapi saya di pesan agar "yakin"..baru rawatan menjadi mujarab. Saya akui sebelum ni saya kurang yakin dengan rawatan2 sebelum ni. Saya lebih kepada seseorang yg suke dengan penjelasan sains...Jadi saya berdoa agar saya betul2 yakin..tetapkan hati supaya jangan was-was sebelum menerima rawatan. Psycology memainkan peranan yg penting di sini..Sains juga ada membuktikan nya..

Selain itu, selepas mendengar penjelasan dr 'beliau' smlm ia membuat saya berfikir...muhasabah diri. Dimana salah saya dlm pergaulan di tempat kerja..cara saya bekerja..cara saya manage org bawahan saya..dan macam2 lagi la.. Di mana salah saya sampai ada yang berniat jahat terhadap saya..

Saya diingatkan supaya berhati2..lebih2 lagi tempat saya ramai warga indonesia..mereka datang ke sini bukan dengan ilmu kosong di dada...bukan menuduh sesiapa dlm hal ini. cuma ingin berhati2 supaya tidak memakan diri sendiri. Saya diingatkan juga..x semestinya mereka yg baik di depan kita sebenarnya mmg seorang yg baik. Mungkin salahnya datang dari saya tanpa saya sedari..or mmg orang tu bukan 'berhati baik'.

Perkara sebegini membuatkan saya insaf dan ingin lebih mendekatkan diri dengan-Nya..Saya lebih tenang dan rasa selamat.


P/s: masih ragu2 samada isu ini wajar di posted dlm blog ini atau pon tidak. Jika tidak..saya mungkin akan remove it later...

Tuesday, November 10, 2009

Oily Skin aka Kulit berminyak...

Wahh..sejak bile MamaQaseh pandai bab2 beauty tips ni???
Actually saya sebenarnya x layak nk bg beauty tips sbb kulit saya pon byk prob..kang bg tips sure org x layan punye..hahaha..ok2 back to the topic..

I have an oily skin..really2 bad. even after 1 hr cuci muka..my skin will oily again. Can u imagine after 9 hours kt ofis..then get back home..ur hubby will notice ur face shining from far..hahaha..lebih kurg camtu le betapa dasyat nye masalah kulit berminyak saya..

Byk sbb nye..1st thing sure le sudah genetik mcm tu kot. Then maybe sy guna set penjagaan yg tidak sesuai..dh try dr yg murah ke mahal..mcm tu gak. Tapi xde le sampai tahap sume produk kt pasaran sy dh try kan..hehehe..

So, sempena x byk keje sgt..sy google and found few interesting PETUA yg bleh di try...

Sumber 1

  • Daun peria 1 helai, cuci bersih dan ramas. Perlahan-lahan sapukan pada kulit sebelum tidur.
  • Segenggam daun saderi dikisar halus dengan sedikit air. Sejukkan dan sapu rata pada kulit. Bila kering bilas.
  • Segenggam daun bayam dikisar halus dengan sedikit air. Campurkan sebiji kuning telur dan 1 camca teh madu lebah. Tempekkan pada muka dan biarkan 30min kemudian bilas.

Petua dr: http://zaisbeautyformula.com/

Sumber 2

Parut (kisar) halus buah epal, kemudian sapukan pada muka. Biar selama 15 minit. Setelah itu, cucilah dengan air suam dengan bersih. Petua ini boleh dilakukan berturut-turut, apabila diperlukan.

Petua dari: http://petua-kahwin.blogspot.com/

Sumber 3

Ambil kentang dan kupas kulitnya. Bersihkan kentang yang telah dikupas. Hiris nipis-nipis kentang tersebut dan kemudia letakkan di seluruh muka. Biarkan seketika sebelum muka dibersihkan.

Di samping dapat mengatasi kulit berminyak, ianya juga dapat mengurangkan noda-noda hitam pada wajah. Ianya juga berkesan dalam menghilangkan bengkak di sekitar mata.

Petua dari : http://www.tipsdanpetua.com/

Sumber 4

  • Rendam beras anggaran setengah gelas, campurkan daun cermai dan ibu kunyit. Kesemuanya bahan ini hendaklah dikisar bersama. Bersihkan muka terlebih dahulu dan sapukan bahan yang telah dikisar itu setiap kali sebelum tidur.
  • Campurkan sedikit madu lebah dengan air perahan asam gelugur, jika tiada, bolehlah digantikan dengan air limau parut. Sapukan campuran bahan tersebut ke seluruh muka dan biarkan kering. Kemudian bilaslah dengan menggunakan air bersih.
  • Ramaskan daun sirih di dalam secawan air. Selepas itu, sapukan air ramasan itu pada seluruh muka dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air suam. Lakukan tiga kali seminggu berturut-turut untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.
  • Campurkan tepung dal dengan pati susu dan sapukan pada muka. Biarkan sapuan itu sehingga kering. Selepas itu bilas muka dengan air bersih.
  • Rendam sehelai tuala kecil ke dalam air suam kemudian perah dan tekapkan ke muka. Setelah itu laplah bersih-bersih. Lakukan setiap malam sebelum tidur.

Petua dr: ooppsss lupe nk copy..hehehe

Itupon dh byk..x ter'try' sume kot..maybe start dengan bahan2 yg senang dpt..so xde rasa menyusahkan sangat kan..dasar pemalas..hehehe..

Monday, November 9, 2009

Movie ape yg paling memberi kesan kepada anda??

Mmg every morning on d way go ofis saya akan dengar Fly.FM pagi show. They really make my day!!..This morning the topic was Which movie effected you most??

Yg sempat sy dengar this one guy talked about alien attacked..and Ben( the dj) said we in malaysia don't have to be worried because alien always attacked NY notceven once happen in Malaysia..That's really make me smile while driving this morning..

It makes me think about the movie that effected me most?? Of course more than one ..hehehe..never can make a decision to be the MOST!!..So the list of those movies and the reason why....

Titatic - It made me scare to be on a cruise..huhuhu..kang kapal tenggelam dh mati lemas..sbb saya x pandai berenang..huhuhu..

Castaway - while watching the movie in the cinema, Sy bleh sea sick masa scene Tom hanks naik rakit kt tgh2 laut time ribut..laut bergelora..macam sy pulak yg atas raft tu instead of Tom hanks..hahaha..lawak betul. Nasib baik sy tak muntah je..huhuhu..

After 10 minutes fikir ape movie lg..still no clues..so probably 2 movies je la kot. Dua2 ade kena mengena ngn laut. Takut air ke MamaQaseh ni?? Air xde le plak..takut berada di tgh lautan je..huhuhu..

Normally when i was on a ferry..mcm nk ke Pangkor ke, Langkawi ke..sure le pening2 lu baru sampai ke darat..spjg perjalanan dok pejam mata relax..control supaya x muntah..huhuhu..masa tu siap2 standby minyak cap kapak x pon vicks..hahaha..

There was one time when I went to the offshore (petronas platform) during my Industrial Training..I was so panic in the helicopter when I no longer can see the shore..dalam hati dok fikir mende2 buruk..kalo crashed la..jatuh dlm laut..padahal before that dah attended training sume dh..tapi still cuak. Tgk abg2/ pakcik2 yg keje offshore..naik je chopper terus tidur sampai le platform baru bangun. I was the only one yg dok terjaga tgk sekeliling..huhuhu..sambil fikir balik all the necessary things to do if something bad happens..hehehe..

SO WHAT ABOUT YOU GUYS?? JOM SHARE UR STORIES..

P/s: My mom plak pernah tgk citer "Twister" pasal puting beliung..masa tu duduk kt 2 baris dr depan..tgh2 movie tu dia lari ke tandas sbb nk muntah..dia kata pening tgk puting beliung tu dekat2..hahahaha...

Friday, November 6, 2009

Still No time

Still no time to really update this blog..just another quickie..

My sis safely delivered a baby boy this morning..about 1.30am at Hospital Besar Ipoh. The baby weigh 3.0kg...After 19hours in the labor room waiting for the "full opening"..my sis had to go for ceaser...

Me yet to see her and her baby. After office hour zasss ke sana..huhuhu..Can't wait to see my little nephew and Qaseh's cousin. hehehe..

Thursday, November 5, 2009

Susu Makin Skit..

Pernah terjadi tak pada ibu yg menyusu anak nye..makin lama makin skit..last2 susu kering sebelum anak capai umur 2 tahun??

Siang di ofis mengepam..blk kerja baru direct feeding....Since Qaseh dh start makan ni..susu saya makin kurang. B4 this kalo pump kt ofis senang2 dpt 15oz..tapi skang nk dpt dapat 10oz pon susah...

Mmg Qaseh skang kurg skit minum banding ngn b4 start on solid. B4 this 5 botol x 3oz skang cuma 4 botol x 3oz. So I must get 12oz per day at least. Tapi mlm lepas Qaseh tidur saya kena pump gak bagi cukup 12 oz..bukan pump nk buat stock..tu pasal stock xde..

Kang stress x pasal2 makin skit susu..

Bergaya sungguh!!

Actually pic ni tgkap masa kami gi jenjalan KL time my SIL convo. Tapi x sempat nk update..hehehe..

Jalan2 kt midvalley, malas bwk stroller sbb si Qaseh ni bukan nk dok lama dlm tu..so decided Papa wearing Qaseh je..mula2 letak Qaseh facing papa je la..kalo tidur senang je lentok kt dada papa yg tough je..ade le dlm 20min dh melalak x tentu hala..tukar bg Qaseh facing depan..Punye le excited dia. maklumlah..kan ramai gile org kt midvalley ujung2 minggu..



Dia bleh tersengih kambing je all the time. Lgsung le dia x tidur..hehehehe

Eh ape kena mengena ngn title kan..hahaha..

Ni ha..nk tunjuk gambar Qaseh ni..bergaya kan???


cute gile..mmg rasa nk beli..tapi sah2 le dia tarik sunglasses tu kan...x kan lekat lama nye..membazir je beli...

Wednesday, November 4, 2009

Ketidakpuasan Hati..

Tgk tajuk pon bleh tau saya tgh x puas hati..huhuhu..tapi bukan terjadi pada saya skang.. It's happens to my sis..and saya pon pernah laluinya sebelum ni..

Sume pasal nk bersalin di Hospital Kerajaan..Mcm pengalaman ngeri berulang kembali. Ni le akibatnya kena tanggung sbb x mampu nk ke spital swasta..

Citer Tauladan Suami Isteri

Terbaca kisah ni di blog Mrs Kwon aka Shila..Menarik utk dijadikan tauladan pd kita yg sudah berumahtangga..Sharing is caring rite!!


Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri...
Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah...

Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain (My comment: mungkin tidak pada semua, tapi possibility itu ada, sebab perkara yang kita tidak dijangka itulah yang akan berlaku...)

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak. Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja pun boleh tahan juga sekarang ini jawatannya. Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa. Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya.

Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya, biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut muda dari saya. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut selepas waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks. Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj dan tiada rangsangan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain. Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik tanpa memikirkan perasaan saya. Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja, kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2. Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik, career, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut. Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga. Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi saya tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah. Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, betepa besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....

InsyaAllah. ...... bagi wanita yang suka menggangu atau menjalinkan hubungan dengan suami orang berubahla. Usahalah cari yang BUJANG dulu..INGATLAH SATU HARI NANTI ANDA MUNGKIN AKAN MERASAKAN PERKARA YANG SAMA SEKIRANYA ANDA MENGANIAYAI WANITA LAIN. Janganlah jadikan cinta sebagai alasan kerana ia boleh dipupuk dan dinyah pergi...lelaki zaman sekarang ni susah untuk berlaku adil..jadi usah terjebak...tepuk dada tanyalah selera...

Dan ingatlah para suami, isteri ibarat mutiara yang tak nampak kilauannya kerana dilindungi cengkerang...tp ia sangat berharga bila DIJUMPAI...


Lesson dr citer ni..terpulang pada kita utk menilai!! Len org len perspektifnyer..


Tuesday, November 3, 2009

Happy 7th Month Young!!

Hari ni Qaseh genap 7 bulan..Happy 7th month young chayang Mama!!!
Mama syukur ke hadrat Illahi dengan kehadiran Qaseh dlm hidup Mama & Papa sebagai pengikat kasih kami. Mama doakan kesejahteraan & kebahagiaan utk Qaseh. Moga2 Qaseh dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan yg baik2 saja..amin.

Mama too busy right now..x sempat nk update milestone Qaseh. Nanti dh setel sume kerja..Mama update okei!!

Oppss sebelum terlupa, Qaseh will get the pneumococcal jap and rotavirus vaccine by today. Hope she's strong enuf and x demam..shoo..shoo...pergi jauh2 wahai demam!!..

Pic was taken last saturday b4 gi makan kenduri anak jiran kawin..Mama & Qaseh in fink outfit. Papa lak awal2 dh jadi kontrak basuh pinggan..huhuhu

Monday, November 2, 2009

Report..Report..

Too many reports to do..Dem I'm so busy!!